modele noi

The AJAX failed or the nonce verification failed. If you encounter this error repeatedly, it is possible that access is being blocked by a security-related plugin. Please try changing the values of "Select the URL for AJAX on the public page" and "Select a function to validate the value of a nonce with AJAX on the public page" in Booking Package > General Settings.

Sign Up
Sign Out
Edit My Profile
Booking History
Subscribed items
Sign Up
close
Profile
close
abc
Booking History
close
ID Booking Date Calendar Status
Booking Details
close
Booking Details
Please select a service
Service Details
We sent a verification code to the following address. Please enter a verification code.

cugetări colorate

Zâna Lacului

                                                                                                                 Vineri, 28 aprilie, 2017
• 1.Sir Eduard

Muzica Palatului abia se aude, suavă în ton minor…
Apoi, treptat, dispare sub razele soarelui, odată cu Palatul…Rămâne doar foșnetul frunzelor și murmurul apelor curgătoare care se varsă în Lac.
Se însera de-acum. Ala s-a ridicat din iarbă, și-a frecat ochii cu pumnii și a privit din nou, dar el, Palatul nu mai era, așa încât și-a aranjat volanele rochiei și a pornit alergând spre casă, dorindu-și din suflet ca el să nu îi fi observat absența. Alerga rugându-se încetișor: ”Te rog, Doamne! Te rog, Doamne! Te rog…Te rog!”
A încercat să își liniștească inima înainte să intre în casa posomorâtă, în vârful picioarelor…
–-Iar ți-ai pierdut timpul urmărind fantasme!
El era acolo, în jilțul său, impecabil și sever. Necruțător, o, atât de necruțător! O clipă, inima ei s-a oprit și abia a reușit să șoptească:
–-Sir Eduard… și să facă o reverență.
El o privea cu atâta insistență încât simțea pe piele și în păr furnicături.
–-Tânărul Filip te așteaptă!
–-Tânărul Filip este doar un băiețel de 2 ani pe care l-am lăsat dormind acum un ceas…Mi-e greu să cred că mi-a simțit lipsa…
Se abținea cu greu să își pună mâinile în șolduri și să îl înfrunte în limba ei mult mai simplă… Apoi ar fi dorit să îi zgârie fața, să îl pălmuiască, să îl calce în picioare cu severitatea și calmul lui cu tot! Dar acum era obosită și îl auzea pe micul Filip scâncind în spatele ușilor: deci, chiar se trezise!
–-Acum, mă scuzați!
El continua să o privească nemișcat, fără o vorbă…și după plecarea ei a rămas mult timp așa…îi auzea glasul vesel împăcându-l pe Filip. Apoi, cântând…
Sir Eduard ar fi vrut să îi pună o mie de întrebări, ar fi vrut să îl ajute să o înțeleagă, să își așeze palmele pe obrajii ei roșii, arzând de sănătate, ar fi vrut să o certe, ba nu, să o ierte că iar fugise și uitase de tot și de toate, urmărindu-și fantasmele. Dar neputând înșela aparențele, rămase nemișcat până când mama sa intră în cameră urmată de sora lui:
–-Aici erai? Pregătește-te pentru cină!
–-Mulțumesc, mamă!
–-L-am auzit mai devreme pe Tânărul Filip plângând. De ce o mai plătești pe femeia aceea ingrată dacă nu îi poartă de grijă?
–-Oh, iar purtăm această discuție inutilă? Agnes i-a salvat viața și știi bine că fără ea…
–-Într-adevăr, o discuție inutilă: mereu o aperi. Să încetăm.
După cină, familia se reunea în jurul Tânărului Filip încercând să îi câștige atenția măcar, dacă nu dragostea…Agnes îl ducea până la ușa sufrageriei—ea nu intra niciodată–și îl încuraja să meargă spre rudele sale. Copilul știind că ea îl așteaptă, intra hotărât și întindea mânuța tuturor, zâmbind. Încă nu vorbea suficient de clar ca să se poată face înțeles și nici nu încerca. După ce își termina turul, felicitat de toți pentru drăgălășenia lui, alerga spre Agnes care îl lua în brațe și—spre disperarea celor din sufragerie—îi săruta zgomotos obrajii palizi. El își petrecea mânuțele în jurul gâtului ei și întorceau fără nici un regret spatele distinsei adunări. Se duceau să mănânce și să se joace cu AneLis, fetița tot de 2 ani a lui Agnes.
Sir Eduard se întreba–privindu-i—când va înțelege Tânărul Filip că ea nu este mama lui, ci doar doica?! Nu se putea opri să se întrebe: dacă salvându-i viața, nu devenise ea mai mult mama sa decât cea care dându-i viață, murise?! Se sperie de propriile-i gânduri și apoi zâmbi întrebându-se ce ar spune mama lui, aflându-le… Și chiar ea îl trezi din visare:
–-Te preocupă și pe tine paloarea Tânărului Filip?
–-Nu mi se pare mai palid astăzi. Doctorul mi-a spus dimineață, după ce l-a examinat, că este într-o stare foarte bună!
–-A fost doctorul aici? De ce nu a vorbit cu mine?
–-Nu am considerat necesar să te deranjez atâta vreme cât totul este foarte bine!
–-Bucuriile trebuie împărțite, ca și necazurile, de altfel, iar eu cred că am fost alături de tine ca o mamă grijulie mereu!
–-Sigur, mamă, te rog să mă ierți!


• 2.Agnes

De fapt numele ei nu era Agnes, era Ala…
Cu aproape 2 ani în urmă, în rochia ei de stambă roșie, stătea în iarbă, pe malul Lacului, alăptându-și fetița și privind cum Palatul apărea în primele raze ale Soarelui iar muzica lui fermecată picura în tonuri minore… Erau cumva dincolo de timp, ea și Palatul din Ostrovul Fermecat… Părul ei negru, strălucitor, și rochia roșie erau un contrast puternic în iarba verde, smălțată cu flori galbene. O zi întreagă plutea Palatul pe ape, o zi întreagă muzica sa învăluia lumea, ca totul să dispară odată cu apusul Soarelui. An de an, în prima zi de vară, Ala îi aștepta revenirea, imaginându-și mereu altfel viața Zânelor care locuiau în el, sperând de fiecare dată că o vor zări și vor veni la ea… sau o vor chema la ele… De câteva ori încercase să traverseze înot apele, dar de fiecare dată se scufundase într-o ceață aurie care o învăluise nelăsând-o să mai vadă nimic, întorcând-o la mal.
Acum, fetița ei de doar câteva zile, Ina, sugea fericită în brațele ei, sub primele raze ale Soarelui, într-un echilibru perfect cu misterul care se năștea din ape…
Dar nici în anul acesta din Palat nu a apărut nimeni și la asfințit s-au întors în sat. Abia au intrat pe uliță că maică-sa venea alergând spre ele:
––Vino! Vino repede! A venit un om de la Casa Mare, caută o doică!
–-Eu nu vreau să fiu doică! Eu nu vreau!
Femeile din sat au început să se strângă în jurul lor.
–-Mergeți voi, dacă vreți! Eu nu vreau!
–-Mergeau ele, nu te așteptau pe tine, dar nici una nu alăptează acum!
–-Eu nu vreau!
Ala s-a desprins din grupul lor și pornește în fugă spre casă sub privirile lor dezaprobatoare.
Casa lor este cea mai mică din sat, ele sunt cele mai sărace, pe tatăl Inei nu-l știa nimeni, nu îl văzuseră niciodată, iar Ala fusese găsită de mama ei adoptivă într-o tufă, când era doar o copilă de poate un an… Dar Alei părea să nu îi pese de nimic, nu își dorea mai mult, era fericită, mereu la fel de veselă și de frumoasă.
Ajuns înaintea ei, la poarta căsuței o aștepta majordomul Casei Mari.
–-Poți să pleci, eu nu vreau să fiu doică!
–-Dacă nu vii acum, copilul va muri la fel ca mama lui! Înțelege, fato, este vorba de viață sau de moarte!
Ala a simțit cum amețește și s-a așezat pe iarbă.
–-Ce spui tu acolo?
–-Mama copilului a murit la naștere. Iar el este atât de slab! Abia mai respiră. Dacă nu vii, cât crezi că va trăi? Asta îți dorești? Să lași un copil să moară?!
Ala își scutură pletele negre încercând să alunge gândurile rele. Se ridică în picioare, hotărâtă.
–-Să mergem, atunci, omule! Acel copil nu va muri. Dar merge și fetița mea acolo. Nu plec fără ea.
–-Dacă…
––Mergem sau nu?! Mamă eu plec doică la Casa Mare. Să vii să ne vezi, să nu uiți de noi!
S-au urcat în trăsură și au pornit. În tot timpul acesta, Ina a dormit liniștită…
Ala nu văzuse niciodată Casa Mare. Aflată acum în fața scărilor o privește uimită: cine și-ar dori să locuiască într-o casă atât de posomorâtă? Cărămizile înnegrite de vreme îi dădeau un aer atât de sumbru! Și era atât de înaltă! Chiar nu își dorea să intre deloc, dar majordomul o împinge de la spate și apoi plecă să le anunțe venirea. Rămasă nemișcată în holul întunecos, Ala începe să tremure. Se deschide o ușă și apare o doamnă înaltă îmbrăcată într-o rochie cu prea multe volane.
–-Iată-te, în sfârșit! Mișcă-te, odată! Și lasă acum copilul acela din brațe! Măcar de ți-ar fi mai lăsat lapte și pentru Tânărul Filip! Haide! Haide!
Ala o privea și aproape nu îi înțelegea cuvintele. O strânse instinctiv pe Ina la sân. De fapt, ce contau toate acestea? Ea venise pentru copil!
–-Unde este copilul? întrebă apropiindu-se.
–-Aici, hai, uite! Și intrară într-o cameră imensă unde era atâta lume! În mijloc se afla leagănul. Se îndreptă fără nici o vorbă spre el în murmurul celorlalți. Văzu un chip palid înconjurat de dantele între care aproape se sufoca. O puse pe Ina lângă el, îi desfăcu scutecele și se înfioră descoperind cât era de mic și de slab: nu putea nici să își deschidă ochii. Ala îl luă în brațe și îl puse la sân. Dar el abia respira.
–-Hai, pui de vrabie, deschide gurița…hai…
Ceva îl impulsionă: poate glasul, poate căldura ei, și începu să sugă. Ala respiră ușurată și murmură:
–-A, ce bine, ce bine…hai…
Totul dispăru din jurul lor: erau doar ei doi, legați de cea mai puternică vrajă, cea a supraviețuirii. Ala îi salvase viața și avea să o facă de acum încolo în fiecare zi, în fiecare zi… Când s-a săturat, l-a așezat ușurel înapoi în leagăn. Pentru câteva clipe, cei doi copii au dormit unul lângă altul. pacea a fost spartă de vocea aceea severă:
–-Ia-ți copila și să mergem!
Ala a privit-o mirată, trezită parcă din somn. Apoi a înțeles, a luat-o pe Ina în brațe și a urmat-o sub privirile curioase ale celor din cameră.
La discuția care a urmat au participat sir Eduard, tatăl copilului și bunica lui, Lady Victoria. Ei așezați în fotolii, Ala în picioare, cu fetița în brațe.
–-Trebuie să punem foarte multe lucruri la punct. Cum te numești?
–-Ala.
–-Ce nume este acesta? Unul păgân, negreșit! Va trebui să îl schimbăm! De ce ți-ai adus și copilul tău? Majordomul nu ți-a spus să îl lași acasă?
–-Ba da.
–-Și atunci?
–-Eu nu am vrut să vin aici!
–-Ce spui? Cum să nu vii?
–-Am venit pentru că nu puteam să las să moară copilul. Dacă i-am salvat lui viața, cum îmi puteți cere să îl las pe al meu să moară?! Fără Ina eu nu rămân aici. Atât.
Indignarea o sufocă pe Lady Victoria, de acea răspunde sir Eduard:
–-Mi se pare corect: dacă ai grijă de Tânărul Filip, poți păstra și copila ta.
–-Eduard! Cum poți permite asta?
–-Mamă, sunt multe alte aspecte pe care trebuie să de discutăm acum…
–-Dar niciodată să nu mai îndrăznești să îți așezi copilul în leagănul nepotului meu!
Ala o privește și nu înțelege. În acea zi ea salvase un copil. Mama lui, Lady Daiana, murise la naștere și îi transmisese toată slăbiciunea și tristețea ei. Ala nu știa ce avea de înfruntat cu adevărat, vedea doar doi oameni dornici să îi schimbe total viața și care, în loc să îi mulțumească pentru că le redase prețiosul copil, erau profund nemulțumiți de ea, ba mai mult, se așteptau să renunțe la propria ei fiică!
Pentru început Ala a fost dusă să facă baie și să își schimbe rochia. Cea nouă era oribilă și o stânjenea. A hotărât că o va purta doar în preajma stăpânilor. Apoi ea și fetița au fost duse în biserică și botezate: Agnes și AneLis. Au primit o cameră mare în care se găseau prea multe lucruri inutile, pe care—de altfel—treptat le-a scos, oprind doar strictul necesar, creând astfel un spațiu în care să poată respira. Aceasta a fost prime ei mare grijă: în casa mohorâtă simțea că se sufocă, nu avea suficient aer, totul o apăsa.
Tot personalul Casei Mari considerându-se că face parte dintr-o clasă privilegiată, a privit-o cu o imensă condescendență, ca pe o sălbatică acceptată printre ei datorită situației nefericite în care se afla Tânărul Filip. Pe Ala nu au afectat-o deloc toate acestea, din contră, de multe ori o făceau să râdă, întrebându-se de ce oamenii aceștia sunt atât de caraghioși?!
S-a împrietenit totuși cu bucătăreasa. Aceasta primise de la stăpâni sarcina să o hrănească cât mai bine. Dar nimic din ce gătea nu era pe gustul Alei, așa încât a fost nevoită să o lase pe ea să își pregătească ce dorea, adică doar mâncăruri foarte simple, așa cum fusese obișnuită de o viață. Bucătăreasa, îmbătrânită în slujbă și fără familie, le-a îndrăgit foarte mult, iar AneLis stătea cu ea când Ala era ocupată.

Pe cât de dependent a devenit de Ala Tânărul Filip, pe atât de independentă a crescut AneLis. Ea a refuzat să mai sugă de la un an, pe când el a fost cu greu înțărcat la doi ani și nu admitea să îl atingă nimeni, doar Ala și AneLis. În prezența lor se comporta perfect normal: mânca, se juca, dormea, era vesel, activ, asculta ce i se spunea. În momentul în care nu o mai simțea în preajmă era disperat: plângea, se sufoca, leșina. Ala nu întreținuse în niciun fel această dependență, dar intuiția îi spunea că acest copil are o nevoie disperată de dragoste, de prezența ei caldă în lumea rece din acea casă posomorâtă. Lady Daiana, mama lui, nu îl dorise, cum de altfel nu dorise nici să fie soția lui Sir Eduard, nici să își părăsească familia, camera ei cu păpuși, acuarele și broderiile… Nu dorise decât să fie lăsată în pace în și slăbiciunea ei răsfățată. Pentru că cele două familii au hotărât altfel, ea a fost profund nefericită. Iar pe timpul sarcinii s-a simțit atât de rău încât a început să urască ființa aceea din interiorul ei care îi consuma și ultimele puteri. Sfârșise prin a-și dori cu disperare să moară pentru a scăpa de toată suferința. Astfel, Tânărul Filip venise într-o lume rece, singur și speriat. Căldura și laptele Alei se luptaseră în trupul mic, clipă de clipă, cu sângele lui aproape rece moștenit de la mamă.
Ala era rațiunea lui de a trăi iar AneLis, tovarășul nedespărțit de joacă.
• 3.Sir Eduard
Purtând încă în minte imaginea Palatului pe care nu avusese vreme să îl privească decât puțin timp înainte de apus, Agnes a luat în brațe băiețelul supărat și l-a dus la bucătărie unde îi aștepta AneLis să mănânce înainte de culcare.
Puțin mai târziu, cei doi copii, în pijamale, se jucau în patul mare al lui Agnes. Se hârjoneau, săreau. Se gâdilau și râdeau în hohote. Filip uitase de toate spaimele. Și desigur, dormea cu ele, pentru că Lady Victoria fusese nevoită să accepte că acesta era singurul mod în care putea fi liniștit: altfel plângea toată noapte. Sprijinită de fereastră, Agnes privea gânditoare stelele primei zile de vară. Se gândea la Palatul Fermecat și parcă îi auzea iar muzica. În camera aproape goală, aerul era curat și începuse să se răcească. Ușa se deschise brusc și Lady Victoria intră supărată:
–-Ce este zarva această? Și de ce ții fereastra deschisă? Vrei să răcească copilul?
Cei doi copii au amuțit. AneLis în picioare, în pat, a întins brațele lateral, ocrotitoare: în spatele ei s-a ascuns Filip, privindu-și încruntat bunica. Agnes, deranjată din visare, o privește la fel:
–-Copiii se joacă, nu este nimic rău în asta! Și au nevoie de aer curat înainte de somn, nu răcește nimeni!
––Nu sunt de acord…
–-Atâta vreme cât Filip este sănătos va trebui să fiți de acord!
–-Este o obrăznicie!
–-Este doar adevărul! Și este foarte simplu. Acum, noi vă spunem ”noapte bună!” Hai, copii, spuneți și voi…
Cei doi mormăiră ceva și se trântiră în pat iar Agnes se așeză între ei, învelindu-i ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Lady Victoria ieși jurându-și în gând să găsească cât mai repede o rezolvare pentru această situație mai mult decât neplăcută: acea femeie ingrată devenea din ce în ce mai obraznică!
După plecarea intrusei, cei doi copii și-au reînceput hârjoneala, ciufulind-o și gâdilând-o pe Agnes.

În salon, în același jilț în care îl găsise Agnes când ajunsese acasă, Sir Eduard era mai plictisit ca niciodată și îl invidia pe Filip sincer: când mama sa deschisese ușa auzise râsetele lor. Se întreba când râsese și el ultima dată din toată inima? Nu își amintea… În schimb își amintea veșnicele discuții purtate cu Lady Victoria despre nemulțumirile ei în ceea ce o privea pe Agnes. Începuse să se simtă obosit de ele pentru că nu reușea deloc să o înțeleagă: ce avea—de fapt—împotriva ei? Atâta vreme cât Filip se simțea bine, ce îi putea reproșa? Nu era vina ei că Filip nu îi agrea și pe ei, era vina lor. Era conștient că Agnes nu îi influența comportamentul de respingere—sau maxim de toleranță—în ceea ce îi privea, din contră, îl ajuta să devină sociabil. De fapt, încă era foarte mic, abia avea doi ani…Este adevărat, AneLis se simțea bine oriunde: nu îi păsa dacă era singură, cu bucătăreasa, sau descoperită de majordom sub masa din sufragerie și certată. Alerga de colo-colo toată ziua, cu zâmbetul ei drăgălaș, cu pletele ei negre, lucioase, vibrante, ca ale mamei sale. El nu se putuse opri să nu vadă toate acestea și să se întrebe de ce AneLis era plină de vitalitate, era fericită și liberă iar Filip era atât de firav și de capricios? Copilul care începuse să plângă când trezindu-se nu o găsise pe Agnes lângă el, acum râdea nestingherit, jucându-se cu ea. Doar cu ea…
Sir Eduard își strânse fruntea în palme și își promise să stea de vorbă cu Agnes: să îl ajute să înțeleagă. Să îl învețe drumul spre fiul său, pentru că totul părea foarte complicat în acel moment, iar Filip era moștenitorul familiei. Dar—dintr-un motiv sau altul–avea să tot amâne această discuție…
În ceea ce îl privea pe el, discuțiile despre o nouă alianță matrimonială au început la mai puțin de un an de la moartea lui Lady Daiana, dar spusese un NU hotărât. Experiența lor îl impresionase profund, chiar dacă nu vorbise cu nimeni despre aceasta. Toată nefericirea și durerea ei, nejustificate din punctul lui de vedere, îl nedumeriseră la început: nu înțelegea de ce acceptase să îi devină soție dacă nu dorea?! El încercase să se poarte cât mai bine cu ea, dar eșuase lamentabil. Apoi moartea ei și nașterea lui Filip l-au umplut de sentimente contradictorii. Grija pentru sănătatea copilului îl ținuse multe nopți treaz. Iar acum, când medicul îi confirmase odată în plus că este bine, mama lui nu îl lasă să se bucure îndeajuns… Și apoi era și Agnes. De doi ani locuiau în aceeași casă și nu știa despre ea cu mult mai mult decât în ziua în care venise. Îi știa frumusețea chipului, blândețea glasului când era cu cei doi copii și promptitudinea răspunsurilor incomode. Dar mai presus de toate admira la ea devotamentul față de Filip. Nu înțelegea unde era izvorul lui. Ea avea propria sa copilă și încă suficientă dragoste de oferit ”puiului ei de vrăbiuță” cum o auzea adesea că îl alintă. Renunțase la lumea ei și venise aici ca să îl salveze, fără să știe cât va trebui să rămână ca să îl ajute și să crească… Acestea păreau să îi fie suficiente, pentru ele trăia. Nu pleca niciodată în sat; uneori venea mama ei în vizită. Doar uneori pleca în hoinărelile ei solitare prin pădure, spre Lac… Într-o zi a săvârșit o indiscreție și a întrebat-o despre tatăl fetiței. Ea nu i-a răspuns, doar a zâmbit. I-a întors spatele și a plecat.

Revenind la seara aceasta, Sir Eduard știe—pentru că deseori, în miezul nopților, purtat de neliniști venea în camera lor și îi privea pe toți trei cum dorm—că de acum Filip a adormit cu căpșorul în palma lui Agnes iar AneLis, de partea cealaltă, așezată pe o parte, cu spatele, dar lipită de ea. Se întreabă cum poate dormi ea toată noaptea doar pe spate, cu grijă să nu îi deranjeze pe cei doi copii?
De fapt, Tânărul Filip nu a adormit: doar se preface. Îi place să stea așa, cu obrazul în palma lui Agnes, să îi simtă mirosul și să îi privească chipul printre gene în lumina slabă a lunii… să simtă că îi este puțin frig și să aibă motiv să vină și mai aproape de ea, să se învăluie în liniștea pe care i-o oferă.
În acea noapte, Filip și AneLis au visat pentru prima dată Palatul Fermecat pentru că în visul ei, Agnes reușind să treacă apele curgătoare și făcând primii pași pe o alee de lumină le-a transmis și lor imaginile și starea ei de extaz.
• 4.AneLis
Lady Victoria își păstrase intactă furia din seara precedentă până la sfârșitul micului dejun. Rămasă singură cu fiul său începu prezentarea argumentelor:
–-Dragul meu fiu, Agnes a devenit atât de obraznică încât îmi pune la îndoială autoritatea! Și…
Dintr-o dată, deosebit de agasat, Sir Eduard o întrerupse ridicând palma dreaptă. Încercă să își găsească tonul obișnuit, dar nu reuși și îi vorbi pe cel sever, pe care nu îl mai folosise niciodată în prezența mamei sale.
–-Doamnă! Această discuție este ultima—ați înțeles bine—ultima, pe această temă. Atâta vreme cât eu sunt stăpânul acestei case în urma testamentului tatălui meu și Tânărul Filip este fiul meu, hotărăsc pentru prezent și pentru viitor că Agnes își îndeplinește îndatoririle atâta vreme cât copilul este sănătos și va rămâne alături de el oricât va fi nevoie, chiar și toată viața, dacă el este fericit așa! În consecință, nu mai sunt dispus să mai aud nicio critică—dar nici una!—la adresa ei! Dacă această situație nu vă convine, vă puteți muta în oricare altă casă vă place!
Sir Eduard se ridică și plecă. Lady Victoria rămase în scaun: nu putea să creadă că fiul său îi luase apărarea acelei femei, ba mai mult, o invitase pe ea, mama lui devotată, să plece din casă! Imposibil!!
Pe fereastra deschisă, de undeva din grădină, se auzea cântecul AneLisei în limba aceea păgână a lor. Apoi, mult mai slab, cel al lui Filip, în aceeași limbă. El, Tânărul Filip, moștenitorul familiei, era lăsat de tatăl său la discreția celor două creaturi ignorante. Ea nu va putea să tolereze niciodată—dar niciodată—așa ceva! Mai bine pleacă… Apoi auzi foarte clar glasul fetiței:
–-Bună dimineața! salutându-l pe Sir Eduard care se dusese la ei. Parcă îl vedea pe Filip ascunzându-se în spatele ei la vederea tatălui, așa cum făcea mereu. Dar Lady Victoria se înșela, în această dimineață, Filip i-a zâmbit timid lui Eduard și i-a întins mâna pentru salut, din proprie inițiativă.
Agnes, așezată pe iarbă, în rochia ei de stambă roșie, împletește coronițe din flori galbene. Își ridică privirea și schițează un salut formal înclinând ușor capul. Cei doi copii s-au luat de mână și au început să dansează în jurul ei, cântând acum împreună. Sir Eduard îi privește și o bucurie imensă îl cuprinde fără să știe de ce. Ar vrea să se așeze și el în iarbă, să intre în jocul lor dar ceva îl reține. Nu poate însă nici să plece: acea explozie de fericire, atât de neașteptată nu trebuie tulburată. Ramas în picioare îi privește gândindu-se că Tânărul Filip a devenit un copil normal care se joacă iar acuzele mamei lui în ceea ce o privea pe Agnes erau mai mult decât nedrepte. În acea clipă intuiește că ea era geloasă pe Agnes. Evident, nu ar recunoaște niciodată, dar cum altfel ar pute să îi explice purtarea?! Și apoi insistența ei ca el să se recăsătorească… Poate se teme că el nutrește anumite sentimente pentru Agnes? Cum de nu s-a gândit la aceasta până acum? O privi o clipă pe Agnes cu alți ochi. Tresări văzându-i linia delicată a gâtului și părul negru care îl mângâia parcă…
Cei doi copii au luat-o în brațe în același moment și se tăvălesc prin iarbă. Și așa, dintr-o dată, a devenit mama lor, o mamă tânără și frumoasă, desigur, dar toată mamă și atât de puțin femeie!
Sir Eduard pleacă păstrând încă în minte imaginea lor în iarba proaspătă. Lady Victoria nu fusese pentru el niciodată o astfel de mamă! Niciodată! Și se bucură că Filip crește alături d ea!
Lady Victoria nu își consumase întreaga indignare când AneLis a intrat alergând în sufragerie:
–-Ce cauți aici?
Fetița doar zâmbește și îi pune pe genunchi o coroniță împletită din flori galbene, la fel cu cea pe care o poartă și ea în plete. Apoi pleacă tot în fugă. La ușă o aștepta Filip, și el cu flori pe cap. Ea îl ia de mână și râzând, pleacă să se joace.
–-Ce să fac eu cu florile tale? Se întreabă în șoaptă Lady Victoria. Ar vrea să le arunce, dar ceva o oprește. Se ridică oftând și lasă coronița pe masă.

Timpul a trecut…
În ceea ce o privește pe AneLis, de cinci ani, de când au venit la Casa Mare, a adormit în fiecare seară și s-a trezit în fiecare dimineață alături de Filip. Este tovarășul ei de joacă pe care știe instinctiv că trebuie să îl apere mereu. Pentru că el—fără ca ea să înțeleagă de ce—plânge și suspină. Și se întristează…și se teme… Ea nu plânge niciodată, nici dacă se lovește, cade sau răcește, sau rămâne singură. Toată lumea este a ei, nu se teme de nimic și de nimeni. Când Filip plânge îl tot întreabă” De ce?De ce?, dar el nu îi răspunde niciodată. Atunci îi îmbrățișează și îi șoptește numele dat de Agnes: ”pui de vrăbiuță”. Uneori trebuie să vină și ea ca să îl poate liniști. Atunci, AneLis îl privește cu ochii ei mari, rotunzi, plini de mirare: nu îl înțelege. Cum nu poate înțelege de ce seara, înainte de culcare, Agnes îl îmbracă cu cele mai caraghioase haine din lume și îl duce în sufragerie, unde ea nu are voie să intre niciodată, nu că această interdicție ar fi oprit-o vreodată, pentru câteva minute ca să își salute rudele și chiar musafirii care se întâmplă uneori să fie în vizită.
Când va crește mai mare, poate va înțelege toate acestea… sau Filip nu va mai plânge…
AneLis știe foarte bine că Agnes este mama ei și cu toate acestea acceptă nevoia lui Filip de a fi iubit și răsfățat de ea în egală măsură, nu a simțit niciodată gelozie, din contră, simte că el trebuie ajutat și ocrotit tot timpul pentru că totul pare greu pentru el… iar ele sunt acolo tocmai pentru a-i ușura povara.

• 5.Palatul de Cleștar
Plouă torențial. În fața ferestrei deschise, Agnes stă nemișcată.
A plouat de dimineață în prima zi de vară a anului. A alergat într-un suflet să vadă Palatul Fermecat ivindu-se odată cu lumina zorilor. Era prima dată, în atâția ani, când ploua în această zi. Iar el, Palatul, nu a apărut, muzica lui nu s-a auzit. Doar ploaia… S-a gândit că s-a pierdut printre cețuri, că este de fapt acolo, dar ea nu îl poate vedea… S-a întors acasă spre prânz, înfrigurată și tristă. Spera doar ca cei doi copii să nu o fi exasperat pe Lady Victoria cu nebuniile lor. Filip crescuse suficient de mare ca să nu se mai teamă de bunica sa, de mătușa sa, de tatăl său: avea 7 ani!
Chiar dacă adormea tot cu obrazul în palma ei, împreună cu AneLis învățase să alerge prin toată casa, să se ascundă în dulapuri, să facă dezordine și mai ales să spună NU. Fiind încă mai firav decât un copil de vârsta lui și pentru că medicul îi recomandase să nu fie supus nici unei activități care să îl solicite prea mult sau să îi displacă, Sir Eduard amânase să îi aducă un instructor pentru a face lecții cu el, așa încât tot timpul continuă să și-l petreacă în compania AneLisei și a lui Agnes, cu jocuri copilărești, povești, scurte excursii prin pădure și pe malul râului care se varsă în Lacul din care apare Palatul Fermecat, în prima zi de vară a fiecărui an.
De câtva timp, Agnes se gândește că ar trebui să se întoarcă la căsuța din sat, ea nu mai este doică de mulți ani, dar Filip continuă să facă aceleași crize de plâns și se sufocă dacă ea lipsește mai mult timp de lângă el. Nici nu admite că ar putea face ceva –orice–fără AneLis. Lady Victoria s-a obișnuit cu prezența lor și nu mai încearcă să schimbe nimic pentru că a înțeles că nu poate, pur și simplu.
Privind ploaia, Agnes realizează că poate rostul vieții ei este—după ce i-a salvat viața– să îl apere de el însuși (de ceea ce Lady Daiana i-a transmis prin sângele ei, tristețile și slăbiciunea) și să îl crească pe Tânărul Filip alături de fetița ei. Dar astăzi s-a întristat pentru că s-a văzut lipsită de bucuria adusă de apariția Palatului Fermecat.
În fața ferestrei, pierzând și ultima speranță că ploaia va înceta prea curând, și-a lăsat gândurile să alerge singure încolo și încoace…
Ajuns în spatele ei fără să îl audă, Sir Eduard o privește nedumerit: afară plouă, în cameră este aproape întuneric dar silueta ei radiază lumină…
El fusese plecat un anotimp întreg, călătorise și se gândise cum să își pună ordine în gânduri și mai ales în viață: să stabilească ce are de făcut de acum încolo. Abia sosit, venise să îl caute mai întâi pe fiul său, care nu putea fi decât în compania AneLisei și a lui Agnes. Dar o găsise doar pe ea singură, în camera aceea mare și ajunsă aproape goală după ce înlăturase lucrurile considerate de ea inutile, privind ploaia, învăluită într-o aură minunată. Tocmai se întreba dacă nu ar fi mai bine să se retragă în liniște, să nu-i tulbure meditația când Filip și AneLis au năvălit în cameră strigând-o pe Agnes:
–-Ala, Ala, vino repede…și s-au lovit de el.
Agnes a inspirat profund, chemându-și gândurile înapoi, reîntorcându-se în realitate, și privind spre ei, l-a descoperit cu mirare pe Sir Eduard.
–-Sir! V-ați întors! Copii, salutați…
Eduard s-a lăsat într-un genunchi—gest cu totul neașteptat din partea lui atât pentru el însuși cât și pentru Agnes—și îi îmbrățișează pe cei doi copii mirați care, aproape uitaseră de existența lui. Se ridică apoi cu amândoi în brațe.
–-Cât de mult ați crescut!
Agnes are impresia că nu a regăsit realitatea potrivită, că visează încă…
–-Să îl chemăm pe majordom, să aducă darurile pentru voi, să le desfacem împreună!
Copiii vorbesc repede în limba simplă a lui Agnes și Sir Eduard nu înțelege nimic. Privește întrebător către Agnes care tace încă surprinsă de realitate.
–-Agnes? S-a întâmplat ceva?
–-Astăzi a plouat…
–-Dar aici plouă mai mereu…
–-Niciodată însă în prima zi de vară! Azi, Palatul Fermecat nu a apărut…
Agnes nu știe cum i-au ieșit vorbele acestea în prezența lui. Nu înțelege nevoia această atât de nouă să îi împărtășească gândurile ei, tocmai lui, atât de sever mereu, atât de… plecat în ultimul timp… El… Ea…
Desigur, Agnes nu știe că el a apărat-o mereu în fața mamei lui… firește, nu pentru ea ci pentru fiul său. Chiar și acum, nici nu intrase bine în casă și Lady Victoria începuse să se plângă de dezordinea pe care o fac cei doi copii, total nedisciplinați, aproape niște sălbatici…”vai, uite cum este ea nevoită să vorbească despre nepotul ei, Tânărul Filip, dar…” Sir Eduard o oprise ridicând palma dreaptă și ieșind din sufragerie fără nici o vorbă în plus.
Agnes constată cu mirare că în pofida gălăgiei făcute de cei doi copii, se simte învăluită într-o tăcere profundă.
Majordomul a adus pachetele și așezați pe jos, cei trei le desfac nerăbdători.
–-Aceasta este pentru tine…
Sir Eduard nu pare să fi auzit ceva din cele spuse de ea despre Palatul Fermecat pentru că nu i-a răspuns nimic.
Agnes își primește cadoul și îl desface: este o carte. Rămâne interzisă: ea nu știe să citească! Ca și cum i-ar fi citit gândurile el spune:
–-Ți-o voi citi eu. Este povestea Palatului de Cleștar.
Totul se amestecă în mintea ei și dacă nu s-ar sprijini de pervaz ar leșina. Nu înțelege absolut nimic.
Cei doi copii vin spre ea să îi arate ce au primit. Agnes alunecă pe podea, alături de ei: îi stau de o parte și de alta, fiecare sprijinit cu o mânuță de umerii ei, cu obrajii lor foarte aproape de ai ei. Sir Eduard îi privește fericit, gândind că că aceasta este imaginea ideală a maternității: Agnes este mama perfectă și se află în casa lui, pentru fiul său. Este plin de recunoștință și nu are de ce să se întrebe de ce ea trebuie să mai fie acolo după ce Filip încetase de mult să mai fie alăptat și cum poate o femeie de condiția ei socială să reprezinte mama de care el avea atâta nevoie.

A doua zi, plouă încontinuu. Dimineață, Agnes i-a înfășurat pe copii în pelerine impermeabile și a plecat cu ei până la râu. AneLis a întrebat-o:
–-Azi este ziua Palatului?
–-Nu. A fost ieri, dar nu s-a arătat…m-am gândit că poate am greșit eu ziua, de aceea am venit și azi…dar, tot nimic…
Fetița a ridicat din umeri, l-a luat pe Filip de mână și au pornit spre casă.
După-amiază, copiii se jucau stând pe jos, potrivind cuburile viu colorate primite în ziua anterioară. Agnes privea iar pe fereastră cu gândurile duse foarte departe când Sir Eduard a intrat vesel:
–-Haideți să citim o poveste… povestea din cartea primită de Agnes. Vreți?
Copiilor nu le mai citise nimeni o poveste, Agnes le istorisea întâmplări fantastice imaginate de ea, așa încât l-au privit mirați.
–-Agnes, ne dai, te rog, cartea ta?
Privind în jur unde s-ar putea așeza, Sir Eduard s-a întrebat o dată în plus de ce preferă ea o cameră aproape goală? Nu avea nici un scaun .Parcă înțelegându-i întrebarea nerostită, AneLis i-a pus o pernă pe jos și i-a arătat cum să se așeze sprijinit cu spatele de tăblia patului. De fapt, era chiar comod așa, constată el. Luând cartea în mână și arătând-o, le spune:
–-Această poveste vine de foarte departe… în acea Țară, în mijlocul unui lac, pe o insulă, se afla Palatul de Cleștar care putea fi văzut doar o dată pe an, într-o anumită noapte…
–-Ca și Palatul nostru! Și noi avem aici un Palat Fermecat! Spune-i și lui, Ala!
AneLis se ridicase în picioare și era atât de fericită!
–-Spune-i, Ala! Anul trecut l-am văzut și eu!
Sir Eduard le privea mirat. Agnes o prinse de mână și o trase pe pernă, lângă ea.
–-Acesta este un alt Palat! Hai să ascultăm povestea din carte. Ce se află în Palatul de Cleștar? Și de ce apare doar o dată pe an?
–-Să citim, să vedem…
–-Cum citim? întreabă Filip.
–-Uite, aici sunt litere, ele formează cuvinte, pe care eu le citesc…
–-Vreau să știu și eu literele astea!
–-Te voi învăța, desigur, dar acum să citim povestea, bine?
–-Cine a scris această poveste?
–-Scriitoarea afirmă că a fost în Palatul de Cleștar…
–-Chiar a fost?
–-Agnes, este doar o poveste! Și de fapt, despre ce vorbea AneLis și chiar tu, ieri, spuneai ceva despre un Palat?
–-O să vorbim mai târziu despre asta… deci ceea ce ne citești nu este o întâmplare adevărată…
–-Nu. Este doar o poveste!
–-Să o ascultăm atunci!
Din acel moment nu l-a mai întrerupt nimeni: ascultau toți, foarte atenți.
Palatul de Cleștar era pe o insulă din mijlocul unui lac aflat pe domeniul unui împărat vestit. Acesta avea trei fete frumoase, care odată pe an, noaptea, dispăreau nu se știe unde, și dansau până își rupeau pantofii și a doua și a treia zi erau atât de obosite încât nu se puteau trezi… Împăratul le întrebase ce se întâmplă dar ele au refuzat de fiecare dată să răspundă. Atunci, el a pus paznici la ușa lor. Dar aceștia au adormit de fiecare dată și nu au putut afla nimic. Atunci, Împăratul a vestit în toată țara că aceluia care va reuși să păzească domnițele i se va da voie să își aleagă una dintre ele de soție… Dar s-a întâmplat să reușească o fată îmbrăcată în straie de băiat pentru că pe ea a ocolit-o vraja aruncată asupra paznicilor tocmai pentru că nu era bărbat! Și ea—autoarea basmului, până la urmă—le-a urmat pe domnițe până la Palatul de Cleștar care…
Dar povestea era lungă, și după mai bine de un ceas—mirată de liniștea neobișnuită—Lady Victoria intră în cameră:
–-Aici erați? Eduard?!
–-Mamă? Citim o poveste….
–-O poveste? Stând pe jos? Mă rog, ceaiul se va servi peste un sfert de oră.
–-Eu nu vreau ceai! exclamă Filip. Eu vreau povestea!
–-Vom continua povestea mâine… Acum ne vom pregăti pentru ceai!
Filip a încercat iar să protesteze, dar Agnes l-a prins de mână și l-a întors cu fața spre ea:
–-Acum mergem să îmbraci hainele bune…
Sir Eduard a ieșit din cameră întrebându-se—a câta oară?—de ce Tânărul Filip o ascultă numai pe ea? Ce din glasul ei cântat îl ajută să înțeleagă ce trebuie să facă, fără să se mai împotrivească?!
După plecarea lui Filip să ia ceaiul cu familia sa, Agnes a rămas dusă pe gânduri întrebându-se ce legătură ar putea fi între Palatul văzut de ea și cel din povestea citită. Dar Sir Eduard precizase că este o poveste… Agnes este însă sigură că trebuie să existe și ceva adevărat, altfel cum ar fi putut fi găsită acea idee?! Tot ce avea de făcut era să aștepte să afle continuarea și sfârșitul ei.
A doua zi, Sir Eduard citi ultimele pagini: în Palatul de Cleștar se adunau domnițe și domni și dansau toată noaptea sub vraja unei muzici care îi amețea, făcându-i să uite cu totul de ei… Zâna, stăpâna lui, avea să îi țină pe toți sub puterea sa până când un suflet curat, plin de dragoste, avea să ajungă acolo și să nu fie supus farmecelor sale… După mai multe încercări la care a fost supusă, povestitoarea a reușit să îi scoată pe toți din visul acela și să nu mai vină niciodată la Palatul de Cleștar… Zâna rămânând astfel singură și tristă… Încheind povestea, Sir Eduard o rugă pe Agnes să îi spună despre Palatul ei Fermecat.
–-Sunt foarte puține de spus: apare doar în prima zi de vară din fiecare an, în mijlocul Lacului, odată cu muzica lui minunată, și dispare la asfințitul Soarelui. Nu am reușit să ajung niciodată la el, chiar dacă pare a fi atât atât de aproape încât parcă îl pot atinge cu palmele, oricât am înotat, nu l-am ajuns…
–-Nu l-au mai văzut și alții?
–-Ba da, și noi, și noi! A Exclamat AneLis. În anii trecuți, și eu și Filip l-am văzut! Este atât de frumos!
Sir Eduard privește întrebător spre Filip, care nu spune nimic și dintr-o dată pare trist.
–-Acela este Palatul lor, nu și al meu…
–-Anul viitor vom merge să îl vedem împreună!
–-Să sperăm că nu va mai ploua ca anul acesta…
După citirea poveștii, Agnes are un vis care se repetă noapte de noapte, dar despre care nu vorbește cu nimeni. Este atât de real încât se trezește transpirată și doar trupurile celor doi copii care dorm alături îi dau certitudinea că a revenit în lumea ei.
Cu ani în urmă începuse să viseze că pășește pe o cărare de lumină care o ducea la Palat. Dar nu ajungea niciodată: doar se bucura de florile și păsările minunate din jur. Dar acum, cărarea este scurtă și ea intră în Palat, în timp ce aude muzica lui atât de blândă… Și acolo, în prima sală, scăldată în lumină, pe un tron de flori, se vede pe ea. Este înfricoșată de această dublă ipostază: de observator și de persoana privită, în același timp. Și apoi se trezește, respiră adânc, ca după o lungă sincopă: parcă tot timpul cât fusese acolo își ținuse respirația, și strânge cei doi copii lângă ea pentru a fi sigură că rămâne ancorată în această realitate.
Se gândește odată în plus că de șapte ani, viața ei fusese dedicată în întregim creșterii lor. Dar înainte? Înainte totul fusese foarte simplu, trăise alături de mama ei adoptivă, în satul lor uitat de lume… Și atât: nu își amintea prea multe pentru că nu erau decât activitățile unei vieți banale. Nu se gândise prea mult la toate acestea… la amintirile ei… totul devenea acum cu atât mai confuz cu cât se gândea mai mult… Iar imaginea ei pe tronul de flori din Palat era mai mult decât impresionantă: ea era Zâna? Atunci de ce nu se poate reîntoarce? Fără să știe de unde, îi vine gândul că poate nu a sosit timpul…mai trebuie să aibă grijă de copii…de Tânărul Filip, în mod special, pentru că AneLis este deja o supraviețuitoare…
• Timpul trece…
În zilele următoare, Sir Eduard și-a ținut promisiunea și îi învață literele pe cei doi copii, dar și pe Agnes. Apoi, cheamă un profesor. Spre adânca nemulțumire a lui Lady Victoria, participă la lecții și AneLis.
Tânărul Filip este avid de cunoaștere, dar tot timpul se grăbește. Are impresia că știe și trece mai departe, pentru a costata că a pierdut amănunte din vedere, că amestecă noțiunile și înțelesurile. Expunerile lui sunt precipitate și incomplete. AneLis avansează mult mai încet, dar ceea cea învățat odată, nu mai uită. Totul se adună în mintea ei sub forma unor scheme logice, simple și clare. Filip se poticnește și o privește pe ea ca să îi spună cuvântul care lui îi scapă, să îi corecteze calculul, să îi amintească formula, să îi completeze ideea începută… O dată în plus, el nu poate fără ea… Citesc împreună, discută, se contrazic, se ceartă, se împacă, pentru că el nu poate admite să nu o audă râzând, și mai mult încă, este sincer și recunoaște când greșește în afirmațiile sale. AneLis are mereu argumente pentru ceea ce susține iar Filip ține seama de ele, niciodată nu a venit cu afirmația: ”am dreptate pentru că așa vreau eu sau sunt mai deștept decât tine!”
Chiar dacă obosește repede, uneori este nervos și plânge necontrolat, alteori melancolic și trist fără să știe de ce sau grăbit și se bâlbâie, Tânărul Filip are un simț al dreptății care nu îl lasă niciodată să cadă definitiv într-o extremă sau alta, și cel mai important, nu îl lasă pe el sau pe cei din jurul său să le rănească pe Agnes sau pe AneLis. Este într-un continuu război cu bunica și mătușa sa, cu personalul Casei Mari, atunci când oricare dintre ei aduce vreo critică în ceea ce le privește.
Lady Victoria a încercat să îi explice că portretul din sufragerie este al mamei sale care plecase de mult dintre ei, chiar la nașterea lui, ea se dusese într-un loc mai bun… Primul lui răspuns, cu ani în urmă, fusese NU. Apoi, văzând că ea insistă, ridicase din umeri și plecase liniștit, zâmbind la gândul că el are cea mai bună mamă în persoana lui Agnes, ce îi trebuie lui un portret dintr-un tablou?!
Dar timpul a trecut, Filip nu mai doarme de mulți ani cu Agnes și AneLis, a început să înțeleagă lumea din jur prin prisma ideilor și personalității sale, dar privind chipul mamei sale, de fiecare dată când iau ceaiul în sufragerie, ridică involuntar din umeri, gândul din spatele gestului fiind de fapt o întrebare care nu va primi niciodată răspuns: Cine ești tu? Nu te cunosc…
Lady Victoria a vrut ca el să înțeleagă diferența socială dintre el, Agnes și AneLis. Dar de fiecare dată când ea își începea expunerea el o asculta politicos, apoi se ridica de pe scaun și pleca:
–-Vă rog să mă scuzați acum… gândind că bunica sa complică inutil lucrurile evidente. Crescuse zi de zi alături de ele, erau viața lui, erau minunate, ce altceva conta?

Pe parcursul acestor ani, Sir Eduard și-a petrecut o parte din timp alături de fiul său, dar a și călătorit foarte mult, fără a fi în stare să își găsească vreun rost nou sau mulțumirea în vreo activitate…
Apoi, într-o zi:
–-Iar ai căzut pe gânduri! Să fie ploaia de vină? îl întreabă AneLis pe Filip.
–-Ploaia este vitală pentru natură, de ce m-ar pune pe gânduri?
–-Acesta este un răspuns bun care îmi arată că ești în afara oricărui pericol!
–-De ce pericol mă aperi și azi?
–-Acum, ca în fiecare zi, te apăr de absolut toate pericolele, și cel mai grav dintre toate, este acela de a deveni trist! Tristețea este o boală fatală, crede-mă!
–-În ce carte ai citit acest adevăr grozav? Îl voi ruga pe tata să nu îți mai aducă toate acele cărți ciudate, pe care doar tu le poți citi!
–-Nu râde! Nu râde!
–-Ce greu te pot mulțumi: acum mă suspectezi de tristețe și în clipa următoare îmi cer să nu râd! Te contrazici, AneLis! Și nu prea îți stă în fire! Ce se petrece cu tine? Ar trebui să mă îngrijorez?
Râd. Sunt adolescenți. Nu se mai trezesc de mult în același pat, lângă Agnes, dar își petrec încă aproape tot timpul împreună.
Și apoi, nu după mult timp, pentru că era deja primăvară, în ultima ei zi, Agnes i-a spus AneLisei:
–-Va trebui să plec. Chiar mâine.
–-Cum să pleci? Unde să pleci? Și eu? Și noi? De ce acum? Nu poți să pleci!
–-Mâine Palatul mă va chema cu muzica lui… tu ești puternică acum, îl poți apăra pe Filip singură… locul meu nu mai este de mult aici, mi-am îndeplinit datoria…
–-Cum vei ajunge la Palat? În niciun an nu ai reușit. De ce crezi că acum va fi posibil?
–-Voi aștepta ca în fiecare an, pe mal. Dacă într-adevăr este timpul să ajung acasă, așa cum simt mai mult ca oricând, așa va fi…dacă nu…nu știu…Dar tu nu trebuie să uiți…
–-Nu uit nimic. Niciodată. Cum aș putea? Mama mea este o Zână care într-o zi mă va primi în Palatul ei Fermecat…după ce îmi voi îndeplini datoria…Dar este de ajuns? Am destulă putere? Îmi va fi dor de tine în fiecare zi a vieții mele!
–-Căldura ta, dragostea și devotamentul, simplitatea și frumusețea ta se vor putea lupta cu tristețea și oboseala transmise lui de sângele rece al mamei sale și îi vor putea da forța și lumina unei vieți fericite alături de tine. Este ceea ce contează acum pentru mine… Te rog să îl îmbrățișezi tu pentru mine…acesta nu este un rămas bun…este doar un răstimp în care va trebui să îmi dovediți că mi-am îndeplinit sarcina încredințată. Ne vom reîntâlni în Palatul meu Fermecat.
S-au îmbrățișat. Au lăcrimat… și ușoară ca un fulg, Agnes a plecat plutind spre Lac.
În acea primă zi de vară, Palatul Fermecat a primit-o, în sfârșit!

TÂNĂRUL FILIP VA ȘTI SĂ ÎȘI PREȚUIASCĂ ÎNDEAJUNS VIAȚA SALVATĂ DE O ZÂNĂ?

Tabloul


16 decembrie 2016

• 1.Pânza
Pictorul a fost generos și tușele de culoare sunt groase, luminoase și te îndeamnă să le atingi, să le simți consistența și să o mângâi pe ea.
Este portretul unei femei frumoase, atât de frumoasă încât îți dorești să-i vorbești, să-i întorci privirile spre tine, să-i întinzi mâna, să o ajuți să coboare alături de tine, să te învăluie în căldura ei…
…sprijinită de o fereastră înaltă, cu arcadă, cu perdeaua trasă puțin de mâna ei înmănușată, privește veselă un peisaj ascuns. Rochia lungă, din catifea verde, are volanele tivite cu dantelă roșie, contrast care te miră și te bucură totodată. Decolteul adânc este garnisit tot cu dantelă roșie, scoțând în evidentă culoarea delicată a tenului. Părul negru este prins într-o coafură înaltă, pe tâmple cad bucle lungi, care ajung pe umeri.
Privind tabloul, te gândești că totul este un joc, o fantezie. Femeia din tablou se simte atât de bine în rochia ei anacronică…pentru că se vede bine că pictura este recentă. Cine mai îmbracă azi astfel de rochii?
Măriuca zâmbește: ea poartă o astfel de rochie, o ultimă extravaganță, înainte să plece din viața lui Tudor, din propria viață, până la urmă, ca să se întoarcă în satul copilăriei, să continue Utopia Bunicului său, Anton. Inițial se gândise să-i lase portretul său lui Tudor,chiar el îl pictase, ca o amintire a ceea ce fusese dragostea lor cu mult roșu și verde: nebunie uneori și dispersie alteori…Dar acum, cu bagajele făcute și gata de plecare s-a răzgândit: îl va lua cu ea, este o parte importantă din ființa ei la care va trebui să renunțe dacă dorește să se dedice cu adevărat Utopiei…tabloul o va ajuta să își reamintească ce a fost o dată…ca niciodată, o poveste cu Tudor, cu prieteni, fără griji, doar poezie, muzică, studiu, călătorii și rochii…

• 2.O zi de vară din copilărie
Într-o casă plină de femei: bunica, mămica și mătușicile, este destul de greu să trăiești liniștită, mai ales dacă ești o fetiță de 7 ani care nu înțelege regulile și caută cu orice prilej să le încalce.
Chiar în acest moment, Sergentul, adică Mătușa Mara, poreclită așa pentru că ținuta ei-slabă, dreaptă și înțepată, activitatea ei-controlează și supraveghează totul, o arată a fi militar de carieră, o urmărește pe Măriuca-fina și nepoata ei- cum încearcă să se îmbrace potrivit pentru vizita pe care urmează să o facă împreună familiilor din sat.
Este vară-vacanța a început deja, ce bine!-și este luni. Programul acestei zile începe pentru Sergent cu o vizită pe la câteva case-alese cu grijă-în care locuiesc oamenii cei mai sărmani, pentru a vedea de ce anume au nevoie și modul în care pot fi ajutați. Măriuca trebuie să încalțe pantofii cumpărați de la Oraș pe care îi urăște, să își pună și ciorapii care o vor încălzi îngrozitor, să își aranjeze fustița apretată și bluzița la fel, care o zgârie pe piele și la sfârșit, deja transpirată, pălărioara de paie, cu pamblică galbenă, singura care îi place.
–Nu înțeleg de ce trebuie să mă chinui așa, dragă mătușică, nu ți-am greșit cu nimic. Cel puțin azi, de când m-am trezit dis-de-dimineață!
–Nu te mai smiorcăi degeaba! Avem o trebă de făcut, să nu mai pierdem timpul!
–Pot foarte bine să merg în picioarele goale, cu rochița mea preferată…
–Vei înțelege într-o zi că tu ai o poziție și o demnitate de apărat!
–Nu voi înțelege niciodată!
–Cum pot avea oamenii încredere că tu îi poți ajuta dacă te prezinți mai jalnic chiar decât ei?!
Încercând să nu își scrântească picioarele în pantofi, Măriuca ia cele două coșuri ale sale și o urmează pe mătușa sa. Activitatea în sine o bucură, se va întâlni cu prietenii ei, se vor juca cât cât timp mătușa ei va discuta cu părinții lor, dar să meargă pe ulița satului cu pantofii ei cei noi era de-a dreptul deprimant.
La întoarcerea acasă, spre disperarea Sergentului, impecabil în ținuta sobră, fără a fi transpirat vreun pic -sau cel puțin fără a lăsa să se vadă-Măriuca și-a scos pantofii, îi ține în mână, ciorapii i-a pus într-unul dintre coșurile de acum goale și se joacă cu degetele prin iarba verde de pe marginea drumului, alergând înainte spre casă: fără ținută, fără demnitate, doar un copil fericit…
Mămica, deosebit de fragilă, doar cu rol decorativ în gospodăria lor, era fiica cea mai mică ,cea mai răsfățată și cea mai frumoasă a familiei. Se măritase la Oraș cu un elegant ofițer care pleca periodic cu regimentul său la alte cazarme din țară, cu diverse activități. Firava sa soție și mititica fiică, neputând să îl urmeze, au revenit în casa părintească, sub ocrotirea mamei și a surorilor mai mari-trei la număr-rămase nemăritate. De mai bine de 5 ani locuiau în sat și Măriuca nu își mai amintea deloc de casa mare din Oraș și nici nu își imagina că ar mai putea trăi acolo. Refuzase de fiecare dată să meargă cu mămica, ori de câte ori se dusese în scurte vizite să se întâlnească cu soțul său. Măriuca era pe deplin fericită aici, evident, trecând peste momentele mai grele în care trebuia să respecte anumite reguli absurde, sau să poarte pantofi…
Ajunsă acasă, Măriuca și-a aruncat hainele șifonat și transpirate și a fugit după paravanul făcut din trestie împletită, unde, Nănuța (Mătușa Anuța) îi pusese în covata de lemn apă să se încălzească la soare.Bălăceala este grozavă! Nănuța vine cu ștergare și rochița de stambă înflorată cusută tot de ea și o ajută să se ștergă.
–Știu că ai vrea să te mai joci,puiul mamei,(Măriuca era copila tuturor și a fiecăreia în parte, satisfăcându-le instinctele materne) dar masa este pusă deja și toată lumea te așteaptă.
–Of, ce te iubesc eu pe tine, Nănuță! Măriuca, udă, o îmbrățișează, o udă, dar ea nu se supără, desigur, o sărută în creștet și simte o imensă bucurie: îi mulțumește în gând lui Dumnezeu pentru darul Lui cel minunat și o îmbracă.
–Te rog să fii atentă cum mănânci pentru că avem musafiri.
–Iar?Atunci, mai bine mănânc la bucătărie! Dacă mai este supa aceea delicioasă de ieri, știi că nu o pot mânca fără să o sorb zgomotos din lingură!
–Măriuca! Iar vrei să ne certe Mara?
–Of, cum stricați voi plăcerea unui copil!
Puțin îi păsa ei de musafiri, aproape în fiecare zi erau 2-3 persoane străine la masă: primarul, preotul, moașa, vecina din stânga sau cea din dreapta casei, unchi sau mătuși…Astăzi, în curtea școlii aflată gard în gard cu casa lor, se strânseseră copiii pentru curățenia generală. Acum, la ora prânzului, se pregăteau să mănânce ce își aduseseră de acasă și ce le pregătiseră mătușicile.Apoi vor aduna toate scorțele din școală și vor merge cu ele la râu, să le spele. Este o zi minunată pentru o astfel de muncă, făcută-evident- printre toate jocurile care se pot inventa când ajungi la râu…Iar ea, Măriuca, trebuia să stea la masă cu toți acei oameni plictisitori! Când intră în sufragerie, îl vede așezat în capul mesei pe tatăl său, aplecat ușor în dreapta, spre mama ei, Violeta, spunându-i ceva. În stânga lui, scaunul gol, o așteaptă pe ea, apoi este bunica, în capătul celălalt al mesei stă Sergentul și lângă ea, MăIna (mătușa Cătălina).
Măriuca privește încruntată întreaga adunare gândind:”De ce nu mi-a spus nimic?Tocmai acum și-a găsit să vină, să îmi strice toată ziua!”. Nănuța este în spate, cu palmele pe umerii ei, împingând-o încetișor în față.
–O, ce surpriză! Papa!
Măriuca își îndreaptă spatele, își ia ținuta de domnișoară -spre imensa satisfacție a mătușii Mara, care se străduiește în fiecare zi a vieții sale să o educe în acest sens, chiar dacă ea este abia un copil-și vine spre tatăl său care se ridică de pe scaun, sperând la o îmbrățișare. Dar se înșeală: Măriuca îi întinde doar mâna-curată în acest moment,din fericie-și face un mic pas înapoi sugerând o reverență. Alexandru sărută mâna fiicei sale și o invită la masă:
–Te așteptam, domnișoară! Ia loc, te rog!
–Vai, ce amabil, mulțumesc, dar vă rog să mă scuzați, veți mânca mânca fără mine, pentru că mă așteaptă datoria!
Și fără să mai aștepte, Măriuca a fugit din sufragerie și s-a oprit la bucătărie unde Maria-ajutorul lor de nădejde-aranja farfuriile.
–-Repede, dar foarte repede, dă-mi ceva de mâncare, orice, să mă duc la copii, la școală!
–-Nu trebuia să fii în sufragerie, la masă?
–-Ți-am spus să îmi dai mâncare, nu să îmi pui întrebări! Lasă că îmi iau singură!
Evident, Nănuța, care venise să o ia înapoi în sufragerie, a intrat prea târziu, exact atunci când Măriuca ieșea cu un boț de mămăligă într-o mână și o bucată de brânză în cealaltă.
Maria, cu mâinile în șolduri o privește întrebătoare:
–-Și acum?
–-Acum, ce, fată? S-a dus la școală, la copii, nu?
–-Nu știu, că nu mi-a spus.
–-Nu putea ea să lase distracția de la râu pentru un dejun plictisitor, o înțeleg foarte bine…mai greu o să fie cu Mara…Bine, cine merge la râu cu copiii?
–-Mătușa Veta și unchiul Vasile…au luat deja săpunul și periile.
–-Te rog, să le duci copiilor plăcintele.
–-Vezi bine că nu sunt prea multe….
–-Duci tot copiilor.
–-Și la masa din sufragerie?
–-Azi nu vor fi plăcinte și gata!
În ziua de luni nu se gătea niciodată: se mânca ce rămânea de Duminică, nu se făcea risipă la mâncare.
Întoarsă singură în sufragerie, Nănuța se așează liniștită la masă, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
–-Și Măriuca? Întreabă Alexandru
Sergentul o privește cu o sprânceană ridicată, întrebându-se ce scuză va inventa și de data aceasta ca să o salveze pe neastâmpărată.
–-A, este la datorie ei, cum ți-a spus, merge să spele scoarțele la râu cu copiii de la școală…
–-Fiica mea? Dar ea este o domnișoară, cum să facă așa ceva?
Sergentul oftează-în gândul ei:Of, Ană- Ană,ce-mi facu tu mie!-și îl liniștește:
–-Măriuca îi supraveghează pe copii, atâta tot.Dar acum să mâncam, sper că nu s-a răcit supa! Poftă bună!
• 3.Bunicul Anton
Bunicul Măriucăi fusese învățătorul satului cea mai mare parte din viață, sau cel puțin, partea cea mai importantă…Apoi, în ultimii săi ani, odată cu venirea nepoatei, devenise pentru toți-copii și adulți-Tătucul.Copila de nici 3 ani se lipise efectiv de el din prima clipă și nu-i mai dăduse drumul: mergea cu el la școală, dormea cu el, stătea în brațele lui la masă, îl urma pas cu pas…La școală îi dusese un scaun mai înalt, astfel, stând în genunchi pe el putea să își sprijine coatele pe băncuță și să scrie…La 4 ani, Măriuca învățase să scrie și să citească.
Bunicul-bărbat înalt și drept ca bradul-tată a 4 fete, nu s-a gândit niciodată că o fetiță va putea să îl înduioșeze atât de profund, cum o făcea Măriuca.
Bunicul…
…fără să știe, crease o Utopie, dar o crease cu atâta pasiune încât continua și după plecarea sa la Cer, cu toate că este știut că multe altele au eșuat…
Părinții lui Anton erau printre oamenii mai înstăriți din sat: aveau oi, capre, vaci, cai și un petic de pădure.Pentru că frații lui mai mari-2 băiți și 2 fete-nu avuseseră nicio aplecare spre învățătură, tatăl lor-văzându-l dornic de cunoaștere-l-a lăsat să plece la Oraș, să studieze orice și-ar fi dorit. Plecarea din sat l-a întristat pe Anton, dar nu l-a împiedicat să studieze cu pasiune: a terminat facultățile de filologie și istorie, dar și-a dat seama că tot îi lipsește ceva. Studiul îi dăduse numeroase satisfacții, dar golul inesplicabil din suflet îl întrista.
Întors acasă într-o vacanță, a aflat că învățătorul din sat a murit și nu se găsise încă nici un înlocuitor. Atunci s-a înseninat și a înțeles: trebuia să se întoarcă acasă și să își creeze propria școală. Chiar dacă ar fi putut preda la Facultate sau la orice liceu din Oraș, el s-a întors în sat ca Învățător pentru că a înțeles că are o viziune pe care trebuie să o urmeze.
Clădirea școlii ajunsese aproape o ruină. Și își amintea de iernile petrecute de el pe băncile reci, în aerul aproape înghețat, cu degetele amorțite de frig…de cei câțiva colegi care aveau suficient curaj să plece d acasă ca să tremure la școală, sau de cei cxare găseau că este totuși mai cald acolo decât acasă…Fiind deosebit de modest, reușise de-a lungul anilor să economisească din bursă și din banii trimiși de părinții săi și astfel a putut să cumpere materialele necesare reconstrucției școlii. La slujba de Duminică, l-a rugat pe bătrânul preot să ceară sătenilor ajutor în numele său. A angajat și 2 zidari și toată vacanța de vară a muncit alături ei ca să ridice 3 săli de clasă care se deschideau într-un colidor lung prevăzut la u capăt cu o mică săliță cu rafturi pentru lucrurile elevilor. Pe jos au bătut dușumele din lemn, iar băncile au fost înlocuite cu altele noi, făcute de meșterul tâmplar din sat. Cu ajutorul fraților săi a montat dulapurile din camera lui și le-a umplut cu cărțile adunate. Acesta era doar începutul…
Înainte de începerea anului școlar, a mers din casă în casă să cunoască copiii care urmau să îi fie elevi, îndemnându-i pe părinți să îi trimită la școală în fiecare zi. Acelora care îi spuneau că nu pot cumpăra nimic din cele necesare unui elev, le spunea că el le va da copiilor totul, ei doar să îi trimită la școală…
În prima zi de școală, copiii au venit însoțiți de părinți sau de frații mai mari, emoționați și curioși în egală măsură. Anton, învățătorul cel tânăr și frumos, îi aștepta îmbrăcat cu ițari, cămașă albă cusută de mama lui și ilic înflorat. Le-a urat bun venit și le-a spus părinților că programul școlii se desfășoară astfel: dimineața vor face lecții iar după-amiaza, activități practice, încă 2 ore. Nu a înțeles nimeni atunci ce va însemna aceasta…
Dimineața, așezati în bănci, elevii scriau, citeau, desenau, cântau, iar după-amiaza-fiecare după puterile sale-lucra fie în grădinița cu flori din fața școlii, fie mergea în pădurice să adune lemne pntru sobele din clase. Fetele mai măricele torcau și lucrau alături de mama și surorile lui Anton. El le explicase că trebuie să fie un exemplu pentru femeile din sat și să el învețe pe fetițe să lucreze ciorapi, astfel încât, la iarnă, să fie suficienți pentru toți copiii, să nu mai stea cu cei de acasă, înghețați de pe drum, ci cu cei uscați și căduroși…Lâna o adunase tot el de la mama și surorile sale.
Cât a fost toamna de lungă copiii au cules toate fructele pădurii:mure, afine, măceșe, mere și nuci. Mama lui Anton a fiert magiunuri și compoturi, toate pentru ei.
Cum a început frigul, sobele au fost pornite-proviziile de lemne erau așezate frumos în magazie-și la școală era cald și bine.
Anton a reușit în scurt timp să își încredințeze elevii că școala este de fapt a lor, este casa lor de suflet, a fiecăruia în parte și a tuturor și de aceea trebuie să aibă grijă de ea. Copiilor le-a plăcut atât de mult ideea încât niciunuia nu i-a trecut prin minte că el muncește-poate- mai mult decât ceilalți și să încerce să se sustragăcumva de la vreo activitate. Fiecare drum în pădure era o lecție de botanică, Anton vorbindu-le despre copaci și flori, despre alcătuirea și rolul său, despre transformările și înfloririle fiecăruia. Fetele torceau ,împleteau și cuseau, de multe ori aducându-și de acasă și frații mai mici de care trebuia să aibă grijă. Astfel, școala era și la amiază plină de copii.
Cum s-au aprins sobele, s-au la fiert și ceaiurile. Când ajungeau de dimineață la școală, prin frigul iernii, copiii primeau o cană de ceai, să se încălzească. La ora 10 primeau pâine cu magiun sau compot…Și ce bine era la școală!
Anton își învăța elevii mititei primele litere, pe cei mai mari, istorie și geografie…Era incredibilă blânețea lui într-un trup atât de puternic. Nu ridica niciodată glasul, nici chiar atunci când mustra un elev sau pedepsea vreun leneș să stea în genunchi cu fața la perete. Anton era neclintit când considera că cineva trebuie pedepsit pentru a înțelege că a greșit și trebuie să se îndrepte.
Prin primăvară, văzându-i avântul și înțelegând că are planuri mari cu școala lui, iar acesta era doar începutul, mama l-a sfătuit să se însoare:
–-Antoane, ție îți trebuie o femeie tânără, să te ajute. Eu nu mai pot să văd de casă, de tine, de școală și de toți pruncii mari și mici din sat. Eu sunt bătrână…și-apoi,doar nu vrei să rămâi holtei o viață…
–-Of, maică, altă grijă acum!
–-Așa o fi! Dar este orânduit să aibă omul soața sa.
–-Și de unde să iau eu o soață acum?
–-Nu știu eu care ți-o fi ție pe plac, că vezi, la Oraș ai cunoscut tu alt fel de fete, nu ca cele de la noi din sat…
–-Ce să fac eu aici cu o fată de la Oraș? Și-apoi, crezi tu, că vreo fată din sat, m-ar lua pe mine?
–-De ce să nu te ia? Eu însă mă întreb ce ai face tu cu o fată simplă, când atâtea ai învățat și altfel vezi lucrurile și lumea?
–-Dacă ea vrea, eu o iau pentru că nu există nimic pe lume ce nu poate fi învățat: aș lua-o lângă mine și aș învăța-o.Dar știi tu vreo fată?
–-Aș ști…dar mi-a fost teamă să te întreb până acum: mă gândeam că vrei să îți aduci o soață învățată de la Oraș…sau vrei să te întorci tu acolo, la vreuna….
–-Să știi: eu nu mai plec de aici. Aici este rostul meu. Și ce-mi zici de fata aceea?
Fata aceea trecuse de 20 ani și nu avea nici un gând de măritiș pentru că- de când murise mamă-sa la nașterea celui de-al 6 lea copil, în urmă cu 5 ani-ea ținea casa și avea grijă de toți și de toate. Și să plece și să-i lase nu ar fi putut în ruptul capului! Ce bărbat -dorind-o de soție-și-ar fi luat responsabilitatea fraților săi? Înțelegând aceasta, Cosânzeana își vedea de treburile ei, de grijile cu cei mai mici sau mai mari. Tatăl său îi mulțumea în fiece zi Bunului Dumnezeu că-i dăduse o fată atât de înțeleaptă și de harnică.
De ce s-a gândit mama lui Anton la Cozânzeana?
–-Dacă tu, fiule, ți-ai pus în cap să ai grijă de toți copiii satului, ce mai contează 5 în plus? Și apoi, ea este frumoasă și harnică…
Era o ușoară ironie în întrebarea ei pentru că nu înțelegea de unde îi venise lui Anton gândul acesta: să lase el-după atâția ani de învățătură-onorurile și măririle de Oraș și să vină în sat, să-și facă o școală cu totul altfel, să își adune copiii și oamenii în jurul lui,cum nu mai făcuse nimeni înaintea lui, din câte știa ea…
Trecând peste toate, Cosânzeana era o fată puternică și pricepută- în primul rând-care va putea să-l ajute în toate câte și le dorește el, Anton.
–-Măicuța mea, eu știu că trebuie să îi învăț pe toții copiii, asta mă face fericit și vreau să fie și ei fericiți când învață…Și crezi că se va hotărî să-mi fie soață, Cosânzeana?
–-Dacă vei lua la tine frații și surorile ei, ba chiar și pe tătâne-su, de ce nu?
–-Și unde vom sta?
–-Cum unde? Aici, cu mine și cu tatăl tău. Dacă nu este de ajuns, mai ridicăm o cameră, două, acum știi să zidești, doar….
Anton o îmbrățișează: este generoasă și înțelegătoare, chiar dacă a dezamăgit-o cumva, refuzând să devină un domn de la Oraș…A crescut 5 copii și acum când toți sunt la casele lor și ar trebui să se odihnească, este gata să-l ajute pe el odată în plus, primind în casa ei o noră și încă 5 copii.
–-Atunci, să mergem și să pețim fata, a spus măicuța, ridicându-se și ștergându-și lacrimile: oricât de mare și de învățat ar fi mezinul ei, câteodată îl simte ca pe copilul care -mai ieri-se agăța de fustele ei încercând să meargă…
Cosânzeana a fost mai mult decât mirată de cererea lui Anton, dar înțelegând că el îi va oferi sprijin să își îngrijească frații și surorile mai departe, s-a bucurat nespus.
–-De ce eu? a întrebat cu jumătate de glas.
–-Pentru că tu ști deja ce înseamnă să ai grijă de cei de lângă tine…
Și Utopia lui Anton înflorește în fiecare an: grădinița cu flori din fața școlii este cea mai frumoasă din sat în fiecare anotimp; de streșini atârnă oale de pamânt pline cu flori multicolore; pereții sunt dați cu var în fiecare primăvară, dușumelele sunt acoperite cu cele mai frumoase scoarțe iar perdelele sunt cusute cu cele mai vesele culori. Școala are o magazie plină cu lemne, o cămară pentru gemuri, compoturi și ceaiuri. Are dulapuri pline cu ciorapi de lână și perinuțe. Rafturile din cele 3 clase sunt pline de cărți citite și răscitite, cusute și peticite, caite noi și mai vechi, creioane colorate, jucării…
După ce clasele au fost îmbrăcate cu scoarțe și ștergare, tot ce lucrau fetele mergea la Oraș, unde erau vândute. Cu banii obținuți, Anton cumpăra rechizite, cărți, zahăr, tot ce aveau nevoie copiii…
Când totul a fost ordonat și lucrurile s-au așezat, Anton a început să meargă prin sat, din casă în casă-nu ca să cheme copiii la școală, acum veneau singuri-ci ca să vadă de ce anume au nevoie oamenii și cum ar putea să îi ajute. La început, ei au fost reticienți, dar văzând ce reușise Anton cu școala, au înțeles că este o binecuvântare să se lase conduși de viziunea lui în care fiecare ajuta pe fiecare cu ceea ce putea, cu ceea ce îi prisosea. Anton le vorbea despre viața lui la Oraș, despre ceea ce îi lipsise acolo, dar avea aici, despre apartenență și familie. Locul lor era acolo și pământul, dacă era lucrat bine, îi putea hrănii pe toți. Le-a explicat că este mai bine să muncească acolo și să își vândă produsele la Oraș decât să plece de acasă și să se angajeze acolo pentru un venit care se risipea rapid pe tot felul de lucruri inutile, care nu făceau parte cu adevărat din viața pe care o știau ei. Așa au început să se organizeze și să muncească împreună pentru piața din Oraș. Oamenii veneau la Anton să îi ceară sfatul. Apoi, când se certau sau apăreau dispute, veneau la el să le împartă dreptatea. În timp au început să se ridice case noi și numărul copiilor a crescut…Cosânzeana născuse și ea, an după an, 4 fete: Mara, Ana, Cătălina și mult mai târziu, când nimeni nu se mai aștepta, pe Violeta. Anton s-a întrebat de ce Dumnezeu nu i-a trimis și lui un fiu care să îi continue visul…Dar văzând-o pe Cosânzeana trudind zi de zi alături de el, atât de devotată și de liniștită încât ajunseseră să se înțeleagă din priviri, a înțeles că și una dintre fetele lui va putea-într-o bună zi-să i-l ducă mai departe…
Anii au trecut cu petrecerea anotimpurilor, copiii au crescut, unii au plecat la Oraș să își continue studiile, puțini au rămas acolo, cei mai mulți s-au întors să își ducă viața alături de familii și prieteni. Mara, ambițioasă, a rămas în Oraș, profesoară la liceu. Ana și Cătălina s-au întors fiind alături de Anton în activitățile lui tot mai ample. Școala ținea copiii acum și pentru clasele mai mari, de gimnaziu. Femeile din sat lucrau alături de Ana și de Cătălina și păturile, perdelele, ciorapii, puloverele și fularele făcute de ele erau cele mai căutate în Oraș. Casele lor erau toate îngrijite, cu flori și pomi fructiferi. În fiecare primăvară, erau curățați de uscături și dați cu var. Fructele lor nu mai ajungeau toate în butoaiele pentru țuică, erau preparate gemuri, compoturi, erau uscate. Grădinile de legume erau îngrijite și conservele nu lipseau din nicio cămară. Totul era împărțit: munca, semințele, rețetele, modelele de brodat, lâna…Învățau una de la cealaltă și aveau grijă de familiile mai sărace, de bătrânii neputincioși.
Poate și-au luat prea în serios rolul de învățătoare, poate nici un flăcău din sat nu și-a găsit curajul să le ceară-ele erau Domnișoarele-poate dintr-o mie de alte motive, Ana și Cătălina au rămas nemăritate la casa părinților, Domnișoarele din sat, având mereu grijă de toți și de toate alături de mama și tatăl lor.
Violeta, mezina, cu sensibilătăți și grații absente la celelalte surori, era la Oraș în grija Marei. Ea era elevă la liceul la care Mara era profesoară de limba română și franceză, fiind mai mică cu aproape 10 ani decât aceasta. Violeta avea mulți admiratori, dar nici unul nu reușise să îi trezească interesul în mod special: fata cochetă considera că atenția celorlați i se cuvine, mica răsfățată egoistă ce era! Dar Mara nu avea nici timp, nici înțelegere pentru așa ceva, ea însăși nu reușise să aibă o viață personală, ocupată cu studiul și grija pentru sora mai mică, și a tranșat rapid situația: l-a chemat pe Anton la Oraș și i-a prezentat pe fiecare dintre admiratorii Violetei, apoi au decis împreună pe care să îl aleagă. De ce l-au ales pe Alexandru, ofițer de carieră, chiar nu mai contează!Cel puțin, Violeta nu s-a opus, l-a acceptat și viața lor a început sub bune auspicii: totul a decurs perfect atâta timp cât Alexandru nu a trebuit să părăsească Orașul. Apoi, fiind transferat la altă garnizoană, Violeta a refuzat să îl urmeze, era însărcinată și capriciile ei erau mult mai greu de satisfăcut și a preferat să rămână în casa lor mare în care locuia acum și Mara.
Întorcându-ne la Anton, îl găsim tot în clasă cu elevii lui, sau alături de oamenii din sat în efortul de a îndeplini vreo nouă viziune…mereu la fel în trecerea necurmată a anilor…
Într-o zi, dis-de-dimineață, cum se trezise mereu de-a lungul întregii sale vieți, Anton a simțit că nu se poate ridica din pat. A oftat adânc, înțelegând că Dumnezeu îi atrage atenția că trebuie să se odihnească. Odată cu înțelegerea a venit și putința de a se mișca. Imediat i-a scris Marei:
”Fiica mea cea de nădejde,
Simt că este timpul să te rog să vii acasă ca să îți primești moștenirea.Te rog totodată să le aduci pe Violeta și pe Măriuca. Fără tine acolo, nu au de ce să mai stea printre străini.
Tata te îmbrățișează.”
De ce a chemat-o Anton pe Mara acasă când celelalte două fete erau profund implicate în menținerea și dezvoltarea Utopiei? Pentru că știa că doar ea își putea asuma rolul de conducător, Ana și Cătălina erau copilăroase și naive, gata oricând să ierte și să uite. Anton știa că dacă nu vor fi respectate regulile și limitele stabilite totul avea să se năruie…
Dar ce a simțit Mara citind scrisoarea tatălui său? Nu a spus nimic, nimănui, niciodată…Și nu a stat nici o clipă pe gânduri, chiar dacă însemna să lase totul și să își schimbe radical viața. A așteptat până la sfârșitul trimestrului, și-a dat demisia de la liceu și a luat-o efectiv pe sus pe Violeta care refuzase să plece în sat cu ea.
Trecuseră două luni de la scrisoarea lui Anton când Mara revenea acasă pentru totdeauna cu Violeta și Măriuca. El a îmbrățișat-o:
–-Am știut că nu îmi vei înșela încrederea!
Aceste vorbe o vor urmări și motiva toată viața pe Mara. În clipele ei de singurătate-foarte rare, este adevărat-când plânge, citește și recitește a mia oară scrisoarea tatălui său și aceste cuvinte o ajută să își ștergă lacrimile și să înțeleagă- o dată în plus- că are ceva cu adevărat important de dus mai departe: Utopia lui Anton, și că doar ea fusese aleasă pentru acesta…
Revenind la Violeta, Mara îi spusese că trebuie să stea doar câteva săptămâni la țară, dar Alexandru, voit sau nu, a plecat mai departe cu regimentul său și ea și-a prelungit vacanța. Măriuca, avâd aproape 3 ani, s-a lipit efectiv de Anton.
Treptat, Mara a preluat toate activitățile lui Anton. Într-un an de zile obținuse și postul lui de învățător la care renunțase din motive medicale.Desigur, la orele de dimineață, atât cât putea fără să simtă oboseala doborându-l, el le preda copiilor celor mai mici pe care îi iubea cel mai mult.Doar atât.Cum se putea împăca un om activ ca el să stea copleșit de oboseală? Avea o singură cosolare: Măriuca îl ținea ocupat fără să îl obosească: în primul rând, trebuia să îi răspundă la cele o mie de ”de ce-uri”zilnice.Apoi să îi citească, să o hrănească, să o culce, să o răsfețe…Măriuca era ceva între o păpușă și un spiriduș. Când se trezea din somn transpirată și se întindea, plină de de zâmbete și obraji bucălați, era o păpușă. Când îl privea cu ochișorii ei cercetători, plini de așteptări și curiozitate, era un spiriduș. Când se străduia să scrie literele, stând în genunchi pe scaun ca să ajungă la masă, sau când silabisea nerăbdătoare să afle mai repede cuvântul cel nou, era deja un spiriduș năzdrăvan…
Timp de 3 ani, Anton s-a trezit în fiecare dimineață întâi mirându-se că mai este încă în patul său, apoi mulțumindu-i Lui Dumnezeu că i-a mai dat o zi în plus…
Și apoi, într-o după-amiază liniștită de vară, el a rămas nemișcat în fotoliul de răchită din grădină privind mândru răzoarele cu roșii plantate de Măriuca împreună cu prietenii ei…Poate doar ațipise…
Și atât.
• 4.O zi de iarnă
Bunica Cosânzeana se trezește prima în fiecare dimineață, fără nici un ceas deșteptător. Se ridică încetișor, să nu o deranjeze pe Măriuca. De când venise la ea, dormiseră împreună, ele și Anton, apoi doar ele…după plecarea lui…Chiar dacă anii au trecut și ea a crescut, nu a vrut să își schimbe locul. Mara a încercat să îi explice, apoi să îi impună, dar totul a fost în zadar: a rămas să doarmă cu bunicuța ei din povești, pentru că doar în povești există Cosânzene, după cum știe toată lumea!
Câți copii crescuse Cosânzeana? De mult nu le mai știa numărul…Și totuși mai găsise în inima ei atât de multă dragoste și pentru Măriuca! Acum o învelește, o închină, în vârful picioarelor se apropie de sobă ca să mai pună lemne pe foc, apoi iese din cameră să își vadă de treburile ei zilnice. Nici nu s-a crăpat de ziuă, lumina Lunii cade pe zăpadă într-o feerie de iarnă. Privește pe fereastră și oftează: îi este atât de dor de Anton, câteodată! Dar de fiecare dată simte o adiere pe obraz și știe că el o mângâie și o încurajează să meargă înainte: mereu mai sunt atâtea de făcut!
Mara se trezește pentru că sună ceasul. Dacă ar dori, ar putea să mai stea în pat, nu este nicio grabă…Dar astăzi este marți și înaine să înceapă orele la școală, trebuie să hotărască cu Cosânzeana meniul de post (postul Crăciunului) pentru toată săptămâna și tratamentul pentru cei 3 copii bolnavi din sat, așa încât se ridică și găsește imediat papucii de lână, roșii și veseli, primiți în dar de la Măriuca.Ei sunt una dintre puținele excepții făcute de ea, ea care poartă numai culori terne, de dragul copilei. Pe noptieră o așteaptă castronașul cu dulceață: fiecare dimineață trebuie să înceapă cu un zâmbet dulce, este gândul Anei care nu uită niciodată să o răsfețe, lăsându-i-l în fiecare seară. Nu o vede nimeni, de aceea Mara gustă dulceața și linge lingurița exact așa cum o îndeamnă pe Măriuca să nu facă niciodată. Apoi, când a terminat, linge și castronașul…Și își dă seama cât de profund fericită este aici, acum, lângă surorile și mama ei, lângă Măriuca, și mai departe, lângă copiii din clasă, oamenii din sat, lângă toți și toate…Aici nu este niciodată singură-cât de singură s-a simțit în Oraș!-le simte dragostea, le savurează răsfățurile și știe cât de important este ceea ce face pentru toți ceilalți.Se ridică din pat, se întinde, își ia halatul și pornește spre bucătărie. Cosânzeana a făcut deja ceaiul, o îmbrățișează și încep să plănuiască împreună.
Ana și Cătălina dorm în camera lor dintotdeauna; toate sunt neschimbate de atâția ani! Este răcoare în camera lor, focul s-a stins de mult iar ele nu s-au trezit să-l aprindă.
–-Ană, ce-i frigul ăsta?
–-O fi iarnă și-am uitat noi! Ia vezi cât este ceasul? Că nu a sunat….
–-Poate trebuie să mai dormim…
–-În frigul ăsta?
Se ascund amândouă sub plamumă și chicotesc. Anii au trecut, dar ele tot două copile vesele au rămas. Așa le găsește Mara: cu plapuma în cap, râzând…
–-Doamne, fetelor, într-o dimineață o să vă găsesc înghețate!
–-Ți-am zis eu că trebuia să ne trezim! Iar am întârziat!Hohote sub plapumă.
–-Dar nu a sunat ceasul!
–-V-am spus că trebuie reparat! Haideți, că avem treabă!
–-Este prea frig!
–-Da, sigur! Și Mara trage plamuma de pe ele. Mă duc acum să o trezesc și pe Măriuca…
–-Săracele de noi!
Mara o privește pe Măriuca cum doarme și zâmbește: doar acum este și ea liniștită. Dar, puf!, a trecut! Măriuca se ridică în genunchi, își dă părul din ochi și este pregătită pentru o nouă zi:
–-Bună dimineața, dragă mătușică! Hai să mâncăm ceva!
Violeta avea să se trezească mult mai târziu, va citi câteva pagini dintr-o carte inainte să își facă curaj să iasă de sub plapumă, își va bea ceaiul adus p noptieră de mama sa și apoi se va gândi că urmează o nouă zi de plictiseală…Chiar va trebui să mai plece câteva zile la Oraș…Dar cu zăpada aceasta troienită cât casa îi va fi imposibil o lungă perioadă de timp…
S-a luminat-în sfârși!- de ziuă, este un ger năpraznic, va fi soare, lumină, dar foarte frig. Copiii vin tropăind prin zăpadă, la școală. Înăuntru este cald: de cu seară, Unchiul Vasile aprinsese focurile în sobe și dis-de-dimineață venise și pusese iar lemne. Copiii și-au lăsat în colidor încălțările scuturate bine de zăpadă și își trag repede ciorapii calzi de lână. Pe sobe, ceaiul este fiebinte și îi așteaptă. Nu se îmbulzesc, în ordine își iau cănile și și le umplu. Mara este deja în clasa împodobită cu crenguțe de brad și globuri făcute de copii: mai sunt 2 săptămâni până la Crăciun. Își vor începe ziua cu o colindă, apoi vor urma lecțiile. Un elev mic stă în bancă cu unul mai mare: cel din urmă având grijă de primul, devine responsabil, cel mic se simte sprijinit și este recunoscător celui mare; toți au de câștigat…
În bancă, Măriuca deschide caietele: pe ale sale și ale colegei, o micuță în clasa I care nu ajunge cu picioarele pe podea…Așa începe o nouă zi de școală chiar dacă afară este atât de frig!

• 5.Orașul
Măriuca împlinise 10 ani și știa că inevitabilul se apropie mult prea repede. Chiar și pntru ea, ea aflată mereu în plin avânt, având mereu ceva de făcut…
Se discutase tot ce era de discutat, totul fusese stabilit cu multe luni în urmă: în toamnă va pleca la Oraș, împreună cu Violeta, să își continue studiile.
…și timpul trecuse prea repede, și mai rămâseseră doar 3 zile…
–-MăIna, dacă mai plângi mult o să îmi rupi inima de tot! Crede-mă, și așa este ferfeniță!
Cătălina își șterge ochii și iese din sufragerie
–-În definitiv, chiar nu este obligatoriu să plec…încearcă Măriuca.
––Știi bine că este! Mara este categorică chiar dacă ar face orice să nu o știe plecată.
–-În definitiv, puteți veni cu toatele cu mine. În căsoiul ăla este loc pentru tot satul…
–-Măriuca, nu mai vorbi prostii! Se încruntă Violeta care nu știe cum să plece mai repede, să revină la viața alături de Alexandru care se afla acum iar la cazarma din Oraș.
Măriuca își dă ochii peste cap: cine a băgat-o în seamă și pe asta?!
Mara se încruntă ușor, dar zâmbetul reținut i se vede în ochi…
Măriuca iese din casă și pleacă prin grădină să își rămas bun-încă o dată-de la tot, de la toate, de la toți…Nu ar vrea să plece. Nu ar vrea, dar deloc! Există o consolare: peste 3 luni va reveni în vacanță. Își face curaj…


În casa mare din Oraș, Alexandru, Violeta și Măriuca sunt iar o familie. Dar Măriuca simte un gol în suflet exact ca acela pe care l-a simțit când a murit Tătucul, bunicul ei.
Prima noapte, în noua ei cameră, în patul ei, singură cum nu mai fusese niciodată, a găsit-o total nepregătită. A plâns, dar nu a obosit suficient încât să adoarmă: totul era rece și străin. ”O, Doamne, o, Doamne, o, Doamne!” este tot ce poate gândi.
Prima zi de școală a simțit-o ca pe o baie rece: chipuri necunoscute, sala de clasă sobră: fără ștergare înflorate pe pereți, fără scoarțe pe dușumele, fără flori atârnate de streșini…
Apoi profesorii: altul pentru fiecare oră, cenușii și parcă deja plictisiți…nu au avut nicio întrebare la care ea să nu știe răspunsul…
Revenind acasă, la masă, totul este fără gust, fad, fad, oribil! S-a ridicat de la masă, a aruncat șervetul și a fugit în camera ei unde s-a aruncat în pat. Lovește cu pumnii în pernă și strigă: vreau acasă! Vreau acasă! Mătușică dragă, vino și ia-mă!
Alarmată, Violeta vine la ea dar nu știe ce să-i spună. Și într-un târziu:
–-Ce este ieșirea aceasta, domnișoară?! Ce va spune tatăl tău despre educația pe care ai primit-o?!
Măriuca se orește o clipă din plâns și o privește stupefiată. Apoi cade pe pat și continuă să plângă în surdină, ca o domnișoară educată.
Violeta iese din cameră și îl asigură pe Alexandru că totul este bine, Măriuca este doar obosită și s-a lăsat pradă emoțiilor…
Zilele sunt parcă toate la fel, Măriuca este plictisită, ar vrea să alerge, să se joace, să râdă și să se răsfețe cu mătușicile ei…Singura care o susține în fiecare zi, este ambiția ei nemăsurată de a arăta tuturor: profesorilor, colegilor, părinților, cât de multe lucruri a învățat ea cu Tătucul ei și cu mătușicile. În cancelarie chiar se discută dacă nu ar fi trebuit să fie înscrisă într-o clasă mai mare…
Dar un copil nu poate trăi doar cu ambiție și tristețe și Măriuca se îmbolnăvește. Depășită de eveniment, Violeta telegrafiază în sat:”Măriuca bolnavă.O vrea pe bunica”.
Primind vestea, Mara nu a stat o clipă pe gânduri și privindu-și surorile a exclamat:
–-Încetați cu plânsul, voi două, în acest moment! Rămâneți cu casa și cu școala, știți ce aveți de făcut cât suntem noi plecate! Mamă, hai, drăguțo, pe tine te vrea Măriuca!
Cosânzeana nici nu mai știa de când nu mai plecase din sat, dar a găsit putere să țină pasul cu Mara.
Slabă, tremurând sub cearceafuri și pături, Măriuca vede ușa deschizându-se:
–-O, Doamne, chiar m-ai auzit!
Și în prag stă bunica ei din povești, Cosânzeana, care o ia în brațe și-i simte parfumul inconfundabil de scorțișoară și de liniște…
După îmbrățișări, Măriuca a spus:
–-Mătușică dragă, am numai note bune!Cele mai bune! ea era acum elevă la liceul la care predase Mara atâția ani.
–-Sunt foarte mulțumită! Dar râmâi aici doar dacă vrei, dacă poți…
–-Parcă era obligatoriu!
–-A încetat să mai fie…
Cât de fericită au făcut-o pe Măriuca aceste cuvinte!
–-Ce mai contează 3 luni? Apoi vine vacanța…dacă tot am început aici ceva, vreau să duc la bun sfârșit, așa cum m-ai învățat…
S-au îmbrățișat.
După un milion de întrebări și de asigurări că se va face bine, peste două zile Mara a plecat acasă, lăsând-o pe mama să aibă grijă de Măriuca. După ce a dormit câteva nopți lângă bunicuța ei și a mâncat mâncărurile preferate pregătite tot de ea, Măriuca și-a revenit.
Dar cum să rămână Cosânzeana în Oraș? Ea nu stătuse niciodată departe de casa ei, dar nici să lase copila să moară de inimă rea nu poate…dar ce să facă ea în această casă în care nu își găsește locul?
Într-o zi Măriuca a înțeles:
–-Știu, bunicuța mea din povești că nu poți să rămâi cu mine…știu, știu, uite, eu înțeleg…și nu plâng, te rog să nu plângi nici tu…Uite, învaț-o pe proasta aia de la bucătărie să îmi facă ceva ce pot mânca și promit-uite, cu mâna pe inimă- promit să fiu sănătoasă, până la vacanță…nici nu mai este atât de mult…
S-au îmbrățișat și plâng una în brațele celeilalte.
–-Te rog doar să o înveți pe asta cum se face mâncarea adevărată și să îmi trimiți vestuța roz și ciorapii de lână, este atât de frig aici fără tine!

Revenirea în Oraș, după fiecare vacanță, a fost la fel de grea, chiar dacă trecerea anilor a schimbat-o pe Măriuca în foarte multe feluri. Casa ei avea să rămână-pentru totdeauna-cea de la țară, cu bunica și mătușicile. De aceea golul din suflet îl simțea la fel, îi era dor de prietenii lăsați acolo, de grădinița cu flori, de livadă, de iarbă, de vizitele la oamenii sat…
Măriuca a crescut: acum este studentă, și totuși toamnele sunt pentru ea începutul unei mari tristeți. Melancolia îi întunecă privirile. Doar plăcerea de învăța o împinge înainte. Încă puțin. Încă o sforțare. Va termina facultatea și se va întoarce în sat să continue Utopia lui Anton, bunicul ei, Tătucul…
Dar înainte de aceasta îl va cunoaște pe Tudor care i-a pictat portretul cu tușe groase, generoase, cu dragoste, atât de multă dragoste…



• 6.Rama tabloului
Eu nu am avut bunici. Tatăl meu a fost orfan de la 6 ani și a venit în Oraș în adolescență. Bunica din partea mamei a murit cu mult înainte de nașterea mea, iar bunicul, soțul ei-recăsătorindu-se- nu a făcut parte din copilăria mea.
Nu mi-am petrecut vacanțele la țară, în sat. Totul a fost în Oraș. Și cu toate acestea, în fiecare toamnă m-a cutremurat dorința de a mă întoarce acasă, la țară, ca și pe Măriuca…
Nu am îmbrăcat niciodată o rochie de catifea verde, cu dantelă roșie, dar în momentele de disperare, imaginându-mă purtând-o, am reușit să îmi recapăt suflul și să merg mai inainte.
Sunt profesor și mi-am imaginat și dorit- dar nu am reușit niciodată, din păcate!- Utopia lui Anton.
Poate într-o zi, nu mâine, nici poimâine, voi locui într-o căsuță la țară și îmi voi face o rochie de catifea verde, cu dantelă roșie…
Duminică, 19 decembrie, 2016






Orașul Norilor Albaștri

Luni,13 februarie, 2017
Orașul Norilor Albaștrii

1.Cândva

Arta realiza că unele dintre gândurile sale nu aveau nici o justificare: apăreau în mintea ei–cine știe de unde—și o făceau să-și pună tot felul de întrebări. Apoi, le uita. Și, uneori, reveneau. În călătoriile lor prin Lume, aceste gânduri făceau popasuri în mintea ei transformată în gară…
Așa a descoperit–într-o zi–pasiunea ei pentru clădiri. Nu studiase niciodată arhitectura și nu vopsise un singur perete, dar era suficient să treacă prin dreptul vreuneia și să fie prinsă într-un vârtej de gânduri și de sentimente legate de structura ei însăși și de oamenii care își vor fi dus viața acolo. Vedea în minte planuri, schițe, calcule. Apoi fundații și ziduri ridicându-se. Stucaturi care îmbrăcau pereții. Ornamente, personificări ale încăperilor…Tablouri…oameni și costumele lor…
Într-un timp s-a gândit să caute o istorie reală a clădirilor pe care le iubea la prima vedere. Să afle dacă făceau toate parte din același timp, dacă aveau același arhitect. Apoi a realizat că în felul acesta nu ar fi ajuns nicăieri: chiar dacă afla numele unui singur arhitect, ce putea să însemne aceasta? Că ea primise într-un fel amintirile lui? Pentru ce? Ce putea face cu ele? Era mult mai simplu ca totul să rămână așa: să se bucure atunci când trecea pe lângă ele, să le admire–dacă erau într-o stare bună–sau să-și închipuie cum le-ar renova pe cele abandonate…Să-și poată imagina viața acelora care le-au locuit…
Și astfel, în drumurile ei prin Oraș se întâlnea zilnic cu ele. De multe ori, preocupată de alte gânduri, le uita: își petrecea atunci viața în altă dimensiune, cu alte culori sau curiozități.
În momentele ei de sinceritate spunea:
–Îmi plac unele clădiri. Într-o viață anterioară poate am fost arhitect…și râdea. Dar știi, îmi plac și copacii…chiar vorbesc cu ei, de fapt îi ascult, îmi spun niște povești extraordinare, și nu mă pot opri să mă gândesc că am fost și botanist și poet…îmi este foarte greu să mă hotărăsc…Și râdea.
Poate de aceea îi era atât de greu să își găsească locul, să își îndeplinească menirea. Era în permanență între lumi, acolo și aici; între timpuri, atunci și acum; între sentimente, nostalgie și împlinire. Nu se putea aduna, nu se putea concentra: mergea ore întregi, obosind și încercând să-și pună ordine în gânduri și sentimente. Dar nu reușea: valurile veneau de pretutindeni, amestecând totul: nu știa și înțelegea ce a fost, nu știa și nu înțelegea ce este.
Până într-o zi, când totul avea să devină certitudine…sau, mă rog, ce putea fii pentru Arta o certitudine…


  • 2.Călătoriile

Într-o dimineață, Arta s-a trezit cu convingerea că trebuie să iasă din Orașul ei și să călătorească. Până atunci, o temă ciudată nu o lăsase să treacă de porțile lui. Nici nu se putea apropia de ele, fără să o încerce frica. Dar asculta cu o imensă plăcere istorisirile acelora care se întorceau din tot felul de călătorii.
A încercat să găsească origina acestei dorințe inedite în vreun vis din timpul acelei nopți .Dar în zadar: nu-și amintea nimic. Și atunci? De fapt, era foarte simplu: era unul dintre acele gânduri rătăcite în gara din mintea ei…Tot ce avea de făcut, era să-și aleagă cele mai bune încălțări, să-și îndese într-un sac ceva merinde și haine de schimb. Și să-și găsească tovarăși de drum; nu putea porni singură…
Cât despre ținta călătoriei? Chiar nu conta, putea fi oriunde, ea știa doar că trebuie să iasă pe porțile Orașului…Dintre gândurile amestecate se alese totuși unul: Orașul cel mai apropiat care se afla la 3 zile de mers pe jos. Și-ar fi putut închiria un cal, dar nu, era mai bine pe jos…asta dacă va reuși să treacă de porțile Orașului…
Își găsi repede tovarăși de drum: o familie care mergea la rude, suficient de săracă pentru a merge pe jos, mama, tata și cei 2 copii mărișori pe care îi cunoștea de la locul de joacă unde Arta mergea zilnic să-i învețe poezii pe cei adunați acolo.
Durând 3 zile drumul pe jos, peste noapte se vor adăposti la un han, totul părea atât de simplu!
Iat-o pe Arta la Poarta Orașului: oamenii intră și ies, este absolut normal, pentru ei. Dar nu și pentru ea! Îi privește. Stă nemișcată. Și dintr-o dată, inspiră adânc și iese în afara Orașului. Evident, nu se întâmplă nimic, doar inima ei bate cu putere. Nu de spaimă ci de bucurie. Sunt bătăile victoriei asupra întunecatelor temeri. Veselă, își potrivește pasul cu cel al tovarășilor de drum. Respiră adânc și privește lumea nouă din jur: lumea întinsă până la marginea zărilor, fără ziduri. Trăise o viață doar între Zidurile Orașului. Le simțise ocrotirea și niciodată îngrădirea. Până azi.
Azi, când ar fi trebuit să-și întindă brațele și să îi crească aripi: să poată zbura…să poată zbura…
Drumul propriu-zis pe care se circula mai repede cu ajutorul animalelor de povară (cai, boi, cămile, elefanți, măgari) era însoțit de o parte și de alta de cărări acoperite cu iarbă pentru cei care mergeau pe jos. Fiind dimineață devreme, nu sunt prea mulți călători, așa încât cei 2 copii–fără riscul de a se pierde–aleargă înainte și înapoi plini de energie, cântând: ”Un’, doi, trei,/ Suntem tineri/ Șapte, opt/ Mâncăm măr copt/ Nouă, zece,/Suntem tineri și ferice…”Râd, sar peste versuri cum vor ei…
Și pentru că nu-i cresc încă aripi, Arta se prinde de mână cu ei și aleargă înainte și înapoi cu avântul lor.
…când era de vârsta lor, Arta călătorea cu gândul, foarte departe, e-adevărat, dar niciodată cu acea senzație extraordinară în toți mușchii încordați și în plămânii plini de aerul rece și înmiresmat al dimineții…A redevenit acum copil ca și ei, pentru o clipă sau un drum…
Acel Alt Oraș–ce ciudat!–altul și totuși la fel cu cel din care plecase. Un fel de deja-vu…Clădirile: unele prietenoase, îi zâmbesc, parcă ne cunoaștem de undeva…Oamenii: cu ale lor…Desigur, totul este aproape la fel pentru că Orașele sunt la distanță mică unul de celălalt…dacă nu gemene, sigur surori…Va trebui să meargă undeva mai departe….
Întoarsă acasă din prima călătorie, Arta șterge praful, aerisește, sintetizează ideile, emoțiile, imaginile strânse și apoi le așterne în cuvinte și desene pe hârtie. Descoperă o plăcere enormă în acestea. Lipește florile uscate adunate. Scrie versuri. Este inspirată și fericită. Apoi hotărăște că trebuie să meargă mai departe…un drum nu doar pe jos…Nu îndrăznește să se gândească chiar la un cal…pentru început, un car tras de boi…O nouă experiență…Și apoi alta și alta…una chiar pe spatele unui elefant…


3.Chemarea


Cum trece timpul? Arta alege varianta cealaltă, în care timpul este static, noi trecem prin el…
….a trecut de la un Oraș la altul, de la o amintire la alta, totul este –câteodată—foarte clar, plin de culoare și sunet, altă dată, totul se amestecă într-un vârtej aproape sufocant.
Simte că a obosit: Oraș după Oraș, drumuri, drumuri, drumuri, oameni….oameni…a început să le confunde chipurile…amețește…Și totuși trebuie să mai facă un ultim drum: cel mai lung. Chemarea acelui Oraș a venit imperioasă, nu i se poate împotrivi. Respiră adânc: încă o dată și gata. Se va opri. Vrea să se oprească, să-și găsească liniștea…
Acum provocarea este și mai mare: nu doar drumul este foarte lung…Orașul acela ciudat pe care l-a descoperit pe o hartă uitată de mult într-un atlas (aproape s-a pulverizat când a desfăcut-o –noroc că era prinsă într-o folie transparentă care a împiedicat-o să se împrăștie într-un nor de praf) și care o cheamă cu un glas atât de puternic, se află pe un vârf de stâncă. La el nu se poate ajunge decât purtat într-un coș de nuiele cărat de un imens condor…
De câte ori este copleșită de năvala gândurilor, Arta își spală părul: lasă multă apă să curgă pe cap, să-i ducă departe greutatea lor, zumzetul neîntrerupt…Acum, zilnic, privea cum apa curgea pe părul ei lung, negru, minute în șir…Dar glasul Orașului nu se lasă dus: o cheamă…
–Desigur, voi veni…Chiar mâine voi pleca…îmi este așa de greu, crede-mă!
A doua zi, când se lumina de ziuă, Arta era la Porțile Orașului său, cu bagajul strâns legat de spate. Prima parte a drumului o va face pe jos. Pornește hotărâtă alături de ceilalți călători, pe poteca de iarbă. Își amintește primul drum făcut cu mulți ani în urmă: cei 2 copii de atunci au devenit 2 tineri înalți și puternici care o vizitează uneori să-și reamintească zilele copilăriei…Și-amintește că atunci își dorea să zboare…și, uite, visul i se va împlini, chiar va zbura! De ce îi este atunci atât de teamă? Respiră adânc. Trebuie să mențină ritmul, să ajungă la timp la hanul de unde caravana va pleca spre prea îndepărtatul Oraș…
În caravană, locul ei este pe o pătură aspră de pe spatele unei cămile ale cărei mișcări–parcă dezarticulate–i se transmit în toate încheieturile. După prima zi a călătoriei cade leșinată. Vraciul care îi însoțește, îi unge tot trupul cu o mixtură verde, puternic mentolată și o înfășoară în pătura aspră ce-i servise drept șa.
Se trezește a doua zi dimineață și reușește să se ridice în picioare, să se îmbrace și să-și reia locul pe spatele cămilei. Au ajuns în deșert și monotonia dunelor de nisip o adoarme. Călătorește într-un vis, nu reușește să prindă mai nimic din realitatea aspră din jur. Este înfășurată în pânzele albe care o apără de soarele torid. Nimeni nu-i acordă nici o atenție. Fiecare își leagănă visul propriu pe cămila sa. Doar cei 2 conducători ai caravanei și vraciul sunt treji în acest miraj…
O zi, două, trei…O săptămână. Se trezește într-un Oraș plin de culoare: copacii sunt pretutindeni înfloriți, casele ascunse sub crengile lor sunt vopsite în roșu, toate…
În apropierea hanului în care au poposit, curge un fluviu imens cu apele albastre pe care se văd pânze de toate culorile….Va călători și ea pe o ambarcațiune cu pânze pentru a traversa pe malul celălalt. Dar nu azi. Azi trebuie să încerce să se adune. Orașul, nemilos, începe iar să o cheme. Arta îi răspunde în șoaptă:
–Vin…dar azi îmi voi spăla părul și apoi vraciul își va întinde pe trupul meu ierburile lui…și voi dormi…dacă te vei opri din țipăt…
Glasul din mintea ei s-a oprit. Și a putut dormi.
În ziua următoare, o zi glorioasă în albastru –fluviul și cerul–în verde–frunzele lucioase ale copacilor–și roșu–florile și casele–pășește pe puntea de lemn a unei iole cu pânza galbenă. Totul se leagănă în jurul ei. Înspăimântată, se ghemuiește pe fundul ei. Din fericire, nu sunt prea mulți călători iar căpitanul o privește cu milă și-i dă să mestece niște frunze teribil de amare. Au ridicat ancora iar vâslele se aud spărgând ritmic oglinda apei. Dintr-o dată, vântul răcoros o face să se simtă mult mai bine și își ridică privirile. Totul este de o frumusețe neasemuită în lumina soarelui: albastru-albastru și verde…malurile care se zăresc departe sunt atât de verzi!
Îi curg lacrimile pe obraji de atâta încântare, de atâta frumusețe extraordinar de puternică, de desăvârșită…fără limite…
Soarele se pregătește să apună într-o feerie de culori când iola atinge malul celălalt. Aici vor înnopta în colibe construite din frunze și liane.
A doua zi dimineață pornește mai departe pe jos, împreună cu alți călători. Aceștia vorbesc o limbă ciudată pe care Arta nu o înțelege. Merge tăcută alături de ei pe o potecă îngustă ce străbate o pădure ciudată: copacii sunt foarte înalți dar rari. Aerul este rece și parfumat: nu se satură să respire…să respire…
La amiază au ajuns la poalele stâncilor pe care se ridică Orașul Norilor Albaștri. Dar de jos se văd doar zidurile acoperite cu ceramică galbenă care strălucește orbitor în ultimele raze ale soarelui.
–Orașul de Aur trebuia să te numești, trufașule! îi strigă Arta.
Dar el nu-i răspunse. Acum era tăcut.
–M-ai tot chemat și acum taci! De ce? Știi cât îmi este de frică?
Nici un răspuns. Abia mâine dimineață va începe ascensiunea. Condorii nu zburau seara.
Arta s-a dus să-i vadă. Sunt atât de mari! Au penele atât de negre! Și gulerul acela alb…capul mic pentru trupul uriaș…ciocul puternic, roșu…Cât de mândri par, de acolo, de sus, de pe crengile copacilor înalți, privesc în jos aproape compătimitori….Arta a vrea să le vorbească,, să le pună tot felul de întrebări, dar nu îndrăznește să-i deranjeze: sunt prea sus pentru ea. Și mâine își va pune viața pe aripile lor și-i va ruga să o ducă în Orașul Norilor Albaștri.
S-a întunecat. Este aproape liniște, călătorii s-au culcat care pe unde a apucat. De când a plecat în această călătorie, Arta aproape nu a vorbit cu nimeni, a fost doar cu gândurile ei și cu chemarea lui, a Orașului. Despre care găsise doar câteva informații, și anume: era cel mai vechi din întrea ga Lume cunoscută și fusese construit cu o tehnologie pe care nu o mai cunoștea nimeni, de oameni din alte timpuri sau din alte Stele…nu lăsaseră nici un semn, sau poate se pierduse, cine să mai știe?
Acum Arta stă într-un hamac și-l privește: are o slabă strălucire chiar și în noapte, de la razele Lunii care-i cad pe ziduri. Este tăcut și ea adoarme.


4.Orașul și Alisa


Zorile abia mijesc dar toți sunt treji și agitați: urmează acea ciudată ascensiune în coșurile de nuiele. Ea este prima care va zbura. Nu vrea să mai aștepte nici o clipă în plus. Se așază în coș strângându-și genunchii la piept. Se aude un sunet ciudat scos de unul dintre îmblânzitorii condorilor. Apoi două aripi imense acoperă cerul. Gheare puternice agață toartele coșului. Fără nici o șovăire, pasărea se ridică în aer. Inima îi bate Artei cu atâta putere încât se teme că i-o va auzi Condorul și se va simți tentat să i-o smulgă din piept. Își strânge mai tare genunchii și deschide larg ochii: trebuie să vadă totul în jur. Nu trebuie să piardă nimic, absolut nimic, pentru că acum zboară, chiar dacă nu cu propriile-i aripi, zboară…în sfârșit, zboară!
Privește în sus: vântul mișcă penele negre ale păsării…ale păsării pierdute în albastru…
Printre nuielele împletite ale coșului, Arta vede zidul de stâncă vertical: în mici scobituri și-au găsit adăpost frunze spinoase, groase, mai mult albastre decât verzi. ”Au crescut din piatră seacă” gândește ea și zâmbește…Apoi, apar dintr-o dată zidurile: lumina Soarelui nu a ajuns încă pe ele și strălucirea lor galbenă este stinsă, prietenoasă…și Condorul lasă coșul pe zidul crenelat. Și pleacă mai departe. Totul a durat parcă, doar câteva clipe.
–Prea puțin! Mai vreau! Mai vreau!
Dar cine să o înțeleagă? Doi oameni cu haine ciudate o ajută să iasă din coș, apoi să coboare pe scara îngustă, la poalele zidului. Îi vorbesc încontinuu, dar ea dă din cap, negând, ridicând din umeri: ”nu înțeleg nimic!” spune în zadar. Unul dintre cei doi îi arată cu brațul întins o direcție și o împinge ușor de spate. Arta le zâmbește și pornește –în sfârșit!–spre Orașul Norilor Albaștri.
–Hei, sunt aici! De ce m-ai tot chemat?
Dar Orașul tace.
–Va trebui să vorbesc în continuare singură? Nu vrei deloc să mă ajuți? După tot drumul pe care l-am făcut?!
Aflată pe la mijlocul înălțimii zidului, prima imagine, o panoramă care îi taie răsuflarea: cupole. Toate clădirile au cupole de diferite forme și culori. Un oraș de cupole!
Cine a dorit să construiască aici, atât de sus, atâtea clădiri cu acele cupole nebunesc de fanteziste? Și copaci! Cum copaci? Cum să crească din stâncă? Amețește. Se lasă jos și închide ochii. Nu găsește sensul. Nu înțelege motivul chemării Orașului. Desigur, iubește clădirile, știe, odată, de mult, a fost arhitect…dar…Nu, nu, nu poate accepta ideea că ea a fost de fapt arhitectul acestor clădiri crescute pe o stâncă avântată spre cer, pentru că nu le găsește rostul…Pentru că ea, Arta nu putea veni de atât de departe…din timp sau din Stele…Nu, nu…Și tocmai acum când are atâta nevoie să înțeleagă Orașul tace cu încăpățânare!
Au ajuns și alți călători pe zid și coboară veseli pe lângă ea. Cineva o bate pe umăr și-i întinde mâna să o ajute să se ridice. Îi vorbește. Dar ea nu înțelege nimic. Acceptă ajutorul și mulțumește zâmbind. Pornește alături de ei pe strada pietruită care coboară spre Oraș. Ajung într-o piață perfect rotundă: în mijloc ei sunt vase imense pline cu pământ din care cresc copaci și plante de toate soiurile și culorile. De jur-împrejurul ei sunt clădiri cu un singur etaj continuat cu o cupolă total diferită de cea apropiată…La toate ferestrele sunt flori. Din piață se deschid 6 străzi, mărginite de alei înguste cât o palmă pe care crește iarbă. Totul este atât de liniștit și de perfect încât pare un desen, nu o realitate palpabilă. Nici grupul vesel de vizitatori nu reușește să tulbure liniștea aceea nefirească: se aude vântul printre frunze și se văd norișorii albi pe cerul atât de albastru!
Aici nu locuia nimeni? Acesta era doar un muzeu? Dar cine să-i răspundă la întrebări? Era cu ei un ghid care vorbea, dar Arta nu înțelegea nimic…Apoi el i-a condus spre una dintre clădiri. A bătut la ușă. Aceasta s-a deschis. Un localnic–poate—cu hainele lui atât de ciudate, a deschis larg ușa și i-a poftit înăuntru, cu un zâmbet.
Desigur, era un muzeu: camere înalte, pline cu tot felul de obiecte cărora Arta nu le găsea nici un rost…Nici unul! Nici un rost! De ce se afla aici? Nu înțelege nimic! Nu înțelege nimic! Știe că atunci când oamenii au descoperit Orașul și au găsit o modalitate să urce până la el, era cu desăvârșire împietrit, fără nimic viu…cu totul mort…dar perfect conservat…Și oamenii l-au transformat într-un imens muzeu al unei părți dintr-o Lume demult pierdută…și au inventat tot felul de istorii mai mult sau mai puțin credibile…Și ea, ea, Arta, ce nevoie avea să ajungă aici?!
A ieșit în fugă în Piața Rotundă și cu pași mari a pornit pe una dintre străzi.
Nu știe cât a alergat….s-a rătăcit, a obosit și s-a oprit. Clădirile din jur și-au pierdut strălucirea: fațadele sunt căzute, lipsesc geamuri; ușile sunt deschise pe alocuri…Ruine…Ajunsese în partea ruinată a Orașului? Nu citise niciunde că ar fi exista…Și totuși, cupolele lor erau la fel de frumoase: parcă timpul nu le atinsese și pe ele cu suflul lui distructiv. Sau poate nu a fost timpul…altceva a stricat armonia lor…altceva…Dar ce anume? De unde îi vin gândurile acestea? Oare…nu, nu este glasul Orașului…și totuși…
–Sunt aici! Vorbește cu mine! Ce vrei? De ce m-ai chemat din celălalt capăt al Lumii? Ce trebuie să înțeleg?
A obosit strigând și s-a sprijinit cu o mână de zidul cel mai apropiat. Și…mâna i-a intrat prin el.
Și-a retras-o imediat, atât de speriată încât a uitat să mai respire. Privește zidul: nu a rămas nici o urmă. Îl atinge cu un deget: el dispare fără să-i lase vreo senzație. Îl retrage. Apoi apasă puternic cu toată palma care dispare. Nici o durere. Lasă să-i intre tot brațul…nimic…Trage aer adânc în piept și se împinge cu tot corpul…Nici o rezistență. Nici o atingere. Deschide ochii: întuneric profund. Și…aude zgomotul ritmic al unei inimi…își apasă palma pe piept: nu poate fi inima ei, nu poate să bată atât de tare, sunetul o învăluie din toate părțile…
”Aceasta este inima Orașului! Am intrat în inima lui!” Gândul apare în mintea Artei atât de clar încât este cuprinsă de o mare emoție…”Ce inimă puternică are! Și–ciudat!–bate în același ritm cu a mea! O…”Gândul cel nou cere i se conturează în minte este atât de copleșitor! Îl respinge: ”Nu! NU! Nu eu am construit Orașul! Nu sunt ale mele cupolele acestea fantastice!”
Cumva, bătăile inimii se estompează și se aude un pian: sunetele clare, vin parcă de departe și sunt simple de tot. Cineva atinge clapele doar cu un deget, umplând întunericul care o înconjoară pe Arta. Întinde brațele: nimic. Face câțiva pași și tot echilibrul se tulbură: o lumină murdară și zgomote ciudate, disonante…glasuri, cuvinte necunoscute, agitație…Speriată, Arta face pașii înapoi. Liniștea revine. Odată cu ea, întunericul și pianul…
–Ce fac aici?
Nici un răspuns. Arta își strânge tot curajul și pornește cu pași hotărâți înainte. Fâșii de lumină și zgomote…Aceasta este o călătorie în timp…în trecutul acestei clădiri…printre cei care au trăit aici de-a lungul vremilor apuse…de mult apuse. Mergând înapoi, tot înapoi pentru cine știe cât timp…nu își dă seama când a căzut ostenită și copleșită de vacarmul vocilor amestecate. Poate a leșinat. Nu își mai amintește absolut nimic. Când deschide ochii, este lumină. Lumina soarelui care intră prin fereastra de lângă ea. Și pianul cântă acum foarte aproape. Se ridică încet și privește afară: nu vede nimic: ochii îi sunt orbiți de strălucire. Se întoarce spre cameră: în mijloc este un pian, în fața lui o fetiță apasă clapele cu un deget foarte sigur. Este tare ciudat îmbrăcată, dar zâmbetul și obrajii rotunzi o fac neasemuit de frumoasă.
–Te-ai trezit, Călătorule?! Cum te cheamă? Eu sunt Alisa…
”Cum de îi înțeleg cuvintele?” se întreabă Arta.
–Alisa, unde sunt?
–Ce nepoliticos! Și fetița se întristează.
–O, iartă-mă, eu sunt Arta, și mă simt pierdută! Nu am vrut să te supăr, iartă-mă!
Fetița vine spre ea și-și așază palma pe obrazul ei:
–-Te iert, desigur. Și nu ești pierdută, ești cu mine…Vrei să vorbim? Bine, uite mă așez aici lângă tine…nu avem prea mult timp. Mama nu va mai auzi pianul și va veni să vadă ce fac, de ce m-am întrerupt…Dar tot o să dureze ceva…
Alisa a luat-o de mână și s-a așezat pe jos, pe covor, lângă ea. Arta îi simte parfumul dulce de mușețel, de lapte, de zulufi transpirați…parfumul inconfundabil al unui copil sănătos…
–Vrei să-mi spui unde sunt aici?
–În Orașul Norilor Albaștri, atât de aproape de cer…dar tu de unde vii?
–De departe…am traversat fluviul cel mare și chiar deșertul…am venit din Orașul Verde Din Câmpie.
–Nu am auzit de el. Ai venit cu avionul?
–Ce este acela un avion, Alisa?
–Nu știi? Alisa râde și gropițele din obraji o fac și mai drăgălașă.
–Avionul este o pasăre de metal. Cu ea zbori, desigur. Atunci, cu ce ai urcat până aici?
–M-a purtat un Condor uriaș, într-un coș de nuiele.
Alisa râde și bate din palme.
–Glumești? Desigur…Arta, tu glumești!
–Nu! Nu! Uite, te rog…eu cred că am călătorit prin timp…cumva, nu înțeleg nimic…
–Da, chiar așa, Călătorii vin din viitorul meu, așa ca tine, dar și din trecutul meu…Mă întreb de ce nu mai sunt avioane în…
Dar ușa se deschide dintr-o dată și o femeie intră. Este atât de frumoasă în veșmintele ei vaporoase!
–Alisa, ce faci? Iar vorbești singură?!De ce ți-ai întrerupt lecția?
–Dar, mami, vorbesc cu Arta. Este un Călător! Uite, stă lângă mine! Arta, spune ceva ,te rog, hai…
–Bună ziua, Doamnă!
–Auzi, mami? Ai auzit-o?
–Alisa, liniștește-te! Nu este nimeni aici, în afară de noi două! Nu văd și nu aud pe nimeni! Te rog, nu începe iar cu iluziile tale! Credeam că ai renunțat la ele!
Arta se ridică în picioare. Alisa o prinde pe mama ei de o mână și o trage spre ea.
–Uite, este aici, atinge-o! Simți?
Arta îi simte palma pe braț. Dar ea se pare că nu simte nimic…
–Alisa, îmi rupi inima! Nu este nimeni aici! Nu simt nimic! Te rog, crede-mă! De câte ori am mai avut această discuție?
–Și eu te rog, mami, crede-mă! Arta este aici, a venit într-un coș de nuiele purtat de un Condor…tocmai ne întrebam de ce vor dispărea avioanele în viitor…ea vine din viitor, știu sigur aceasta…am chemat-o ca să poată spune povestea Orașului meu…
–Alisa, scumpa mea, Alisa, a fost doar un vis…este foarte cald aici, hai să bem apă rece și să ne scăldăm apoi împreună…te rog…
Copila pleacă tristă ochii. Oftează. Se întoarce spre Arta:
–Iartă-mă, dar trebuie să merg cu mami. Te rog să povestești despre Oraș…tati l-a construit…Drum bun să ai!
Arta îi face un pupic în vârful buzelor și i-l trimite pe degete. Alisa se înveselește și pleacă cu mama sa.
Arta nu încearcă să mai înțeleagă. Se întoarce spre fereastră. Ochii i s-au obișnuit cu lumina și privește în voie. Recunoaște strada pe care a venit: toate clădirile sunt întregi, frumoase…Sunt noi…tinere…și atât.
Se întoarce spre cameră. Lângă pian, pe jos, vede o coală răsucită sul. O ridică și o desfășoară: un desen naiv cu o cupolă minunată și o poezioară, ”Alisa, Alisa, visătoarea/Cântă, cântă neîncetat/Poate o aude privighetoarea/Și i-l aduce pe tata imediat…”
Tatăl, cel care a construit acest Oraș pentru ea…Tatăl, Arhitectul, este pierdut acum prin Orașul care abia a început să se înalțe spre cer….Orașul Norilor Albaștri, Orașul Ochilor Albaștri ai Alisei care vede și vorbește cu cele văzute și mai ales nevăzute, cu cele auzite și mai ales neauzite…
El, Tatăl, știe că Alisa este o fetiță fermecată, de aceea a luat-o și a plecat la capătul Lumii cu ea. Pentru că toți ceilalți oameni considerau că este bolnavă, doreau să o trateze cu tot felul de substanțe și aparate…Dar el a adus-o aici și-i construiește un Oraș așa cum îl vede ea în vise…pentru fiecare clădire are un desen naiv și o poezioară…Iar el le proiectează și le ridică una câte una, și toate au cupole. În aceste clădiri vor sta doar prietenii și oamenii buni. Și în cântecul vântului pe înălțimi, Alisa va crește mare, fericită…
De unde i-au venit gândurile acestea Artei? De la Arhitect? De la Oraș? Și ce va face cu ele? Rostul, înțelesul tuturor celor întâmplate, care este de fapt? Tot nu-l găsește…Alisa a văzut-o, i-a vorbit –atât de puțin!–chiar ea a adus-o acolo, în camera ei, să-i afle neasemuita poveste…Și apoi….Liniștea s-a spart: voci…amestecate, neînțelese…și lumina aceea confuză…murdară…Respiră…respiră…Și, da, se întoarce, înțelege că se întoarce în timpul său. Întunericul desăvârșit și inima care bate atât de puternic…Acum trebuie să iasă, să pășească în urmă un pas, doi…găsește peretele și iese prin el la fel de ușor cum a intrat. Lumina de-afară o orbește. Își acoperă ochii cu palmele și încearcă să își regăsească echilibrul.
În liniștea aceea încep să răsune –pe rând, la început, ca un murmur, apoi din ce în ce mai tare–clopotele nevăzute, ascunse prin cupole. Muzica lor este înălțătoare. Arta își ridică brațele și se ridică pe vârfuri: va zbura…va zbura prin Orașul din visul unei fetițe fermecate…
Gândurile îi vin acum amestecate, sunt frânturi de imagini, de cântec, de versuri aiurite, culori, desene: geometrice și artistice…râsul Alisei, îmbrățișările tatălui și ale mamei, avioane și alte mașinării ciudate care ajută la ridicarea Orașului…Arta îi primea astfel povestea…
Ea aleargă pe străzi. Partea ruinată a Orașului este extrem de mica: doar o stradă. Și înțelege: aici se află inima lui și nu trebuie tulburată de nimeni. Vizitatorii și călătorii nu au ce căuta aici. Casele nu i-au lăsat să se apropie, să le repare, să le deranjeze. Doar pe Arta au primit-o. Pentru că Alisa a chemat-o, să-i afle povestea. De aceea nu s-a mirat când a apărut în camera cu pianul. Și asta să fie tot? De ce tocmai ea? Simte că este legată cumva de Alisa și de tatăl ei, Arhitectul. Dar nu înțelege cum…Sau poate…Gândul vine neașteptat: când acei oameni au părăsit la un moment dat Orașul –din cine știe ce motiv, și după cât timp de la ridicarea lui–ei s-au împrăștiat în toată Lumea și ea, Arta, este o urmașă a lor…O urmașă directă a Alisei, pentru că și ea vede și aude mai mult decât ceilalți oameni, pentru că iubește clădirile, pentru că…
Va trebui să se gândească și să pună în ordine toate acele mesaje ciudate primite după întoarcerea în Timpul ei.
Dar acum vine seara și trebuie să se oprească. Orașul mai are atâtea să-i arate și ea mai are atâtea să înțeleagă…Și abia când toate se vor desăvârși în mintea și în sufletul ei, se va urca în coșul de nuiele și un Condor o va duce pe malul fluviului. De acolo va porni spre casă, spre Orașul Verde Din Câmpie. Acolo va începe să scrie povestea adevărată a Orașului Norilor Albaștri. Să o cunoască lumea pe Alisa și pe tată ei, Arhitectul care construise în vârful unei stânci visele copilei fermecate. Și să-i amintească că într-un timp de mult apus zbura în păsări de metal numite avioane…
Dar acum trebuia să-și găsească un loc de odihnă…De mâine avea încă atât de mult de cercetat și de ascultat…atât de mult….


Joi,6 aprilie, 2017


În spatele acestei povești se află un Oraș adevărat care m-a inspirat, este Aradul, Orașul cu cele mai frumoase cupole pe care le-am văzut vreodată. Pe câteva le-am fotografiat și vă invit să le admirați. Ideal ar fi să veniți la Arad să vă bucurați cu adevărat de ele, și nu numai…El a devenit Orașul meu de vacanță din fiecare zi a vieții! Este incredibil de bine să te simți în vacanță doar ieșind din casă și să-ți imaginezi că faci parte din visele unui fetițe fermecate…Și toate acestea le datorez–cum altfel?—Zburătorului meu cu ochi albaștri pe care l-ați cunoscut în prima poveste.

Uțu Vacii

Luni,12 decembrie 2016

1.Visul

    Zorile, sfioase, se ascundeau printre perdele și covor: nu era încă lumină, nu mai era întuneric…Vântul mișca aerul răcoros transformându-l într-o mângâiere pe obraz, încercând să-l trezească…

…culcat pe patul lui special într-o poziție mai mult șezândă decât orizontală, visa, încercând să se trezească: știa că visează, fusese de prea multe ori acolo și dorea cu disperare să fugă, să vină în realitate…

  •  

…Soarele incendiar făcea totul să strălucească orbitor, trebuia să mijească ochii, și i-ar fi acoperit cu mâna dacă ar fi putut, în jurul lui copiii satului –cei mai mulți complet goi, înnegriți de soare și vânt—alergau și-i strigau în batjocură:

–Uțu Vacii! Uțu Vacii! Uțu Vacii!

Întins pe iarbă, incapabil să se miște, ocrotit de VăcuțaDrăguța, îi ura –pentru că aveau dreptate—și-i iubea—pentru că erau tot ceea ce-și dorea și el să fie și nu va fi  niciodată…niciodată…niciodată!

VăcuțaDrăguța și-a schimbat poziția și alungă muștele cu coada-i lungă…

Nu se schimbă nimic…zi după zi, an după an…doar strălucirea Soarelui crește sau scade, după anotimp.

Dar acum, în acest vis, este o vară toridă ca atâtea altele petrecute de el absolut nemișcat, întins pe iarbă, păzit și hrănit de o văcuță…

   Numele Ion era cel mai folosit în satul lui. Cei mici au fost poate ”Ionuțu”, dar fiind prea lung, s-au mulțumit cu ”Uțu”. Și pentru a-i deosebi unul de altul erau: ”Uțu Florii”, ”Uțu Mariei”, ”Uțu Anei”, ”Uțu Vetei” și toți Uțu ai mamei lor. El, el nu era ”Uțu Oanei”, al mamei sale, era ”Uțu Vacii” pentru că—într-adevăr—VăcuțaDrăguța era singura care-l ajutase să treacă fiecare zi și fiecare noapte a vieții sale în acea nefirească nemișcare.

  •  

    A deschis ochii. A reușit să fugă din vis, să vină în realitate. Primul gând este plin de spaimă: dacă iar nu se va putea mișca? Inspiră adânc, se bucură de mângâierea aerului și încet, foarte încet își mișcă degetele: ele îl ascultă. Își ridică mâna și-și atinge obrazul. Acum zâmbește, în sfârșit este totul bine…Este foarte devreme, ar mai fi putut să doarmă puțin…dar, nu, nu înapoi în acel vis…ajunge! Se ridică încet și coboară din pat. Face câteva exerciții cu brațele și-și pune în ordine gândurile pentru o nouă zi. Dar nu poate scăpa de senzația neplăcută dată de faptul că nu înțelege de ce au revenit acele vise…Acea experiență atât de dureroasă nu trebuie retrăită iar și iar, la infinit…nu, nu, nu!

  • 2.Mama: Oana

    Cumva, era într-un moment de echilibru perfect: cu picioarele goale în iarba plină de rouă, ridicată pe vârfuri, culege cireșe de mai în dimineața străvezie. Este liniște, doar păsări se aud undeva mai departe, în livadă. Cireșul—crescut singuratic –este bătrân și darnic cu roadele sale timpurii. Iar ea, Oana, prietena lui, are părul încă nepieptănat, ochii lipiți de somn și cămașa lungă, de in, plină de parfumul trupului tânăr, de numai 13 ani. Ei, doar ei: Cireșul și copila—în zâmbetul dimineții—sunt într-un echilibru perfect…

     Treptat sau poate dintr-o dată, tăcerea se sparge și cade în mii de cioburi sonore: cântă cocoșii, latră un câine, mugește o vacă, behăie oile…și glasul mamei:

–Oană! Oană! Unde ești, zăludo?! Vino acasă! Să nu vin eu după tine cu bățul!

  Copila se lipește cu spatele de Cireș, mănâncă în grabă ultimele fructe culese, apoi se șterge cu mâneca la gură. Zâmbește și pornește în fugă spre casă. Nu aude dojenile mamei pentru că toate gândurile îi zboară spre poiana din pădurice unde își va duce cele 2 văcuțe la păscut: acolo este atât de bine! Va vorbi iar cu păsările, cu florile, cu copacii…Nu o va auzi nimeni și nu vor râde ea…De parcă toți ceilalți oameni ar fi asurzit de nu aud acele glasuri măiestre…Doar ea le aude…le înțelege…și nici unul nu o ceartă….Nu-nu, niciodată!

  Într-o clipă de neatenție, mama o prinde de mână și o obligă să se așeze în genunchi, să-i poată pieptăna părul.

  –Stai, zăludo, uite cum ți-e părul! Într-o noapte o să ți-l tai!

  –Nu, mămucă, iaca stau! Să nu mi-l tai!

   –Nu mai țipa așa! Și o lovește cu palma peste gură. Cu pieptenul de lemn abia reușește să domolească tumultul părului aproape roșu în lumina veselă a primăverii.

       Oana plânge și lacrimile îi alergă printre pistruii de pe obraji…apoi îi cad în sân, printre pistruii de pe pieptul tânăr…Poate și inima, inima aceea care bate-bate cu atâta putere încât îi ridică ușor cămașa, este plină de pistrui…dar cine s-o știe…

     Acum, are cozile împletite aruncate pe spate și o basma legată peste ele. Merge la fântână cu toți frații și surorile mai mici alegând pe urmele ei într-o zarvă nebună. Scoate apa cu ciubărul de lemn și se spală toți pe față și pe mâini, se stropesc, se lovesc, vorbesc toți deodată, țipă, scuipă…

      Chiar dacă este cea mai mare dintre frați, Oana nu rămâne acasă să aibă grijă de ei și de gospodărie. Pentru că este ”zăludă” și nu știe nici de ea uneori, este trimisă cu vacile de care are atâta grijă. Primește într-o desagă mămăligă rece rămasă de-aseară,2-3 ouă fierte,3-4 fire ceapă și pleacă cu cele 2 vaci spre locurile cu iarbă dulce, altele decât cele folosite de vitele din sat. Nu se rătăcește niciodată, oriunde ar merge, pentru că toate vorbesc cu ea și-i îndreaptă pașii: florile, iarba, copacii, păsările, apele…

       Încercând să-și sature copiii, să hrănească animalele de lângă casă (găini, porci, câini),mama Oanei este copleșită de gânduri: a tot așteptat ca fetei să-i vină mintea la cap, să intre în rândul lumii, dar degeaba. Timpul a trecut și a rămas la fel de pierdută…Ce o să se facă cu ea? Toată viața o va trimite cu vacile? Mâine-poimâine ar fi de măritat. Dar cine s-o ia? Cum să țină ea o casă? Să crească copii, când nici de ea nu știe să aibă grijă?! Oftează femeia din adâncul sufletului și lovește cu lingura de lemn unul dintre copiii care a ieșit din cămară cu degetele și buzele pline de magiun.

  –-Nu te-ai săturat, nepricopsitule? Abia ați mâncat! Într-o zi o să-l înghițiți și pe Azorel!

Dar copilul fugise prea departe ca să o mai audă…

  • 3.Tatăl:Ile

    IleAnei (Vasile al Anei) fusese plecat din sat mulți ani: dus la cătănie. Acum se întorcea bolnav și obosit, să moară acasă, printre ai lui, nu printre străini, ca un câine, singur pe marginea drumului.

   În casa părintească au rămas bătrânii lui împreună cu fratele cel mic, Aiu (Mihaiu),care avea grijă de gospodărie și de ei…

    Oamenii din sat au ieșit la porți sau stau sprijiniți de garduri, privind cum bietul om—de nici 30 de ani–-își târăște picioarele prin praful uliței și-i privește fără să îi vadă. Dă binețe, dar nu mai știe cui…Ajuns la părinții lui, aceștia îl îmbrățișează și-l țin să nu cadă. Îl culcă pe prispă, pe salteaua de paie și-i aduc să bea apă…Arde tot de febră…

   În zilele următoare vin sătenii să-l vadă, să-i aducă câte ceva (unul miere, altul cireșe sau flori de leac),să-i spună un cuvânt bun, să rostească o rugăciune împreună, să-i strângă mâna, să-i răcorească fruntea asudată, să-i reamintească vremurile vesele ale copilăriei petrecute împreună…Și Ile simte cum o liniște binecuvântată îi coboară în suflet. Începe să-i recunoască, începe să-și amintească că a fost flăcău printre ei…Și să uite că a ucis, a lovit, a fost rănit, a suferit…suferă…încă suferă…

   Și, într-o zi–să fi fost spre toamnă de-acum–când febra se întorsese iar tiranică să-l chinuie, a zărit-o peste gard privindu-l ca din altă lume. A crezut că visează, dar a auzit-o pe mama sa:

–-Ce faci, fată, acolo? Ce te zgâiești?

–-Iaca-așa, și eu….M-a trimis mămuca….

Și uită de ce a trimis-o și fuge.

–-Sărăcuța, ce zăludă! exclamă mama lui.

–-Cine-i?

–-Oana, zăluda satului. N-o știi tu, este abia o copilă…

Oana uitase de ce o trimisese mama pentru că, privindu-l pe Ile, a simțit o durere în inimă. I se făcuse atât de milă de el încât nu a mai putut respira…A fugit la Cireșul Bătrân să-i ceară sfatul, dar el nu i-a răspuns…Și fără să se teamă că înserarea se apropia cu pași furișați printre frunzele pomilor, a pornit spre Poiana cu iarbă dulce. Abia ajunsă acolo, inima ei –inima ei care bate atât de tare-parcă dorea să-i iasă din piept, să-și ia zborul spre cer. Și a căzut în genunchi, și-a pus mâinile pe piept și a rugat-o:

–Inimă, inimioara mea, te rog, te rog nu pleca…mai stai cu mine…te rog, nu zbura, nu pleca, nu voi mai supăra pe nimeni, promit….

 Și inima s-a liniștit, dar tot o doare și Oana plânge…s-a întins pe iarbă și plânge de durere, de mila lui Ile…

  A ațipit? Poate este doar îngândurată, cine să știe? Copila s-a ridicat și s-a sprijinit cu spatele de un copac. Și din frunzișul lui se aud dintr-o dată păsări, multe păsări. Ele îi șoptesc numele:

–Oană-Ioană-Onuță-fătuță, nu plânge, inimioara-ți lecuim…Și ele au coborât să o mângâie cu aripile lor vrăjite. În poală i-au lăsat să-i cadă flori și frunze de leac…pentru bietul om, Ile, înțelege ea și se bucură, și râde, și plânge, și în genunchi le mulțumește….

 Se ridică și adună cu grijă florile de leac, apoi, condusă de păsări, pornește spre sat prin întunericul pădurii.

  Când au văzut că lipsește, părinții nu au căutat-o fiind siguri că s-a ascuns pe undeva, că a uitat de ea, cum de atâtea ori se întâmplase. Și peste noapte nici nu avea să fie atât de frig încât să se teamă că va îngheța…

  Ce i-au spus păsările în cântecele lor? Ce au învățat-o? Doar ea știe. Ajunsă acasă, intră în bucătărie și ațâță focul pe tăciunii rămași. Pune la fiert frunzele și florile…abia se aude cum respiră în liniștea deplină a nopții…Ațipește sprijinită de perete…

  Dimineața se trezește înaintea tuturor, își spală fața cu apă rece, își netezește părul -strâns sub basmaua roșie și ea ca și el- pune într-un ulcior fiertura și pleacă pe ulița pustie spre casa în care Ile atât ar vrea să trăiască dar boala nu-l mai lasă…

    Nici un câine nu latră când trece Oana. Nici când intră în curte ,apoi în odaia bolnavului. Este doar liniște și răcoare: i-au înghețat picioarele goale, dar nu se gândește la ele, aude doar cântecul păsărilor, sfaturile lor:” dă-i să bea și apoi spală-l și lasă soarele și vântul să intre în casă și cântă-i din inima ta cea bună…”

  Ile nu doarme, o vede intrând ușurel, parcă nici nu atinge pământul.

–Tu, fată…

–Eu mi-s Oana….

  Zâmbește și-i dă să bea. Este amar și dulce, cald și rece, ușor și greu, dar bea, este peste puterile lui să se împotrivescă…și nici nu vrea, mâinile ei îi sprijină capul și-s moi și reci și calde și vrăjite și-i cântă…Apoi ridică pătura de pe el și cămașa asudată și-și dezleagă basmaua: râul roșu al părului i-alunecă pe umeri…Udă basmaua și începe să-i spele cu grijă trupul rănit și obosit și bolnav. La început simte furnicături apoi, dintr-o dată, adoarme.

  Oana a terminat. Îl acoperă doar cu șorțul ei, deschide ușa și pleacă cu pătura și cămașa lui. Ajunge acasă nesupărată de nimeni. Pune în sobă și arde lucrurile lui Ile…Și vraja care a ținut tot satul adormit cât Oana l-a îngrijit, a dispărut: totul revine la viață, la treburile obișnuite.

    Mama lui Ile îl găsește gol sub pânza subțire a șorțului, în aerul rece al dimineții, dormind liniștit, fără febră…Spre amiază, când se trezește, Ile se ridică singur din pat, își pune cămașa curată adusă de mamă și-i sărută mâna:

–Măicuța mea…

–Ce a fost aici, fiule?

–Poate am visat, nu mai știu bine, dar ea, fătuța aia, zăluda, cum o cheamă, mi-a adus să beau un leac fermecat…

–Oana. Oana este ea…ce spui? De-aia o trimisese mamă-sa?

–Poate…leacul a fost atât de bun….

   Și așa, dis-de-dimineață, timp de o săptămână, Oana a venit și i-a dat să bea leacul păsărilor. În zadar au pândit-o părinții lui Ile: în fiecare noapte adormeau ca duși de pe cea lume…Iar mama Oanei -întrebată- nu a știut ce să spună; ea o trimisese cu zile în urmă cu o străchinuță cu miere de albine…

    Ile s-a înzdrăvenit: merge, mănâncă, a înviat…Și într-o zi s-a dus să vorbească cu Oana.

–Sărut-mâna, mătușă! Este acasă Oana? Să-i mulțumesc aș vrea!

–Să fii sănătos, Ile! Dar ce să spun, eu nu pricep…ce a putut face ea, Oana? E doar o copilă zăludă…

–Cu leacul ei m-a adus la viață iar.

–De unde să știe ea să facă leacuri?

–De ce nu o întrebăm?

–Am întrebat-o eu, Ile, și mi-a spus că de la păsări știe, ele i-au dat florile…

 Ile rămâne pe gânduri căutând-o din priviri pe Oana. Și, iat-o: aleargă în jurul fântânii cu frații ei mai mici. Basmaua i-a căzut și părul ei roșu s-a desfăcut din cozi. Ca și cum i-ar fi simțit privirile, Oana se oprește din joacă. Aude apoi chemarea mamei:

–Oană! Oană! Ia vino încoace!

  Primul ei gând este să fugă în livadă ,să se ascundă. Dar apoi se bucură dintr-o dată dându-și seama că Ile este sănătos dacă a putut veni până la ei. Și nu mai fuge, vine pe prispă unde stau cei doi și se așază în spatele mamei, cu privirile în jos.

–Of, fată, unde ți-e basmaua?

–Pe-aici…își netezește părul cu palmele și zâmbește.

–Ile ar vrea să știe de unde ai luat tu leacul pentru el, începe vorba mama.

–Eu l-am fiert, aici, pe sobă…din ierburile pe care mi le-au dat păsările din Poienița cu iarbă dulce…

–Păsările? De unde au știut ele?

  Oana se teme că Ile va râde de ea așa cum râd toți când le spune poveștile ei năzdrăvane și-l privește speriată. Ile simte iar privirea aceea din altă lume și o întreabă:

–De pe ce lume ești tu, Oană? De unde vii și te-ai rătăcit pe-aici?

–De pe astă lume verde și galbenă și albastră…și caldă și rece….și bună și rea…

  Ile o ascultă vrăjit, amintindu-și cum mâinile acelea subțiri l-au spălat și l-au mângâiat, și simte cum îi crește în suflet o dragoste duioasă pentru făptura care vorbește cu păsările…

–Ce știi tu, maică, sărăcuța de tine! Vino lângă mine, să te pieptăn!

  • 4.Părinții:Oana și Ile

   Adunându-și forțele, Ile s-a alăturat sătenilor în muncile lor, ajutând pe fiecare pe măsura puterilor sale dar și cu sfaturi pentru că umblase  prin lume și văzuse multe și învățase de la fiecare. Și casa părintească a întărit-o, zidindu-și pentru sine o cameră mare, cu ferestre largi prin care să intre soarele, cu prispă cu stâlpi sculptați. Se întorsese la viață și simțea cum puterile cresc în el ajutându-l să-și găsească locul.

    Și-n trecerea zilelor și a lunilor, ba chiar a anilor, zărea -câteodată aproape, alte ori departe- trupul subțirel al Oanei. Mergea și el la horă cu fetele din sat, vorbea cu ele, glumea, râdea, juca, cânta, dar în suflet o avea doar pe ea. Și când a simțit că nu-i mai poate duce dorul,  le-a spus părinților săi că dorește s-o pețească.

–Cum asta, fiule?! Dar sunt atâtea fete voinice, frumoase în satul nostru! Ce să faci cu o copilă zăludă?

–Mamă și tată, vreți să mergeți să o cereți pentru mine? Și dacă nu, mă duc singur!

  S-au închinat bătrânii și în Duminica următoare s-au dus să ceară fata.

  Trecuseră 2 ani prin pletele Oanei, dar nimic nu se schimbase în ea. Poate se mai înălțase și pieptul slab se rotunjise puțin sub cămașă. În rest tot așa: cu văcuțele, cu veverițele, cu florile, cu Cireșul, cu păsările…

  Părinții ei tare s-au mirat de gândul lui Ile și s-au sfătuit cu bătrânii lui. Ce puteau să facă? Dacă nu o dădeau acum, avea să rămână cu ei toată viața și când ei se vor duce la cele veșnice, cine să aibă grijă de ea?

–Bunilor, Oana-i doar o copilă nevinovată…voi știți prea bine…dar știe oare și Ile?

–Noi i-am spus…dar el tot o vrea…

–Atunci să o întrebăm și pe ea…

…venise iarna și zăpada acoperise tot satul sub strălucirea sa. Oana scuturase pomii de nea și când intră în casă, era aproape înghețată. Mama îi scoase broboada și șoșonii, o scutura cât putu mai bine și o împinse în fața celor doi pețitori.

–Sărut-mâna, mătușă! Sărut-mâna, unchiule!

Este toată îmbujorată de gerul de-afară. Este proaspătă și frumoasă ca o zână din povești. Privind-o, părinții lui Ile înțeleg că nu vor avea în ea un sprijin la bătrânețe, că este o făptură rătăcită aici din altă lume…

–Să trăiești să ne-nflorești, Oană! Noi am venit trimiși de Ile, fiul nostru cel mare, să te cerem de soață pentru el…

–Cum așa?

Mama o mângâie pe mână și-i explică:

–Așa cum sunt eu cu tată-tău, așa să fii tu cu Ile…

–Eu să fiu tu și Ile, tătuca? Și o să fie ca nunțile din sat? Eu ca o mireasă? Eu?

Și din extaz la tristețe:

–…mă amăgiți! Mă amăgiți!

Se întoarce spre mamă și-și ascunde chipul la pieptul ei și plânge.

–Nu te amăgim! Dar vrei tu asta? Vrei să mergi la Ile?

Printre suspine:

–-Nu știu…aș vrea să fiu mireasă și bradul să fie împodobit doar pentru mine și toți muzicanții să cânte fără oprire…

–O, Doamne, copilă!

  Într-o clipă de încordare Oana și-a amintit de nunțile din sat, de fetele mirese pe care le privise cu drag și și-a dorit să fie asemenea lor. Să fie și ea odată la fel ca ele, șă o privească toți cât este de frumoasă, să nu mai râdă nimeni de ea…să nu se mai ascundă! Ea, Oana, mireasa lui Ile!

  În Duminica următoare a venit el să vorbească cu părinții Oanei. Mama ei i-a spus:

–Ile, noi ți-o dăm pe Oana dar nu uita că este o copilă nevinovată! De nimic nu știe! Și aici, în fața Icoanei Maicii Domnului, în zi sfântă de sărbătoare, te rugăm să ai milă de ea, să-i ierți că nu greșește cu voie, în momente de mânie și de cumpănă să nu o bați, că tare-i slăbuță…să-i dai mâncare pentru că ea nu cere, să o piepteni și să nu-i tai părul niciodată, să o îngrijești…Tu, un bărbat, poți face toate acestea?

….lacrimile curg pe obrajii mamei care n-ar vrea să-i plece fata din casă.

–Mamă și tată îmi sunteți de-acum, în fața voastră promit ca pe-o icoană s-o țin!

 Toți oamenii satului s-au mirat de alegerea lui Ile. Dar el nu a spus nimănui nimic mai mult decât părinților lui și ai Oanei: ea este aleasa sufletului său. Apoi cu toții au recunoscut că Oana a fost cea mai frumoasă mireasă pe care au văzut-o.

  Primind în dar una dintre văcuțe și lada ei de zestre, Oana a plecat spre casa lui Ile. I-a plăcut camera mare și a pus ștergare înflorite pe pereți, scoarțe noi pe dușumele și și-a făcut culcuș în patul mare și înalt. Apoi a adormit ca un prunc cu palma sub obraz. Ile a privit-o, a mângâiat-o pe păr, a sărutat-o pe frunte și a înțeles că nu-i poate tulbura neprihănirea. Așa că și-a întins pe jos pătura groasă de lâna și-a adormit liniștit păzindu-i visele copilărești.

   A doua zi -și în multe altele care au urmat- Oana s-a mirat să-l găsească dormind pe dușumea, dar el i-a explicat că nu are altă cameră și trebuie să-i păzească visele….Ea a râs, a luat văcuța ei și celelalte 2 ale lui Ile și a plecat cu ele la păscut, în Poienița cu iarba dulce. Acum merge mândră pe ulița satului, salutând oamenii, nimeni nu mai râde de ea…

…uneori uita de Ile și se întorcea acasă la părinții ei, la surorile și frații ei, să se joace iar…Venea Ile și o lua pe înserat…

  A zburat timpul în veri și ierni, în toamne și primăveri…Ile ar fi vrut să o strângă în brațe, să o sărute, să o dezmierde, dar tot ce făcea era să-i pieptene părul acela minunat, plin de foc, să o sărute pe frunte, să o mângâie pe cap.

  •  

      Până într-o zi:

Ile terminase de săpat pământul din grădină, își scosese cămașa și asudat se spăla la fântână când portița s-a deschis și Oana intrat în fugă, despletită și plângând în hohote. I s-a aruncat în brațe și el pentru prima dată a strâns-o și i-a simțit trupușorul tremurând, i-a mirosit părul și a simțit o durere sfâșietoare în toată ființa lui.

–Ce-i, Oană? Ce-i, fată? Cine te-a necăjit?

  Dar Oana doar plânge și-l strânge cu brațele și lacrimile ei curg pe gâtul lui. O duce ca pe un fulg pe brațe  în casă, pe pat, dar ea nu se desprinde de el. O mângâie și apoi începe să o sărute, să o sărute, să o mângâie…Nu știe când palmele lui au ajuns sub cămașa ei, când ea s-a lipit și mai tare de el…

 Oana nu a știut ce s-a întâmplat cu ea. De ce a venit durerea și apoi a plecat. Dar se obișnuise de-acum cu Ile și știa că nu trebuie să se teamă de el. I-a adormit în brațe. Și apoi, în toate nopțile, tot așa…

  Oana venise plângând pentru că mai mulți băiețandrii din sat au râs de ea, întrebând-o tot felul de lucruri ciudate de care ea nu avea știință. De atâta vreme nu mai râsese nimeni de ea și acum, iată, au început iar…

  I-a povestit totul lui Ile și el a înțeles că de fapt nu de ea au râs, ci de el. Și s-a întristat: de ce oare oamenii nu-și vedeau de treburile lor? Și, de fapt, de ce să-i mai pese de oameni când el dormea acum în pat, cu Oana lui în brațe?!

   Oana nu știa de unde vin copiii…Nu știa nici de ce ea nu avea încă copii, nici nu se întrebase vreo clipă…Într-o dimineață, când s-a trezit, a simțit că totul este altfel, cu totul altfel, ca și cum s-ar fi trezit într-o altă lume. A ieșit speriată afară. În grădină, Ile punea araci pentru fasole. I-a văzut spaima din priviri și a crezut că a visat urât. S-a dus la ea și a luat-o în brațe:

–Ce-i cu tine, Oana-mea?

Ea l-a privit ca și cum l-ar fi văzut pentru prima oară, i-a mângâiat obrazul aspru și și-a reamintit cum îl văzuse întâia dată, bolnav…Parcă abia acum începea să înțeleagă ceea ce se întâmplase cu el, cu ea, cu ei, după atâția ani…oare de câți ani?

–Ile, de câți ani îți sunt soață?

–Curând vor fi trei…

Și glasul i s-a schimbat: nu mai seamănă cu a unei păsărele ciripitoare, e lin și moale…

–Ile, Ile, cum mai trece timpul…

  Pentru prima oară s-a pieptănat singură și a cerut ,mâncare. Ceva se întâmplase și Ile a crezut că

s-a trezit din lungul ei vis…

 Cumva așa era, dar Oana se trezise din visul ei de copilărie ca să înceapă altul: urma să aibă un copil. Și cineva trebuia să-i explice ce se petrece cu ea, cum crește și se naște acel copil…

  Dar acum, la început, nici ea nici Ile nu știau ce se întâmplă.

  •  

   Poate era obosit, poate fusese prea cald, poate Oana rătăcise mai mult ca de-obicei prin poiene, cine mai știe? Când ea a ajuns acasă pe înserat, a întrebat-o răstit:

–Unde-ai fost, Oană?

–Cu văcuțele, prin poiene…

 Și-n ochi avea iar privirea aceea din altă lume. Ile a înțeles că nu este pe de-a-ntregul a lui, că nu este deloc a lui, a lumii lui și și-a dorit atunci să-l iubească. Să-l iubească și ea puțin, puțin de tot…A prins-o de umeri și-a strâns-o:

–Oană, tu mă iubești pe mine?

Mirată, cu ochii rotunzi, întreabă:

–Să te iubesc?

  Ile nu va ști niciodată cum și de ce mâna dreaptă i s-a ridicat de pe umărul ei și a lovit-o peste față. Pentru prima și ultima oară: el a lovit-o pe Oana. Și ea a fugit. Ștergându-și lacrimile și sângele de pe față cu mâneca, aleargă pe potecile ascunse ale satului –pe care de atâta vreme nu le mai bătuse– spre casa părinților săi. Mama era în prag, chemându-și ceilalți copii la masă. A văzut-o intrând prin grădină și s-a grăbit spre ea. O ia în brațe. O mângâie. O alină. Și plânge cu ea rostind încetișor: ”mi-a bătut-o! Mi-a bătut-o și atât l-am rugat!”

O duce la fântână și o spală pe față. O șterge. O mângâie.

–Hai cu mama, hai…

Copiii mai mici vin după ele, cumințiți dintr-o dată.

 Ile s-a trezit ca dintr-un vis rău când portița s-a închis în urma ei. Își trece palmele peste obraji, peste ochi și oftează: ”Of, Doamne, Dumnezeule!” Singur se întreabă: ”când un om îți dă viața înapoi, ce se cuvine să-i mai ceri?” Oana l-a întors la viață, i-a dat sens fiindu-i soție și el încă-i mai cere…îi cere să-l iubească…ea, o copilă din altă lume…Ce să știe ea?

 Se ridică cu greu. Merge să se spele și apoi pornește să o caute. Ajuns la casa părinților ei, tatăl îl așteaptă în uliță.

–Las-o acum, este cu mamă-sa, o să vină ea acasă poate mâine, când o vrea…acum pleacă mai bine…

Omul nu l-a mustrat…

 Oana nu mai plânge, dar este atât de tristă pentru că nu înțelege ce se întâmplă cu ea, cu el…nu înțelege cu ce a greșit…și de ce se simte atât de rău…În casa părintească, alături de frați și de părinți poate începe să uite…dar, nu.

 Apoi, când o vede dimineața tristă, fără să poată mânca, apoi prea flămândă pentru firea sa, mama înțelege dintr-o dată ce se întâmplă cu ea și se sperie: cum să-i explice?

–Oană, tu știi că vei avea un copil?

–Eu, mămucă? De unde să am eu un copil?

–Uite, aici, înlăuntrul tău, crește unul.

Oana se sperie:

–Cum? Aici? În mine?

–Nu-ți fie teamă! Toți copiii vin din lăuntrul mamei lor…

–Un copil? De ce acum?

–Nu știu, acum ți l-a trimis Dumnezeu…Să-i spunem lui Ile!

–Nu! Nu! Nu vreau să-i spunem!

–Ba o să-i spunem! Locul tău și al copilului este lângă el!

–Mă tem! Mă tem!

–Liniștește-te, copila mea! Liniștește-te!

  Oana nu a înțeles cum a crescut copilul în trupul ei subțire. Nașterea nu a înspăimântat-o și acum își ține în brațe primul fiu. Ile speră că Dumnezeu l-a iertat iar acest fiu minunat este un semn pe care i-l dă.

 Oana își îngrijește copilul cum știe ea mai bine. Este veselă și se joacă cu el. Mai sunt clipe -destul de rare- când uită de el și plecă cu văcuțele la pășune. Dar laptele care-i udă cămașa îi amintește de copil și se întoarce acasă să-i dea să sugă…Copilul este sănătos și crește voinic.

 Apoi Oana –fără să-și pună prea multe întrebări– poartă și a doua sarcină. Naște o fetiță. La fel de frumoasă și de voinică. Acum stă mai mult acasă. Oana s-a învățat cu treburile gospodăriei. Nu mai are timp să plece prin Poiene cu iarba dulce. Văcuța ei de zestre a fătat și ea de două ori…

  Trec anii…copiii cresc, mai vin alți doi…Familia lor este mare și Ile a mai ridicat două camere.

  • 5.Uțu Vacii

 Părul roșu al Oanei era împrăștiat pe pernă. Ile o privea cum doarme. Se luminase de ziuă  și-n aerul proaspăt al dimineții, ea era la fel de frumoasă ca în adolescență. Ile știe că ea nu se simte bine: poartă a cincea sarcină care a obosit-o deja și cu toate acestea este atât de frumoasă! Ar vrea să-i ia toate greutățile de pe umerii firavi și nu știe cum să facă…O sărută pe păr și o lasă să mai doarmă puțin…se duce la copii să nu dea năvală peste ea, să o trezească…

    Copilul a venit pe lume mai devreme, mai mult mort decât viu, chiar în ziua de Sfântul Ion. L-au botezat imediat, crezând că nu va trăi.

Dar el a trăit.

Toți ceilalți dorm. Oana ține copilul la sân și-i cântă. Este fiul ei și totuși parcă nu-l simte în brațele sale…este abia puțin mai mult decât o umbră…

 Zilele și lunile trec. Uțu rămâne slab, atât de slab încât nu-și poate mișca nici mâinile, nici picioarele. Este inert. Doar când Oana îl pune la sân pare să se trezească dintr-o letargie continuă. Așa, nici nu moare, dar nici nu trăiește cu adevărat…Oana nu înțelege ce se întâmplă cu el, nimeni nu-i poate explica! Și încet-încet se depărtează de el, obosită și mâhnită. Copilul nu plânge nici când ea îl uită câte o zi întreagă în leagăn…Doar laptele care-i udă cămașa îi amintește de el.

  A venit vara și au sfătuit-o să-l țină la aer, la soare, în lumină. Uțu a ieșit din letargie și-și ține ochii deschiși larg, să cuprindă în ei toată lumina din jur…

 Și într-o zi, izvorul laptelui i-a secat și Oana se întreabă cum va hrăni bietul copil…Ca și cum i-ar fi auzit întrebarea nerostită, VăcuțaDrăguța, cea primită zestre de la părinții ei, cea pe care o purtase prin Poieni cu iarba dulce, a venit lângă ea și o împunge cu botul.

–Tu, Drăguțo…tu știi…îi voi da lui laptele tău…Poate va fi mai bun decât al meu…și se va înzdrăveni, micul meu fiu…

 Leagănul copilului este purtat peste tot, după părinții lui: în grădină, la câmp, la pădure, la semănat, la cules, la treierat, la râu, la fântână…și VacuțaDrăguța se ține după el și nu lasă pe nimeni să o mulgă, doar pa Oana când știe că va hrăni copilul…

    Copilul a început să crească, să se înzdrăvenească după luni și luni de stat în soare și vânt, hrănit cu laptele ei ,dar tot nu se poate mișca.

    Trec anii…doi, trei. Uțu nu vorbește, nu se mișcă, doar privește totul cu ochii lui larg deschiși. VăcuțaDrăguța este tot lângă el, îl păzește, îl hrănește…

   În timpul iernii, când părinții au treabă afară, îl duc pe Uțu pe paie, în staul, lângă Văcuță…așa nu este niciodată singur…

  Uțu aude tot: copiii și oamenii din jurul lui, dar și glasurile pământului, ale plantelor, ale păsărilor, ale vitelor….le aude și începe să le deosebească, să le înțeleagă, mai apoi să le învețe. Întins mereu pe spate, pe iarbă sau pe pământ, pe paie sau în zăpadă, vede cerul cu toate culorile lui minunate și când și când chipurile celor care se apropie de el: un copil, poate mama sau tata, un cățel, o oaie…și totdeauna, acolo, lângă el este VăcuțaDrăguța.

  Au fost zile și luni în care Oana a uitat complet de el. Ile se îngrijea de el, să nu adoarmă pe câmp sau să se usuce de sete…Frații lui mai mari îl priveau cu milă și se întrebau de ce nu mai moare odată, tot nu trăia cu adevărat?!fără să-si dea seama că el îi aude…îi înțelege…

  Ce poate înțelege un copil care nu poate vorbi, nu se poate mișca? Un copil căruia nu-i spune nimeni nimic? Un copil care îi aude pe cei din jur spunând despre el: ”bietul de el! Ce blestem!” Dar nici Oana și nici Ile nu făcuseră rău nimănui. Atunci, de unde blestemul? Și, ce este un blestem?

   Uțu are aproape 6 ani și stă la umbra firavă a unui copăcel în ziua de vară toridă. Este liniște: toți și toate moțăie la umbră așteptând să treacă văpaia. VăcuțaDrăguța îl apără de muște cu coada-i lungă…Oana vine lângă el și-i mângâie obrajii așa cum nu a mai făcut-o de foarte mult timp. Se apleacă și-l sărută pe frunte.

  Nimeni nu a știut cât de obosită a fost ea în fiecare zi de când s-a născut Uțu. Nimeni nu a știut cât de tare a bătut inima ei…cât a încercat să stea cuminte acasă cu copiii…să-și vadă de treburile ei, când nu își dorea decât să plece prin Poieni…acolo să încerce să se odihnească, să-și liniștească bătăile inimii…să o roage încă o dată să nu-și ia zborul spre cer. Doar Ile i-a văzut iar privirea-i pierdută, privirea ei din altă lume care îi ascunde lumina ochilor. Oana nu mai cântă, nu se mai joacă cu copiii…A obosit…

  Și azi simte că nu mai poate. Și-a amintit de Uțu și a venit lângă el pentru un scurt rămas bun. Doar de la el și-a luat rămas bun. Ceilalți copii mai mari nu ar fi înțeles. Dar el a înțeles și lacrimile îi curg nestăvilite pe obraji…

  Oana a pornit-o agale, pe cărările ascunse, știute doar de ea, spre Poienița ei cu iarbă dulce. Când a plecat, VăcuțaDrăguța a mugit: ar fi vrut să meargă cu ea, dar nici copilul nu se îndura să-l lase lase singur…

  Oana ajunge pe răcoare în Poieniță. Se întinde pe iarbă, cu mâinile pe piept, acolo unde simte zbuciumul inimii.

–Inima mea, inimioara mea, zboară acum spre Cer, dacă vrei tu…poți pleca acum…Voi păsări bune să aveți grijă de ea…

  Păsările au auzit-o și vin toate, grăbite, spre ea ,o mângâie cu aripile lor diafane…

  Cu atât de mulți ani în urmă, ele, păsările, i-au dat leacuri pentru Ile și i-au liniștit inimioara care voia de atunci să plece spre cer, ca să poate avea grijă de el. De unde să fii știut Ile că —pentru a-și primi viața înapoi—păsările  nu îi lăsaseră inima Oanei să-și ia zborul…Și acum, ele poate doresc să-i ducă inima departe…Cum să înțeleagă cineva dorințele păsărilor?

–Vă rog, suratelor, înaripatelor, să-mi duceți inima-inimioara mea la cer…Vi-l las în grijă pe Uțu…copilașul meu, îl găsiți lângă VăcuțaDrăguța…

  A oftat și, privind cerul printre frunzișul copacilor, a rămas cu zâmbetul întipărit pe chipu-i minunat.

  •  

  Nimeni nu a știut când și cum Uțu Vacii s-a mișcat prima dată. Atât că într-o zi l-au găsit stând sprijinit de peretele casei. VăcuțaDrăguța îl împinsese cu botul, îl ajutase și el reușise să se ridice puțin, să se sprijine cu spatele de zid. De atunci nu s-a mai întins niciodată pe spate, nici noaptea când dormea.

 Când a început să vorbească, au înțeles că Uțu începea să devină un copil normal. Și Ile se necăjea că Oana nu mai trăia să se bucure de el!

  Nimeni nu va ști vreodată cât s-a străduit Uțu pentru fiecare mișcare, pentru fiecare pas, pentru fiecare cuvânt…nimeni, niciodată…Pentru că el rămânea mereu singur, în urma lor, doar el și VăcuțaDrăguța, care l-a hrănit și l-a păzit…

  Când a început să meargă, apoi să alerge, a simțit că nu se va mai opri niciodată. Nu dorea să se mai oprească…

  •  

     Uțu a plecat din sat, a învățat și a alergat mereu, neobosit mereu, înainte…

  Acum este matur și puternic, dar tot nu poate să meargă, el aleargă, și nu doarme întins pe spate, ci aproape șezând în patul lui special proiectat și făcut pentru el, în care este singur…

 În fiecare dimineață are o secundă temerea că nu se va putea mișca…A trecut prin multe clipe grele în viața lui dar nu s-a oprit. Iată-l, are casa lui, meseria lui: proiectează clădiri, este arhitect.

     În dimineața aceasta este încă sub apăsarea visului. A revenit –a câta oară? Controlează instalația specială care i-ar porni automat telefonul dacă el nu ar coborî din pat. Nu a putut trece peste teama că într-o dimineață nu se va mai putea mișca și va rămâne să moară de sete și de foame…chiar dacă are prieteni pe care i-ar alerta lipsa lui…

  Oare ce vor să-i amintească visele acelea? De ce ar vrea să se întoarcă în satul natal? Nu mai știe nimic despre frații săi, despre tatăl său, nici dacă a murit, nici dacă mai trăiește…Tot timpul a dorit să fie cât mai departe de locul acela în care a suferit atât. Și acum, ce motiv ar avea să se întoarcă? Nici unul! Și atunci? Ce vor să-i spună visele?

  Nu știe, nu înțelege și preocupat de gânduri a uitat să alerge, doar merge…merge căutând șirul gândurilor care nu-i dau pace.

  Și dintr-o dată, un stol imens de păsări a izbucnit spre cer cu aripile lor bătând frenetic.

….păsările care îl aveau în grija lor de atâția ani i-au trimis gândul cel bun:

–Nu poți alerga toată viața, oprește-te, respiră, respiră adânc, liniștește-te, nu te mai teme, oprește-te și ia de mână pe cineva, nu poți fi singur toată viața, așază-te pe iarbă și ascultă iar glasurile pământului…nu te teme…nu te teme, te poți –în sfârșit!– opri…respiră, respiră….

Marți ,13 decembrie 2016

Zburătorul

Duminică,
4 decembrie, 2016

Zburătorul

 

1.Stejarul

Se rătăcise pentru prima dată printre copacii
deveniți prea deși, întunecați, copleșitori. Aceasta era pădurea copilăriei
lui, prietena lui dintotdeauna. Și acum, îl înfricoșa. S-a oprit și a
îmbrățișat trunchiul unui stejar. A închis ochii lipindu-și fruntea de scoarța
aspră, șoptind:

               -Bătrânul și înțeleptul meu prieten, mi-e teamă! Ce-i cu
mine?

Copacul și-a înfiorat
frunzișul și i-a șoptit:

               -Ele, Zânele
Nopții, te cheamă…

               -O,
nu! Nu pot merge la ele! Măicuța mi-a spus: Niciodată, niciodată să nu le
cauți, niciodată să nu le privești, niciodată să nu le asculți, niciodată să nu
le crezi, niciodată să nu le dorești, niciodată, fiul meu, niciodată… pe ele,
pe Zânele Nopții, pe Iele… Măicuța m-așteaptă și eu am rătăcit drumul,
ajută-mă, bunule, bătrânule!

               -Se
apropie noaptea senină, cu lună plină – murmurară frunzele verzi – și ele își
vor începe dansul și bucuria… Nu mai este timp… Urcă-te pe crengile mele si
ascunde-te printre frunze, închide-ți ochii și du-ți gândurile cât mai departe… Bietul
meu fecioraș… O mare primejdie
se apropie… Grăbește-te!

Suspinând ”măicuță,
măicuță, măicuță”, cu lacrimi pe obraji, însângerându-și mâinile feciorașul se
cățără pe trunchiul stejarului. Ajuns pe primele crengi groase, se ascunde cât
poate de bine, închide ochii strâns – să nu le vadă! – și-astupă urechile – să nu le-audă! Și își cheamă în gând
măicuța-drăguța; blânda și buna măicuță vine și-l mângâie cântându-și:
”Niciodată… niciodată… pe ele, Zânele Nopții, Ielele…„

Și pentru că este
vară, părul lung-prelung al măicuței este galben ca spicul de grâu și cade greu de sub maramă, se unduiește după sunetele
cântecului… În primăvară, părul măicuței este verde, verde ca iarba cu mirosul ei de viață… și iarna este
alb ca neaua ce acoperă zarea… iar toamna… toamna este de chihlimbar… iar
el zâmbește privindu-i chipul și atingându-i părul fermecat.

Dintr-o dată se-aud
cântece și râsete iar frunzele stejarului se clatină înfiorate dar feciorul nu
se mișcă, șoptind ” măicuță, măicuță, cântă-mi mai tare…”

De-ar vedea! În
lumina Lunii, viu ele, Zânele Nopții, Ielele, zburând, dansând, cântând, cu   pletele-n vânt, cu rochiile subțiri
plutind… Atâta bucurie se împrăștie în aerul cald al nopții de vară! Aerul acela albastru devenind verde în
risipirea aceea de trupuri de lumină, de cântece, râsete, dans…

Aerul verde al fericirii și libertății lor, minunatele Zâne ale Nopții…

Ele, Ielele,
îl caută, l-au chemat și știu
că nimeni nu poate rezista glasurilor lor… Vor să-l
vadă,

să-l ispitească… chiar dacă este abia ceva
mai mult decât un copil… abia a împlinit zece ani… El, Codruț Brăduț, nu
știe că altfel fiind decât toți semenii lui, trăiește
între lumi, clătinând de veci statornicitele legi și datini… Ele, Zânele Nopții, mereu
vesele și fără griji vor să-l vadă înainte ca Cei Mari să-i hotărască soarta…

Curioase, nerăbdătoare, cântă, dansează, aleargă,
scutură frunzișul bătrânului stejar… Totul

este însă în zadar
pentru că feciorașul nu-și ridică capul,
apărându-l de vrăji dragostea mamei
și crengile noduroase…

Și timpul se scurge repede, Luna se ascunde
după nori, vântul alungă nebunaticele făpturi ale nopții iar înainte de
răsăritul soarelui este liniște și pace.

Codruț Brăduț a adormit…

Prin iarba verde și lumina clară a soarelui de dimineață, feciorașul își găsește lesne drumul
spre casă. Aleargă, aleargă, aleargă cu inima bătându-i nebunește în piept spre
brațele întinse ale măicuței care a crezut o
noapte întreaga că l-a pierdut, că i l-au luat, l-au aflat și i l-au
luat! Dar uite-l, vine acasă… mai poate încă să-l ocrotească, din dragostea-i
de mamă să-i facă scut…

Măicuța-i naivă, ca o copilă,
cu pletele-i blonde vara, verzi primăvara și albe iarna… Îl strânge în brațe, se bucură, îl sărută. Și el
o întreabă:

-De ce, măicuța mea dragă? De ce am ajuns la ele, Zânele Nopții, Iele? Eu nu le-am căutat… De ce m-au chemat? Mi-a
fost teamă… De ce, măicuță dragă?

O privește cu ochii lui
atât de albaștri, ca și ai săi, complet albaștri, doar de la ea i-a moștenit.

 

Măicuța plânge încetișor
și înțelege că spunându-i adevărul se desparte de el pentru că trebuie să-i găsească un loc printre oameni, altul
decât cel avut până acum: feciorașul din coliba de paie din marginea satului,
frumos, vesel și voinic, harnic și de toți iubit…

Acea colibă, de sub Nucul cel de-un Veac, umbrită vara și
apărată iarna de crengile-i puternice, este un palat pentru măicuță și fiul ei.
Sătenii vin mereu să primească lână toarsă și vopsită, caiere de cânepă, nuci
și fructe din pădure, flori și faguri plini de miere, vorbe bune și cântate,
ajutor în gospodărie de la Codruț
Brăduț, aducându-le și ei ce au: făină de mălai, cartofi și păsări grase…

Iar acum, șezând
pe prispă, ținându-l de mână,
trebuie să-i spună
că locul lui nu este acolo, că este în primejdie, pentru că ea, măicuța lui,
a nesocotit legile și datinile…

               -Prea
repede trece timpul când crește un copil… copilul meu iubit, îți voi spune acum povestea noastră și te rog din suflet să mă
ierți!

alunecat marama
de pe cap și pletele-i galbene s-au revărsat
strălucitoare pe fața-i albă și atât de
frumoasă, pe umerii acoperiți de florile altiței… Și este atât de frumoasă!
Este o zână!

               -Măicuță dragă,
nu plânge!

-Ascultă…

 

 

2.Bunica

-Bunica ta cea bună, măicuța mea, a fost
fiica cea mică a unor împărați…

– Bunica mea?

– Chiar ea… dar a venit pe
lume când ei erau aproape
bătrâni și nimeni nu se
gândea că împărăteasa va mai da viață unui prunc. Copiii lor erau de-acum
mari, cu treburile lor, astfel încât împărăteasa a dat-o unei doici, să o
crească. Nu s-a gândit
prea mult, nu a căutat prea mult… iar doica era vrăjitoare.

-Ce vrăjitoare? Ca Baba Rada? Așa bătrână
și urâtă? Cum să dea o copilă
așa?

Doica aceasta era tânără
și frumoasă, așa povestește bunica ta… și
a crescut-o cu multă dragoste și a învățat-o toate câte
le știe despre ierburile de leac,
dar i-a deschis și ușa spre lumea
duhurilor, a Ielelor, a
zburătorilor, a…

-Știu atâtea
povești cu zburătorii, măicuță!

-Tu știi povești, dar
ea atât și-a dorit și a chemat încât un zburător chiar a venit la ea. Și nu pe
întuneric, cum spun poveștile, ci la lumina făcliilor, să-l vadă
în toată frumusețea lui, puternic, cu
aripile-i pe spate, strălucind atât de albe…

-Ți-a povestit,
ea, bunica?

-Mi-a povestit… zise măicuța oftând din tot
sufletul… ea știe că dacă nu ar fi venit
Zburătorul nimic din toate astea nu s-ar mai fi întâmplat! Și îi vorbește cu
glasul lui cântat:” De ce m-ai tot chemat?
Oare nu știi că noi alegem muritoarele pe care le iubim?„, iar ea cuprinsă de extaz i-a spus: ”Te-am chemat
să te iubesc eu, te-am ales eu acum” , ” Ai schimbat Legea…”„Atunci, de ce ai venit?” ”…pentru dragostea ta…”.

Din ochii ei, din toată ființa
ei, curgea spre el un val de dragoste caldă
care l-a îmbrăcat în lumină…

-Aceasta este o
poveste minunată, măicuța
mea!

-Ce știi tu, copile?!
Și împreună și-au făcut o colibă în mijlocul
pădurii… Acolo unde locuiește acum bunica
ta. Dar Zburătorul nu a rămas prea mult pentru că altele erau legile vie/ii lui iar dragostea ei nu le putea
șterge pe toate… Mai apoi m-a născut pe mine… iar dragostea ei
extraordinară mi-a dat-o mie. Doica nu îi spusese însă că fiicele Zburătorilor
sunt luate de Zânele Nopții și duse departe, în palatele lor…

-Tu? Tu ești o Zână a Nopții?

-Am fost…

-Ai fost? Și acum?
Copilandrul nu înțelege…

-Eram o copilă veselă
și locuiam cu mama în coliba din pădure.
Oamenii veneau la noi pentru
leacuri sau pentru sfaturi, pentru adăpost… noi mergeam prin sate pentru
pâine. Doar că, într-o zi, m-am rătăcit prin pădure…

-Ca și mine!

… așa, dar eu nu am știut să fug de ele, să m-ascund
de Iele… și uite așa m-au
luat și m-au dus în palatele lor…

-Este frumos
acolo?

-Cât de frumos poate
fi dacă am uitat
de măicuța mea, de pădurea
mea, de tot… Și m-au învățat și am cântat și am jucat… am zburat…

-Ai zburat?
Cum ai zburat?

… ca
un gând printre frunzele copacilor, ca un vânt lin peste apele lacului…

Lacrimi curg pe obrajii
ei amintindu-și de zilele petrecute alături de surorile ei, Zânele Nopții…

-Atunci de ce eu
trebuie să fug de ele,
măicuță?

-Vei afla…
vei afla. Când m-a pierdut, măicuța
mea a înțeles că o taină
a fost ascunsă de ea
și a pornit în căutarea doicii sale.
A găsit-o cu greu, după un drum atât de lung! Doar dragostea ei pentru mine a împins-o mereu înainte.
Văzându-i durerea din priviri, picioarele-i rănite de drumul atât de lung și
zdrențele care abia îi acopereau trupul, doica a luat-o de mână, a mângâiat-o, i-a
dat să bea apă și i-a spus adevărul: Zburătorii își aleg
câte o fată frumoasă pe care o iubesc doar o noapte pentru a naște
o copilă care va fi luată apoi de Zânele Nopții, de Iele.
De aceea ele sunt ființele cele mai deosebite,
pentru că se împletesc din firi omenești
și firi ale duhurilor nopții, Zburătorii. Și a întrebat-o pe doică dacă într-adevăr
eu mai port în mine firea dată de ea, cea omenească, plină de dragoste… Asta
pentru că daca e așa, ea va merge până
la capătul Lumii să mă caute și să mă roage să mă întorc la ea… că tare-i singură și îi e
greu…

Doica a înțeles atunci
ca nu o poate opri din drum,
dar i-a spus că niciodată o Zână a Nopții
nu   s- a întors printre
muritori…

-Să ne oprim acum, copilul meu drag, soarele
este sus pe cer, iar ție
ți-o fi foame și sete…

-Sete, da, măicuță, dar foame, nu. Atât de minunată este povestea ta! De ce oare te întristează atât de tare?

-Ai să înțelegi… să bem acum niște apă, să
ne odihnim…

Și-a strâns măicuța
părul legând-și marama, și-a șters mai apoi lacrimile privindu-și cu drag feciorașul…

-Știi tu, copile, că o Zână a
Nopții nu poate fi iubită
de un Zburător? Așa este legea…

-Cine scrie legile
astea?

-Cei Mari! Nu
vezi tu că nicio
frunză nu cade fără știrea lor? Totul este rânduit
cu

înțelepciune, toate merg după un rost nebănuit
de noi… iar când stricăm datina trebuie să plătim… iar buna ta a plecat să mă
caute. Și câți ani au trecut? Cine să mai știe? A ajuns în poiana de lângă Lacul de
Cristal în care eu și suratele
mele veneam să ne jucăm
în nopțile de vară cu lună
plină. Și atât de puternică a fost dragostea ei pentru mine încât nu și-a
pierdut sufletul sau mințile când – râzând și cântând – am prins cu toate să o
învârtim, să o răsucim, să o purtăm de colo-colo…
A căzut dar mai apoi s-a ridicat, s-a rănit dar a continuat, și-a șters lacrimile de durere și a început să
cânte mai tare decât noi, să mă cheme…

Abia atunci am
recunoscut-o. De undeva, de foarte departe, inima mea, parte din inima ei, și-a
amintit de ea, i-a simțit căldura și puterea acelei iubiri extraordinare,
dragoste cu care chemase un Zburător! Dintr-o
dată am simțit o durere, o sfâșiere, am crezut că mor cu inima smulsă… Zânele Nopții doar
așa pot muri, dacă le este scoasă inima din piept… Priveam la suratele mele,
cât de mult le iubeam! Cât de frumoase erau! Cât de fericită fusesem alături de
ele! Dar auzeam glasul tânguitor al măicuței, îi simțeam dragostea pentru
mine…

Simțeam iubirea… era ceva atât de nou și totuși atât de vechi, din
copilăria petrecută alături de ea… Cum m-a
recunoscut din toate
celelalte? Poate mi-a simțit durerea,
nu știu sigur nici azi, dar într-o clipă m-a prins de mână și nu mi-a mai
dat drumul. Mâinile noastre
parcă s-au lipit pentru totdeauna.

Si uite așa m-a luat
cu ea, înapoi spre căsuța din pădure… Mergea și cânta. Era atât de fericită
încât nu a văzut cât de mult mă
schimbase viața petrecută printre Zânele Nopții. Nu-i vorbeam, nu știam ce aș
putea să-i spun și apoi durerea din suflet nu-mi trecuse… atât de mult doream
să mă întorc la suratele mele! Dar
inima mea bătea odată cu a ei, dragostea sa mă pătrundea
cântărind mai mult pentru firea mea omenească.

Partea vrăjită venită
de la tatăl meu, Zburătorul, mă îndemna să mă întorc din drum, să zbor, să
zbor… Ochii mei obișnuiți doar cu luminile nopții, clipeau speriați în
soarele zilelor lungi de vară. Oh, cât de lung a fost drumul acela! Și doar
când am trecut pragul căsuței din pădure – aflat parcă la celălalt capăt al lumii- mâinile noastre s-au dezlipit iar eu am căzut fără
putere.

Nu știu cât am
zăcut, nu mai știu nimic,
nici ce a făcut ea să-mi
recapăt puterile, doar că,   într-o
dimineață, am deschis
ochii și m-am putut ridica. Atunci ea, măicuța mea, mi-a spus: “Doar

ochii aceștia
complet albaștri ți-au mai rămas
de la ele… Zânele Nopții, în rest ești toată, din nou, copila mea!”

Și uite-așa
a încălcat Legea
pentru a doua oară, măicuța mea și buna ta! Și nu
știu să îți spun cum firea
mea omenească a fost mai puternică decât cea dată de tatăl meu, pentru că am

rămas cu
ea, în căsuța din pădure, departe de suratele mele, Zânele Nopții…

Zilele treceau ușor lângă măicuța
mea, dar nopțile le auzeam
chemările, râsetele și dorința
de a mă întoarce la ele era atât de arzătoare! Și totuși nu mă puteam ridica
din pat, să plec spre ele, să ies
în noapte. O mare greutate mă apăsa pe piept,
atât de mare încât abia mai respiram…Și-am înțeles cât de
puternică era dorința, măicuței să fiu cu ea, am înțeles că dragostea ei pentru mine este mai puternică decât chemările Zânelor
Nopții, decât partea vrăjită din mine.

Și odată cu această
înțelegere a venit
și liniștea mea: cât
ea va trăi, nu mă voi putea
întoarce la suratele mele. Și pentru un timp ne-am dus în liniștite viața
simplă din mijlocul pădurii…

 

3.Zburătorul

-Când m-a zărit Zburătorul pe mine? Cum s-a gândit el că sunt doar o fată
frumoasă pe care o va iubi doar o
noapte? Și de unde să fi știut că o Zână a Nopții trăiește într-o colibă din mijlocul pădurii? Când a venit prima dată la mine, dormeam atât de adânc încât am crezut că visez, că vântul se joacă prin
părul meu, pe obrajii mei…era o amiază caldă de primăvară, măicuța era dusă după flori de leac,
eu curățisem căsuța și obosită,
adormisem în leagănul din prispă…Cum de a venit el ziua? Doar este un duh al
nopții…Nu știu nici azi….Când m-am trezit l-am văzut o clipă, luându-și  zborul…              Am crezut că este doar un vis…O, ce vis minunat!

Atât de minunat că nu
am putut să renunț la el, chiar dacă știam că o Zână a Nopții nu poate fi
iubită de un Zburător…Iar el, Zburătorul meu, atât de frumos, atât de bun,
atât de puternic încât putea veni la mine și ziua și
noaptea, mă iubea, mă iubea,
mă iubea…

Când i-am spus măicuței,
era o zi rece de
toamnă și tu, fiul meu prea iubit,
începuseși să crești în mine…Ea nu s-a speriat și nici nu s-a întristat, mi-a
spus așa: “știi că el va pleca, un Zburător vine pentru o clipă și plecă pentru
totdeauna…și vei rămâne singură.” I-am spus atunci: “Niciodată nu voi mai fii
singură! Îl simți ce puternic lovește? Voi avea un fiu! ”.

Și buna ta a știut de la început: ”Dacă nu te înșeli și va fi într-adevăr un fiu
și nu o fiică după datină, el va
fii între Lumi și ți-l vor lua!”.

-Un Zburător? Tatăl meu este un Zburător…

Atât de adânc s-a tulburat feciorașul că abia târziu a
putut rosti aceste vorbe pline de mirare…

Măicuța a ostenit.
Codruț Brăduț o îmbrățișează. Ea plânge încetișor cu capul plecat pe pieptul lui.
Pieptul unui copil încă, în
care bate însă o
inimă de Zburător. Și dintr-o dată simte o durere ascuțită în spate.

-Măicuță, ce doare?

Și ea îi ridică alba
cămașă cusută cu râuri de flori roșii și albastre. În lumina blândă a
apusului-atât de mult durase povestea ei!-vede cum pe spatele tânăr încep să apară aripile albe…Și înțelege măicuța
că în curând-prea curând!-va trebui să-l lase să plece pentru că sătenii se vor
întreba cine este cu adevărat acest fecioraș?!

-Să-l chemăm
pe Zburător, pe tatăl
tău, copile, aripile au început
să-ți crească!

-Aripile? Dar oamenii
nu au aripi! Nici tu nu ai
aripi!

-Eu nu am aripi…dar tatăl tău are…iar tu nu ești om pe de-a-ntregul…

-Eu nu sunt Zburător! Eu nu sunt duh! Eu
sunt om!

-Copile, copile, ești un om cu aripi…de-acum…Să-l chemăm pe tatăl
tău!

-De ce să-l
chemăm acum? O să vină?

               -Inima îmi spune că va veni…atunci, demult, când i-am spus că
am fost o Zână a Nopții și că voi naște un fiu și nu o
fiică-așa cum este datina-s-a înfiorat, m-a strâns tare în brațe și mi-a spus:
“noi am schimbat Legea.”

 Va trebui să te apăr pe tine și pe fiul nostru.
Dar nu trebuie să te temi, eu sunt puternic!
”M-a luat apoi din căsuța măicuței
și m-a adus aici, m-a ascuns în căsuța aceasta
simplă, printre oameni… Cât ai fost
mititel, venea mereu să
ne vadă, nu aplecat pentru totdeauna,
după vechiul obicei… Venea doar noaptea, să nu îl vadă oamenii…

-Eu de ce nu-mi amintesc?

-Pentru că dormeai mereu… tu trebuia să fii om,
copil printre copiii din sat…
ascuns printre ei… Dar nu a mai venit de când i-am spus că iar aud glasul Ielelor în nopțile cu Lună plină… Nu știu cum ne-au găsit… după atâta amar de vreme
am crezut că ne-au uitat… Dar ele ne-au tot căutat, vor să te vadă, să
te ia…

-Dar eu nu sunt
fată!

-Nu te vor pentru ele, vor să
te ducă la Cei Mari…

-De ce? De
ce? Eu nu vreau! Eu
nu merg!

-La noapte
să chemăm Zburătorul, el ne va învăța
ce să facem.

-Bine, măicuță, să-l chemăm! Dar să nu mă dai!
Te rog, măicuță, să nu mă dai!

Plângând amândoi, așteaptă noaptea. Copleșit de cele aflate,
CodruțBrăduț își caută în sine
partea vrăjită, inima de Zburător. Dar tot ce-i vine în minte sunt jocurile cu
copiii din sat, chipul preafrumos al măicuței, verdele pădurii, muzica de la
horele din sat…Toate se amestecă într-un vârtej
de bucurie. Și așa adoarme.

Îl trezesc glasurile. Deschide ochii și-l vede: atât de înalt pentru coliba lor! Și atât de frumos! I-ascultă, temându-se
să rostească o vorbă…

-…l-au aflat și
l-au chemat! Vor să-mi fure odorul!

-Adevărat, Cei Mari îl chemă, îl
vor la judecată…

-Pe el? Ce
vină are el? Să merg eu,
eu am stricat datina, să-l lase pe el!

-Nu te duce,
măicuță! Cui mă lași?

Zburătorul și-a întors spre fecioraș privirea întunecată, plină de nopți cu Lună și Stele. Parcă se cufundă într-o apă adâncă.

-Fiul meu!

-Să nu o lași pe măicuța
să plece! Să nu o lași! Eu nu o las!

Este doar o noapte caldă de vară, dar în coliba de sub Nucul cel de-un Veac, de la marginea satului, la lumina blândă a
lumânărilor parfumate, bat zbuciumate trei inimi. Gândurile Zburătorului plutesc
în jurul lui țesându-i o mantie strălucitoare. Este hotărât să apere cele două
ființe plăpânde de lângă el, să strice Legea încă o dată, să-i țină departe Cei
Mari, să se revolte. Acest gând al revoltei este atât de nou pentru el! Ei, Duhurile Nopții, Zburătorii, au fost totdeauna atât de blânzi, de
diafani, de mângâietori…poate de aceea dragostea lor zămislea doar fiice…

Dar el, el zămislise
un fiu, era puternic și hotărât să-și înfrunte stăpânii. Dar, mai întâi să-i pună
la adăpost pe ei: iubita lui preafrumoasă
și fiul său. Unde să-i ducă? Cu cine să
se sfătuiască? Îi cuprinde în brațe pe amândoi și îi acoperă cu aripile-i albe.

-Nu vă temeți!

Ar putea zbura cu ei
până la capătul Lumii, dar știe că și acolo ar fi găsiți într-o zi…Deci
trebuie să-i ducă și mai departe, dincolo de Timp…da…Dar acolo nu îi va mai
găsi nici el…Ar avea astfel de
trăit o eternitate fără să-i mai vadă,
fără să-i mai simtă…Sau poate Cei
Mari îl vor pedepsi și atunci ar dispărea:
îi vor scoate inima din piept și o vor arunca păsărilor de pradă. Dar el nu
vrea nici să-i piardă, nici să se piardă pe sine. Dar cum să se împotrivească?
Acum nu știe…ar vrea ca timpul să rămână în loc, să nu se mai desfacă
niciodată din acea îmbrățișare.

Iubita lui îl sărută
și îi șoptește:

-Au început
să-i crească aripile
lui CodruțBrăduț!

-Fiul meu!

Acea clipă unică, plină de grație divină, de dragoste adâncă, îl ajută să se hotărască:
îi va duce dincolo de Timp și-și va
înfrunta stăpânii.

-Știți voi Stejarul cel Bătrân din mijlocul
pădurii?

-Da! Între crengile
lui m-am ascuns
de Zânele Nopții…

-Acolo vom merge acum. Va trebui să porniți la drum și să nu vă temeți
de nimic…

-Unde vom merge?

-Foarte departe…dincolo de Timp!

-Ce este acolo?

-O altă lume…

-Cu oameni
ca noi?

-Fiule, tu nu ești om ca toți oamenii, tu ești aproape Zburător…

-Nu! Măicuță, tu știi, eu
sunt om, spune-i
și lui!

-Vor fii oameni acolo, chiar dacă puțin altfel, să nu vă temeți!

-Tu nu vii
cu noi?

-Acum, nu. Poate mai târziu…    

CodruțBrăduț este
gata de plecare, dar măicuța l-a îmbrățișat pe Zburător și simte că nu îi poate da drumul: s-a lipit toată de
el și inimile lor bat odată. Pornesc prin noapte, spre mijlocul pădurii.

Este liniște
profundă: toată natura doarme în pace. Printre trunchiurile copacilor lumina
Lunii curge aproape fluidă. Au ajuns atât de repede lângă trunchiul Bătrânului
Stejar!

Zburătorul i-atinge
scoarța cu palma și-i șoptește:

-Bătâne-Bătâne, deschide-ți
inima și du-i cu tine departe, pe ai mei iubiți, în alte timpuri,
în alte zări….te rog, te rog, sunt în mare primejdie… Fii bun….

-Ce-mi ceri, Duh al Nopții?!Șoptește Stejarul. Nicicând nu s-a auzit de așa
călătorie! Doar eu îmi știu frunzele bătute de soare din acele alte timpuri… Dar de atâta vreme de
când trăiesc doar gândurile mele au
fost acolo, pe nimeni nu am dus… Mă tem…

-Tu, Bătrâne, te temi de Cei Mari?

-Nu de ei mă tem,
Duhule, mă tem să nu-ți pierd făpturile dragi într-o așa
neobișnuită călătorie…

-Te rog, te rog, i-ai cu tine acum! Eu trebuie să plec, mă chemă la judecată! Doar pe tine te am Bătrâne, i-ai, ascunde-i,
du-i atât de departe! Să nu mi-i afle să mi-i împrăștie în cele
patru zări!

Stejarul își
mișcă crengile groase și
frunzele șoptesc somnoroase chiar dacă nu adie
vântul…sunt cu toate neliniștite…

Cu greu se desparte
Zburătorul din îmbrățișarea iubitei, o mai privește o dată în ochii-i complet albaștri,
îi mângâie părul alb acum, chiar dacă este vară…și o sărută:
ce dulce este dragostea pe buzele ei!
Îi șterge lacrimile:

-Vă las cu bine, iubiții mei!

Îi îmbrățișează strâns pe fecioraș își întinde apoi aripile-i albe și pornește în zbor
spre castelul Celor Mari, să-i sfideze!

CodruțBrăduț își
sprijină măicuța. Stejarul își clatină crengile puternice și dintr-o dată
trunchiul lui se deschide. Cei doi se țin de mână și intră în întunericul cu miros de sevă.
Se

simt cuprinși
de brațe puternice și reci. Este întuneric complet
pentru că Stejarul s-a închis. Se aud șoapte reverberând în pereți:

-Acest drum nu are
întoarcere…. și nici o ființă din această lume nu l-a mai făcut… o să vă
ducă gândurile mele în alt timp, într-o altă vară…Închideți ochii strâns, doriți-vă să călătorim împreună… acum… acum…

CodruțBrăduț nu se teme: închide ochii strâns de tot
și șoptește: haide Bătrâne, haide Bătrâne, șă zburăm
departe, haide!

Dintr-o dată s-a
făcut lumină și se aude foșnetul a mii și mii de frunze și el se rostogolește
prin susurul lor ca într-o
apă călduță, cristalină…      Sunt
frunzele din anii, zecile de ani,
sutele de ani prin care va trece Stejarul în călătoria lui spre viitor, spre zilele de mâine, de poimâine… de peste veacuri…

CodruțBrăduț simte mâna
tremurătoarea măicuței, apoi dintr-o dată, o scapă și când să înțeleagă ce s-a întâmplat totul se întunecă și el simte iar îmbrățișarea
rece a Bătrânului- acum, mult, mult
mai bătrânului-copac. Trunchiul acestuia se deschide și la lumina zorilor,
feciorașul se urcă printre crengile
sale. Stejarul este singur: în jurul lui nu mai este nici un copac din vechea pădure,
doar iarbă plină de flori. Mult mai departe se zăresc alți copaci tineri și
cărări acoperite cu pietricele albe și galbene. Ascuns în frunzișul des, CodruțBrăduț și-a recăpătat glasul:

-Unde-i măicuța
mea?

-Copile-copile,
măicuța ta a rămas în trunchiul meu bătrân! Nu a
putut zbura cu gândurile mele, așa
cum ai făcut tu…

-De ce? De ce?
Nu am ținut-o strâns de mână? Ce
am greșit? Du-mă înapoi
la ea!

-Nu este nici un drum de întoarcere…chiar nici unul!
Drum bun, copilandre!

-Ce pot face
eu aici, singur?!

-Zboară, trăiește!
Bucură-te!

-Și măicuța
mea?

-A rămas cu mine. Drum bun!

CodruțBrăduț plânge
îmbrățișând creanga groasă
pe care stă. Și
deodată simte iar durerea în spate. Nu se mai sperie, acum știe că
îi cresc aripile. Zâmbește printre lacrimi. Aude glasuri: spre Stejar vin
alergând și țipând mai mulți copii. Îi privește, îi ascultă. atât de bine seamănă cu cei din satul lui! Doar hainele sunt altfel. Își șterge ochii de
lacrimi: a ajuns la capătul Timpului?

Pe înserat
coboară din Stejar și se plimbă pe poteci. găsește un bazin mic în care se
joacă peștișori colorați. Se oprește
să îi privească.

-Hei, de pe ce planetă ai venit?
Aude un glas în spatele lui. Tresare speriat
și se întoarce: în fața stă o făptură
mărunțică, cu părul ciufulit, cu haine atât de ciudate pantaloni roz strânși pe picior și o cămașă legată
ța brâu cu un nod…

-Planetă? Am venit
de acolo, din Bătrânul
Stejar…

-I-auzi? Și ce cauți
pe locul meu de meditație? Nu știi că nu ai voie?

-Nu știu…

-Acum știi! Pleacă!

-Unde să plec?

-Cum unde? Acasă sau oriunde vrei!

-Stejarul a spus că nu este drum de întoarcere spre casa mea…

Făptura- o fată de fapt-puțin mai scundă decât el, se
apropie și-l ia de mână:

-Stejarul ți-a spus?!Un stejar vorbește?
Râzi de mine?

-Nu! Nu râd. Unde
vezi tu că râd?

-Adică, glumești. Ce
ochi albaștrii ai?!Cum
se poate să ai ochii atât de albaștrii?

-Măicuța mea…

-Mama ta, poate unde este?

-A rămas cu Stejarul. Cred că nu am ținut-o bine de mână….

-O, Doamne, cum vorbești! Stejarul acesta este un om, o persoană, nu?

-Nu. Uite-l, este acolo, îl vezi? Copacul acela,
singur…

-Acela este cel mai bătrân copac din lume. Este ocrotit. Hai să-mi spui o
poveste. Vrei? Povestea ta?

 

 

4.Măicuța

Rămasă în trunchiul Stejarului,
măicuța știe că nu a putut zbura cu gândurile lui pentru că inima i-a rămas
lipită de cea a Zburătorului. Nu a avut timp să o cheme
înapoi, să o roage
să plece odată cu ea și CodruțBrăduț la capătul Timpului.

-Și acum? Acum de ce să o
mai cheme? Ce să facă cu ea,
cu inima ei? Bătrânul Stejar
o alină, o mângâie și ea cade
într-un somn adânc cu atâtea vise…

Zburătorul se arată în fața Celor Mari care îl
privesc mirați din jilțurile lor înalte:

-De ce ai
încălcat datina străbună?

-Pentru că am dorit
atât de mult să ocrotesc făptura
ei atât de dragă!

-Să ocrotești? Și dragă? Ce înțeles au aceste
vorbe? De la oameni le-ai învățat desigur! Tu, un Duh al
Nopții!

-Ați văzut-o? O știți cât este de frumoasă?
De suavă? Ce dulce este dragostea de pe buzele ei? Știți că mi-a născut un fiu?
Cel mai minunat fiu este al meu!

-Oprește-ți vorbele
nesăbuite! Noi știm tot ce s-a
întâmplat! Dar nu înțelegem ce înțeles au pentru
tine acele fapte! Noi știm că ai nesocotit Legea și dorim să știm de ce. Unde
este fiul tău? De ce nu l-ai adus la judecată?

-Copilul este nevinovat!

-Noi trebuie
să hotărâm aceasta!

-El a plecat
atât de departe încât nu-l veți ajunge niciodată!

-Atunci vei plăti tu pedeapsa lui! El
nu poate trăi, strică rânduiala acestei lumi!

-El nu mai este în această
lume să-i strice rânduiala. Și dacă îmi faceți
un păcat pentru că am iubit și
am ocrotit, voi plăti.

-Aduceți-o și pe ea!
Și ea este vinovată!

-În zadar! Și
ea, iubita mea, a plecat! Atât de departe……

-Și tu? Plătești pentru amândoi? Tu, un Duh al Nopții,
un Zburător, pentru ei, pentru
muritori?

-Pentru ei, ei m-au iubit, pe ei i-am iubit, îi iubesc și îi voi
iubi mereu. Sunt gata să plătesc

orice preț,
și tot nu ar fi prea destul. Dragostea aceea nu are preț, fără ea nu mai pot
-și nu mai vreau- să trăiesc!

Nu s-a auzit
nici o sentință. Doar zbârnâitul arcului întins cu săgeata de aur care i-a smuls
din piept inima în timp ce ultimele cuvinte de dragoste îi mureau pe buze.
S-a prăbușit acoperit de aripile-i albe. Inima lui au privit-o Cei Mari,
străpunsă de săgeată și mare le-a fost mirarea: erau de fapt două inimi îngemănate. Le-au aruncat
păsărilor de pradă,
după Lege               Dar un șoim sur le-a luat cu grijă în gheare
și-a pornit în zbor spre Stejarul din mijlocul pădurii.
Copacul a primit cele două inimi care băteau netulburate și le-a închis în pieptul
frumoasei din trunchiul său.
Ea doar a tresărit fericită: era împreună cu Zburătorul ei într-un vis etern…

 

5.Eu

Acum -de mult timp,
de fapt- CodruțBrăduț este Zburătorul meu. Mi-a spus povestea lui -au
trecut de atunci atât de mulți ani!- acolo, lângă bazinul cu peștișori
multicolori și apoi l-am adus acasă la mine. Am crescut împreună. Și dacă aripile i-au crescut atât de mari încât nu mai
putea să le ascundă sub haine, a încercat să le spună tuturor povestea lui. Nu
l-a crezut nimeni. Nici nu mai aveau răbdare să îl asculte. Chiar dacă îi atingeau
aripile erau convinși
că sunt contrafăcute și el este doar
puțin bizar. Această convingere i-a făcut
-în scurt timp- să înceteze să le mai vadă…

Cumva, aceasta este povestea iubitului
meu Zburător cu ochii complet
albaștri, cu părul verde primăvara,
galben vara și alb iarna……

 

 

 

 

 

Marți,6 decembrie,2016

Înainte de toate…

Pentru a înțelege, a savura și a te bucura de poveștile mele, înainte de a le citi, trebuie să faci câte ceva…

În primul rând să uiți toate prejudecățile și să admiți că totul, dar absolut totul, este posibil, să nu te grăbești deloc, să stai cât mai confortabil cu o cană cu ceai sau cacao cu lapte (este exclusă cafeaua pentru că te agită și tu trebuie să fii cât mai relaxat) lângă tine și cel mai important, să zâmbești… Poveștile mele pot fi citite doar cu zâmbetul pe buze și chiar dacă uneori îți vor aduce și o lacrimă în colțul ochilor, el trebuie să rămână acolo… zâmbetul…

Vreau să mai fac două precizări:

  1. Aceste povești au fost scrise inițial pe hârtie, cu ceneala albastră din stiloul meu Parker primit în dar de la iubitul meu care m-a încurajat mereu să scriu și a fost-desigur primul meu cititor (de fapt, ascultător, pentru că eu i-am citit totul cu o imensă plăcere…). A, desigur, el are ochii albaștri… cu timpul veți înțelege mai multe…

2. Aceste povești vin la mine din Lumea lor fermecată, nu pretind că eu le inventez. Nu fac nici un exercițiu literar, nu există scheme și liste de personaje. Nu există corecturi, încep să scriu și totul vine de la sine… Se întâmplă să cred că am terminat o poveste și, după un timp, unul sau altul dintre personaje îmi revine în minte și vrea să îmi mai spună ceva… și atunci continui sau încep o poveste nouă cu el în rolul principal… Mi se pare de-a dreptul extraordinar și am hotărât că trebuie să împart și cu tine poveștile mele. Așa s-a născut acest blog. Evident cu ajutorul fiicei mele care consideră că tehnica mă bate în fiecare zi și de aceea ea trebuie să facă mai totul… pentru că mă iubește foarte mult.

Sperând să vă aduc cât mai multă bucurie, vă invit la lectură,

                                                                                 Inga

Ordinea poveștilor este următoarea: 1) Zburătorul; 2) Uțu Vacii; 3) Orașul Norilor Albaștri; 4) Tabloul; 5) Zâna Lacului.

Abonază-te la Newsletter!

Te ținem la curent cu noutăți despre
tot ce înseamnă handmade.

Ai o întrebare pentru noi?

Lasă-ne un mesaj și-ți răspundem cu drag,
în cel mai scurt timp.